Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Po 10 letech kompletně přepracovaná. Řada traktorů Fendt 200 Vario dostane technologie od větších modelů

Zveřejněno: 12. 10. 2020

Traktory Fendt 200 Vario jsou známé svojí vysokou manévrovatelností a vysokým výkonem, přičemž jsou kompaktní a lehké. Více než deset let po prvním uvedení na trh byla řada Fendt 200 Vario kompletně přepracována. Nejmenší řada traktorů v rámci nabídky Fendt nyní přijala technologie od velkých traktorů. Spolu s novou kabinou je u modelu Fendt 200 Vario standardně dodáván také intuitivní koncept ovládání FendtONE, který umožňuje snadné a pohodlné ovládání. Inovativní koncept navýšení výkonu Fendt DynamicPerformance zvyšuje výkon špičkového modelu Fendt 211 Vario.

Nový traktor modelové řady Fendt 200 Vario

Řada Fendt 200 Vario zahrnuje pět modelů (Fendt 207 Vario, 208 Vario, 209 Vario, 210 Vario a 211 Vario) s výkony od 79 do 124 koní (maximální výkon podle ECE R120). S konceptem navýšení výkonu DynamicPerformance dosahuje Fendt 211 Vario maximálně 124 koní. Všechny modely jsou k dispozici ve verzích Power, Profi a Profi +.

Tříválcový motor AGCO Power o objemu 3,3 litru splňuje emisní normu Stage V s oxidačním katalyzátorem (DOC), filtrem pevných částic (DPF) a selektivní katalytickou redukcí (SCR), ale bez recirkulace výfukových plynů. Ventilátor Visctronic se elektronicky nastavuje podle požadovaného chladicího výkonu. Je tichý a úsporný.

Více prostoru s novou komfortní kabinou Fendt

Prostorná kabina traktorů Fendt 200 Vario je vyšší než její předchůdce a nabízí více prostoru pro hlavu. K dispozici je nová ovládací konzole s multifunkčním joystickem pro snadné a intuitivní ovládání stroje.

Koncept ovládání FendtONE zahrnuje nový boční ovládací panel s multifunkčním joystickem a volitelným 12palcovým terminálem. 10palcová digitální palubní deska je umístěna na sloupku řízení. Informuje o rychlosti jízdy, otáčkách motoru a provozních kapalinách. Digitální palubní desku lze ovládat pomocí číselníku na sloupku řízení. Nastavení stroje je jasnější a jednodušší.

Fendt 200 Vario je standardně dodáván s elektrickými ventily, které usnadňují každodenní pracovní život. To znamená, že lze přesně řídit průtok a snadno zvolit časové funkce. Nastavení je jednoduché na 10palcovém digitálním přístrojovém panelu nebo 12palcovém terminálu.

Vynikající výhled na čelní nakladač

Nový design střešního okna nabízí vynikající výhled na čelní nakladač. Příčka mezi čelním sklem a střešním oknem je u nové generace řady 200 užší a je zde větší střešní okno. To je zvláště užitečné při práci s čelním nakladačem, například u stohování balíků do vyšších pater. Lze také odstranit přední okno a usnadnit tak komunikaci mezi pracovníky ve stájích nebo na dvoře statku. A se dveřmi napravo a nalevo se můžete dostat dovnitř a ven z obou stran traktoru.

Pohodlí v dlouhých pracovních dnech i na místě spolujezdce

Dlouhé pracovní dny v extrémních povětrnostních podmínkách si mohou vybrat daň i na řidiči. Nyní si může řidič ukládat nápoje a jídlo do zabudovaného chladicího boxu. Pro práce v zimním období je k dispozici nový systém vytápění prostoru nohou– deset větracích otvorů na sloupku řízení, prostoru nohou a střeše kabiny zvyšuje pracovní komfort. Polstrované sedadlo spolujezdce poskytuje lepší komfort sezení.

Uznávaný alpský expert – Fendt 200 Vario Power

Díky nízkému těžišti, manévrovatelnosti, plynulé převodovce Vario je Fendt 200 Vario Power specialistou na použití v horských a kopcovitých terénech.

Obsluhy modelu Fendt 200 Vario Power mohou poprvé těžit z oblasti digitálního displeje, která je standardně vybavena již zmiňovanou 10palcovou digitální palubní deskou. Možné je ukládat do terminálu dvě rychlosti tempomatu - například jednu pro pracovní použití a druhou pro jízdu po silnici. Obsluhy také mohou poprvé využít nastavení motoru a převodovky pomocí tlačítek na joysticku. Joystick ovládá dva ventily a aktivuje i tempomat. Joystick má tlačítka připravená k přiřazení k dalším ovládacím prvkům, jako jsou pracovní světla a funkce motoru/převodovky.

Fendt 200 Vario Profi + má vyšší stupeň výbavy, což znamená, že zvládne veškeré práce v režimu precizního zemědělství. V kabině nalezneme 10palcovou digitální palubní desku a 12palcový terminál na boku pro snadnou práci s přídavnými zařízeními s podporou ISOBUS a naváděním do jízdního pruhu. Obsluha může přizpůsobit displeje svým konkrétním potřebám. Pomocí Fendt Guide traktor umí pracovat s přesností na centimetr, například v agregaci se secím strojem.

K dispozici je též dokumentační systém Fendt Task Doc specifický pro danou úlohu, který zahrnuje funkce plánování a správy. To znamená, že pomocí několika kliknutí může vedoucí farmy pomocí off-line aplikace FendtONE vytvořit pracovní úkoly v kanceláři nebo na cestách a odeslat je přímo do stroje. Kromě toho může s integrovanou funkcí Fendt Task Doc operátor zpracovávat a dokumentovat úlohy na stroji a vrátit je do kanceláře. Odtud můžete rozbalit podrobnosti úlohy a ukázat, která pole byla zpracována, výstupní objemy a další. Zobrazení mapy také poskytuje správci farmy přehled vybraných parametrů. Fendt Task Doc šetří manažerovi farmy drahocenný čas snadným dokumentováním všech operací.

Navýšení výkonu Fendt DynamicPerformance

Systém Fendt DynamicPerformance (DP) u traktoru Fendt 211 Vario v případě potřeby navýší výkon o 10 koní. DP není vázán na rychlost jízdy nebo speciální provozní úkoly, ale pracuje čistě dynamicky. Systém detekuje, kdy komponenty – jako je PTO, hydraulika, ventilátor motoru a klimatizace – potřebují více energie, a poté jim poskytne přidanou sílu prostřednictvím inteligentního ovládání. DP je speciálně navržen pro stacionární práci s PTO na mléčných farmách, jako je tomu například u krmných vozů při míchání.

Výroba nových traktorů začne od příštího roku.

Autor: Jakub Tutsch1)
Foto: Fendt

1) z podkladů Fendt

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.