50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Plynule vpřed. Nový Quadtrac 540 CVX drží světové prvenství

Zveřejněno: 13. 8. 2017

Společnost, která uvedla jako první na světě pásový kloubový traktor, uvádí na trh verzi s plynulou převodovkou.

Case IH CVX

Společnost, která uvedla jako první na světě pásový kloubový traktor, uvádí na trh verzi s plynulou převodovkou.

Na tiskové konferenci v Bratislavě, uvedl Case IH, že je schopen nyní dodat řadu traktorů Quadtrac s plynulou převodovkou CVT. Představen veřejnosti bude na podzimním veletrhu Agritechnica 2017 v Hannoveru. Nyní však jeho testování probíhá v několika vybraných evropských státech, mezi které patří i Česká republika.

Plynulá převodovka CVX bude dostupná pro modely Quadtrac 470, 500 a 540. Tím si společnost získala světové prvenství, protože se tak bude jednat o nejvýkonnější pásové kloubové traktory s plynulou převodovkou, což ve světě nemá obdoby. 

Nová převodovka CVXDrive nabízí výhody plynulé jízdy od 0 do 40 km/h. Řidič si může zvolit požadovanou rychlost nebo otáčky motoru a software se postará o nastavení motoru a převodovky. Až 613 koňských sil nabídne model 540 CVX, což je nejvýkonnější model řady Quadtrac CVX. Jedním z důvodů rozhodnutí osadit řadu Quadtrac plynulou převodovkou bylo to, aby i velké zemědělské podniky mohly těžit z výhod plynulé převodovky - spotřeba paliva a další provozní výhody.

Nový pedál

CVX poskytne plynulou jízdu v rozmezí 0 až 40 km/h vpřed a 0-18 km/h vzad. Možné je uložit tři rychlosti za pomocí kolečka a tlačítka na multifunkčním ovladači. Při rychlosti 40 km/h traktor pracuje pouze v 1640 otáčkách za minutu. Převodovka má čtyři mechanické oblasti s automatickou změnou rozsahu, což zajišťuje maximální účinnost a pohodlí řidiče. Nutno podotknout, že použitá převodovka není převzata z modelů Puma a Magnum CVX. 100% mechanický přenos výkonu je prováděn už v rychlosti 10 km/h, protože v této rychlosti většinou takto výkonné traktory provádí těžkou práci. V kabině nalezneme plynový pedál. V automatickém režimu pracuje plynový pedál jako skutečný plynový pedál, který řídí základní rychlost traktoru. Maximální rychlost jízdy lze nastavit pomocí kolečka a rozsah otáček tlačítky na multifunkčním ovladači v loketní opěrce. V manuálním režimu plynový pedál funguje jako konvenční plynový pedál. Systém Eco Drive umožňuje nastavit minimální a maximální otáčky motoru pro zvýšení efektivity a snížení spotřeby paliva. Rychlost zatížení motoru určuje, jak hluboko v otáčkách motor může jít pod zatížením. Traktor může být dočasně zastaven - například na křižovatce - pouze za pomocí brzdového pedálu a traktor se vrátí na předchozí otáčky, pakliže je pedál uvolněn. Rychlost může být snížena i za pomocí pohybu páky Multicontroller dozadu. Ovladačem je možné nastavit tři různé úrovně odezvy pro zrychlení či zpomalení.

Rychlá odezva

Traktory Case IH Quadtrac CVX jsou poháněny elektronicky ovládaným motorem Cursor 13 o objemu 12,9 litrů od sesterské společnosti FPT Industrial. Motory jsou vybaveny několika turbodmychadly. Každé turbodmychadlo má svůj vlastní chladicí systém, což poskytuje o 30 procent rychlejší odezvu při zatížení.

Aby stroje plnily platné emisní požadavky, je použit systém Hi-eSCR, který současně optimalizuje spotřebu paliva.

Dalším systémem je Active Hold Control, který přijde vhod v případě, když traktor zastaví v kopci. Řidič nemusí sešlápnout brzdu či použít ruční brzdu. Parkovací brzda se automaticky aktivuje a bude aktivní po dobu delší než 45 sekund. 

Nové modely CVX obdržely i nový hydraulický systém, který nyní může přinést 216  l/min. K dispozici je i výkonnější verze 428 l/min. Systém pracuje s tlakem 210 bar a poskytuje až osm okruhů.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.