Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Nožové válce Horsch Cultro TC jsou nově k dispozici v různých pracovních záběrech. Rychle a snadno zpracují jakékoli větší strniště

Zveřejněno: 21. 12. 2021

S rozvojem zemědělské dotace Greening a v souvislosti s takzvaným zeleným hnojením, které v současnosti nabývá na významu, narůstá poptávka po nářadí pro zpracování meziplodin. Nejčastěji poptávané je nářadí s pracovním záběrem od pěti do devíti metrů. Firma Horsch se proto rozhodla obohatit svůj výrobní program nožových válců o nové modely – nožové válce Horsch Cultro TC, jež se hodí i pro prvotní mělké zpracování řepkového, slunečnicového nebo kukuřičného strniště.

Nožové válce Horsch Cultro TC je vhodné použít při prvotním mělkém zpracování řepkového, slunečnicového nebo kukuřičného strniště nebo při rozmělňování porostů meziplodiny.

Na svých tiskových dnech firma Horsch představila soupravu složenou z traktoru a nového diskového podmítače Horsch Joker CT. Traktor měl vpředu zavěšen také nesený nožový válec Horsch Cultro 5 TC. Horsch Cultro TC bylo dosud k dispozici jen s pracovními záběry 3 a 12 m., ale vzhledem k tomu, že vzrůstá tržní potenciál tohoto nářadí, Horsch vyvinul také Horsch Cultro TC s pracovními záběry 5, 6 a 9 m.a Pružně tak reaguje na požadavky zákazníků, kteří nyní mohou Horsch Cultro TC (konkrétně zejména techniku v rozsahu pracovních záběrů 5 až 6 m) optimálně kombinovat s dalšími stroji, jako jsou již zmíněné diskové podmítače Horsch Joker CT.

Nožové válce Horsch Cultro TC je možné využívat k mnoha různým operacím

Nožové válce Horsch Cultro TC je vhodné použít při prvotním mělkém zpracování řepkového, slunečnicového nebo kukuřičného strniště nebo při rozmělňování porostů meziplodiny, zejména v souvislosti s greeningem nebo v boji proti zavíječi. Proces rozkladu strniště a rostlin se díky tomu ještě vice urychlí a sníží se přenos chorob na následnou plodinu. Pozorného čtenáře jistě napadne, jak si nožové válce stojí ve srovnání s mulčovači a drtiči s aktivním pohonem rotujících pracovních orgánů. Je proto nutné poznamenat, že nožové válce se půdy nejen dotýkají, ale na rozdíl od mulčovačů a drtičů je lze rovněž snadno provozovat v kombinaci s dalším půdozpracujícím strojem, a tím šetřit přejezdy po poli. Například při zpracovávání řepkového strniště lze nožovým válcem zpracovat půdu do hloubky pouze dvou centimetrů, díky čemuž může zemědělec provádět následné agrotechnické operace na pozemku. Další výhodou nožových válců je jejich velký plošný výkon při minimálních požadavcích na výkon motoru traktoru.

Například při zpracovávání strniště lze nožovým válcem Horsch Cultro 5 TC zpracovat půdu do hloubky pouze dvou centimetrů, díky čemuž může zemědělec provádět následné agrotechnické operace na pozemku.
Například při zpracovávání strniště lze nožovým válcem Horsch Cultro 5 TC zpracovat půdu do hloubky pouze dvou centimetrů, díky čemuž může zemědělec provádět následné agrotechnické operace na pozemku.

Na tiskových dnech byl prezentován model Horsch Cultro 5 TC v neseném provedení, s pracovním záběrem pět metrů a s dodatečným závažím. Provedení se závažím je vhodné pro použití na těžkých a tvrdých půdách. Díky kombinaci diskového podmítače Horsch Joker CT vzadu a nožového válce vpředu je navíc redukován počet nutných přejezdů po poli. Například po sklizni kukuřice lze s takto složenou soupravou narušit kukuřičné strniště a zpracovat půdu během jediného přejezdu.

Horsch Cultro 9 TC opatřený těžkým třířadým prutovým segmentem pro intenzivní rozprostření půdy či organické hmoty a tvorbu jemné zeminy.
Horsch Cultro 9 TC opatřený těžkým třířadým prutovým segmentem pro intenzivní rozprostření půdy či organické hmoty a tvorbu jemné zeminy.

Důležitým prvkem všech modelů Horsch Cultro TC je dvojitý nožový válec stočený do spirály. Pomocí širokého pryžového uložení je kyvně zavěšen tak, aby se dokázal optimálně přizpůsobit půdě. Pro maximální stabilitu stroje nože přiléhají k rotoru. Válce jsou rozděleny po celé pracovní šířce. Mají průměr 30 cm a na každém válci je pro dosažení vysockého počtu otáček, potažmo za účelem zvýšení účinku rozmělnění, umístěno vždy šest nožů. Nožové válce se při práci dotýkají povrchu půdy, takže se otáčejí podle toho, jakou rychlostí jede traktor, přičemž pracovat jsou schopny při rychlosti do 20 km/h. Dodejme, že při nasazení stroje na poli spočívá na nožových válcích celá jeho hmotnost.

Konfigurace Horsch Cultro TC s dalšími segmenty pro zpracování půdy

Na tiskových dnech byl prezentován i vzadu nesený model Horsch Cultro TC. Ten lze, jde-li o provedení s devítimetrovým pracovním záběrem, vybavit vedle nožových válců i dalšími pracovními sekcemi. Prezentovaný model Horsch Cultro 9 TC byl opatřen těžkým třířadým prutovým segmentem pro intenzivní rozprostření půdy či organické hmoty a tvorbu jemné zeminy. Segment je hydraulicky ovládán z kabiny traktoru. Modely s větším pracovním záběrem lze vybavit pěchem RingFlex, těžkými branami a modely s třímetrovým pracovním záběrem i se zadními pěchy RollFlex či RollPack.

Modely nožových válců Horsch Cultro TC s větším pracovním záběrem jsou rozděleny do sekcí tak, aby bylo zajištěno kopírování půdy a sklápění stroje do přepravní polohy.
Modely nožových válců Horsch Cultro TC s větším pracovním záběrem jsou rozděleny do sekcí tak, aby bylo zajištěno kopírování půdy a sklápění stroje do přepravní polohy.

Modely Horsch Cultro TC s větším pracovním záběrem jsou rozděleny do sekcí tak, aby bylo zajištěno kopírování půdy a sklápění stroje do přepravní polohy. Například devítimetrové provedení je rozděleno do tří třímetrových sekcí, přičemž okrajové sekce se do přepravní polohy sklápí směrem nahoru.