Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Pluh OPALL-AGRI APOLLO dostal nová technická vylepšení

Zveřejněno: 13. 9. 2022

OPALL-AGRI inovoval své pluhy APOLLO. Nesené pluhy OPALL-AGRI APOLLO jsou v nabídce firmy OPALL-AGRI již třetím rokem, když nahradily prodejně úspěšný typ OPALL-AGRI JUPITER II 140. Co ale přinášejí oproti svému předchůdci nového?

Hlavním důvodem pro vývoj nového typu pluhu OPALL-AGRI byla poptávka ze strany zákazníku po možnosti plynulé změny záběru orebních těles.

Zejména se jedná o zesílenou konstrukci, která umožňuje sestavit pluh OPALL-AGRI APOLLO v rozmezí 4 – 6 radlic, zachována přitom zůstala dimenze rámu, který je vyroben z mikrolegované oceli a tvořen bezešvým jeklovým profilem 140x140x10 mm (profil válcovaný za tepla, který neobsahuje svár). Hlavní změna tedy nastala v pření části pluhu, která tvoří spoj mezi tahačem a rámem. Závěsná hlava pluhu byla zvýšena, aby korespondovala s tříbodovými závěsy nových traktorů a hlavní čep, okolo nějž se pluh otáčí byl zesílen o celých 10 mm na průměr 120 mm. Zesílení rámu umožnilo konstruktérům významně navýšit zatížení pluhu, což přineslo nové uživatelské možnosti.

Plynulá či mechanická změna záběru pluhu OPALL-AGRI APOLLO

Hlavním důvodem pro vývoj nového typu pluhu OPALL-AGRI APOLLO byla poptávka ze strany zákazníku po možnosti plynulé změny záběru orebních těles, tzv. VARIO. OPALL-AGRI APOLLO tedy dostalo soustavu čepů a táhel, které umožňují měnit záběr těles, a tedy i celkovou šířku orby pluhu v rozmezí 30 – 55 cm. Samozřejmě je pro kvalitní orbu potřeba respektovat používaná tělesa, nicméně vhodné uživatelské rozpětí se vždy pohybuje okolo 20 cm. Pro konzervativnější uživatele, kteří hledají jednoduchý pluh s minimem mazacích míst, nenáročnou obsluhou a levnější cenou, zůstala zachována také varianta s mechanickou změnou záběru pomocí šroubu, která je ekonomicky dostupnější variantou.

Hydropneumatické jištění pluhu OPALL-AGRI APOLLO

Zemědělce, kteří mají kamenité pozemky jistě potěší také informace, že pluhy OPALL-AGRI již disponují mimo pružinového, také hydropneumatickým jištěním orebních těles. Zabezpečovací systém, který prošel několikaletým vývojem a testováním je navržen tak, aby eliminoval všechny neduhy, které vykazují konkurenční pluhy. Vlastní tělo jištění je vyrobeno ze speciálních ocelí s důrazem na nízkou hmotnost (s ohledem na nesený pluh) a dlouhou životnost, a to zejména v místech, kde dochází k namáhání a tření styčných ploch. Důležitým faktorem je také zachování pojistky proti utržení celé jistící jednotky při zaklesnutí pod překážku. Onu pojistku tvoří trhací šroub, který je převzat z jištění typu S (tzv. střižné jištění), kterým lze pluh také vybavit. Nehrozí tedy odtrnutí celé jistící jednotky a s tím spojené nepříjemnosti, jako je únik oleje a dlouhé zdržení při práci. Když už jsme se dotkli olejové jistící soustavy je potřeba vyzdvihnout, že pluhy OPALL-AGRI APOLLO mají oddělený jistící okruh pro první a zbývající radlice. Můžeme tak samostatně tlakovat oba systémy, což je velkou výhodou, protože nejvíce namáhanou první radlici můžeme nastavit na větší přítlak než ostatní.

Pluh OPALL-AGRI APOLLO dostal nová technická vylepšení.
Pluh OPALL-AGRI APOLLO dostal nová technická vylepšení.

Opěrné kolo pluhu OPALL-AGRI APOLLO

Zcela nová je také koncepce opěrného kola, které pluhu OPALL-AGRI APOLLO se oproti předchozímu typu překlápí pouze v zadní polovině a při otáčení nepřekoná úhel 180°. Nehrozí tak situace, kdy by kolo držák kola nedosedl na nastavenou plochu a pluh neměl oporu pro držení požadované hloubky. Velmi se tak zjednoduší obsluha stroje zejména na svažitých pozemcích. V rámci opěrných kol zůstala zachována varianta opěrného kola i kola kombinovaného, která lze využít také pro transport.

Autor: redakce Agroportal24h.cz1)
Foto: OPALL-AGRI

1) z podkladů OPALL-AGRI


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.