Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Obrněný traktor má v Bundeswehru zvláštní úkol. Odolá všemu, ale i tak je s ním práce riziková

Zveřejněno: 18. 12. 2018

Střelnice a vojenské prostory také potřebují čas od času nějakou péči. Jenže, vojenská technika není zkonstruovaná pro údržbu krajiny. Proto musí nastoupit, vzhledem k rizikům, něco speciálního – například obrněný traktor John Deere 6215R.

Na speciální traktor číhají nebezpečné nástrahy. (foto - AgrarBlick)

Speciální traktor jsme mohli vidět minulý rok na zemědělském veletrhu Agritechnica v Hannoveru. Traktor vznikl ve spolupráci firem Rebo a Rheinmetall Defence. Tento stroj má chránit řidiče v nebezpečných situacích a není určen pro provoz na bojových misích.

Prodejce zemědělské techniky v severním Německu, společnost Rebo, upravuje traktory John Deere například pro provoz v komunální sféře. Dává jim vlastní značku - Rebo Rack. Základem obrněného speciálního vozidla je traktor John Deere 6R. Ocelové desky chrání spodní část traktoru a neprůstřelné sklo zase kabinu. Okna jsou dokonce vyhřívána a zabraňují zamlžování.

Pancéřový stroj by neměl být provozován v krizových oblastech, ale jen na výcvikových místech. Plánováno je s ním například sekání trávy na střelnici a řidiče by měl ochránit před nevybuchlými předměty a explodující municí. Traktor pro takové nasazení musel být povinně upraven, takže kabina splňuje normu NATO. Současně by neměla omezovat viditelnost nebo provozuschopnost stroje, takže je osazena i kompletní sadou osvětlení.

Až donedávna jsme si mohli prohlížet jen fotografie. Kolegové z německého časopisu si ale nyní mohli traktor prohlédnout při práci. Vzniklo tak velmi zajímavé video, byť z části efektně upravené. Z videa jsou patrné další zajímavé úpravy, jako je například automatické otevírání dveří traktoru.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Rebo Rack

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.