Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Po jedenácté s BV Technikou za poznáním novinek Agritechniky

Zveřejněno: 15. 1. 2020

Zájemci z řad zákazníků firmy BV Technika se mohli na veletrhu Agritechnica 2019 seznámit s vysoce inovativními produkty značek, jež tato firma nabízí ve třech krajích Česka. Představené novinky ve sklizňové technice, na ochranu rostlin, zpracování půdy, manipulaci a krmení převážně německé a rakouské provenience uvádíme v následujících odstavcích.

Modelová řada traktorů Case IH Puma dostala řadu inovací

BV Technika zabývající se prodejem a servisem zemědělské, lesní a komunální techniky, uspořádala zájezd se svými zákazníky na největší zemědělský veletrh Agritechnica 2019 do Hannoveru. Přes šedesát účastníků z Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje se mohlo během dvoudenní návštěvy veletrhu seznámit s aktuálními novinkami a trendy značek, jež BV Technika nabízí ve svém portfoliu.

Záplava novinek Case IH

Tam, kde BV Technika působí v rámci regionů, patří mezi významné prodejce strojů značky Case IH. Výstavní plocha Case IH přinesla mnohé premiéry. Návštěvníci se poprvé seznámili s modelovou řadou traktorů Case IH Magnum s novým designem, vylepšeným motorem a přepracovaným ovládáním. Střední velikost traktorů prezentovala inovovaná modelová řada Puma, která si na veletrhu odbyla světovou premiéru. Část z modelů Puma 140-240 navazuje na nový produktový design Case IH a všechny modely přichází s dalšími funkcemi pro zvýšení pohodlí obsluhy, jako je nové osvětlení usnadňující vstup do kabiny, nádoba na mytí rukou, prémiové rádio či více úložného prostoru. Všechny traktory Puma pohání šestiválcový motor FPT (se zdvihovým objemem 6,7 l) plnící emisní normu Stage V díky unikátní technologii Hi-eSCR.

Ze sklizňových strojů Case IH prezentoval inovace u řady axiálních sklízecích mlátiček Axial-Flow 250 a 150. Konkrétně modely 5150, 6150 a 7150 jsou osazeny novým motorem FPT, taktéž plnící emisní normu Stage V. Nejvýkonnější model 7150 nabídne výkon až 460 koní. Modelová řada Axial-Flow 150 může být nově obuta do pneumatik s rozměrem IF800/65 R32, aby se minimalizoval tlak na půdu rozložením hmotnosti stroje. Změny nese i kabina – má lepší osvětlení, více USB zástrček apod. Větší sklízecí mlátičky řady Axial-Flow 250 dostanou šikmý dopravník s vyšší hltností, aby bylo možné pracovat se sklizňovými adaptéry s větším pracovním záběrem. Pohon adaptérů byl též inovován tak, aby zvládl pracovat i s 18řádkovými kukuřičnými adaptéry. Systém AFS Harvest Command, který pomáhá některé funkce mlátičky zautomatizovat, prošel dalším vylepšením a nyní nabídne vylepšená počáteční nastavení pro rychlejší měření ideálního nastavení automatizace. Mlátičky této řady lze vybavit i polopásovým podvozkem. Pásové jednotky mají nové uspořádání systému napínání pásu tak, aby byl jednodušší a rychlejší.

Zbrusu nový lis na hranolové balíky Case IH LB4 s novým systémem uzlovačů TwinePro
Zbrusu nový lis na hranolové balíky Case IH LB4 s novým systémem uzlovačů TwinePro

V rámci veletrhu se udělovala řada prestižních ocenění, jako je Stroj roku. Case IH získal rovnou dvě tato ocenění – jedno za společné úsilí se značkami, Steyr, New Holland, Claas, John Deere a 365FarmNet. Každá z těchto firem umožní u své telematické platformy výměnu nejrůznějších informací mezi stroji různých značek. Stejné ocenění získal i zbrusu nový lis na hranolové balíky Case IH LB4 s novým systémem uzlovačů TwinePro, jenž vytváří jednoduchou smyčku s vysokou pevností. Lisovat je tak možné balíky o vysoké hustotě bez rizika prasknutí provázků. Proces uzlování je nastaven tak, aby se eliminovaly odřezky šňůr, které se obvykle uchytí na balík nebo spadnou na pole. Jakmile TwinePro vytvoří první standardní uzel, je vzápětí vytvořen smyčkový uzel pro další vázání balíku.

Lis Krone poprvé s nekonečnými pásy namísto příčkového dopravníku

Významný podíl prodejů techniky pro sklizeň pícnin v BV Technice tvoří stroje firmy Krone. Tento německý výrobce si přichystal světovou premiéru lisů na válcové balíky VariPack V 165 XC Plus a V 190 XC Plus. Na rozdíl od jiných lisů od Krone se tyto dva lisy poprvé spoléhají na čtyři nekonečné pásy (každý o šířce 275 mm, pohybují se rychlostí 130 m/min) namísto příčkového dopravníku pro pohon balíku. Jediným rozdílem mezi dvojicí nových lisů je maximální průměr balíku - V 165 zvládne průměr 0,8 až 1,65 m, zatímco V 190 až 1,90 m. Lisy se vyznačují vysokou rychlostí odkládání balíku, protože se automatické zadní čelo otevře a zavře za méně než pět sekund. Co se týče ostatních komponentů lisů, Krone, sází na osvědčené prvky z jiných modelových řad lisů. Lisy jsou zejména určené pro sklizeň suché hmoty. Na výstavní ploše byl vystaven i lis Comprima Plus, vyráběný ve čtyřech variantách včetně integrovaného ovíjecího mechanismu. Lis se zvýšeným výkonem především v procesu vkládání materiálu a ovíjení fólií, bude již v základu vybaven automatickým mazáním řetězů i centrálním mazáním tukem.

Nové lisy Krone VariPack V 165 XC Plus a V 190 XC Plus se poprvé spoléhají na čtyři nekonečné pásy
Nové lisy Krone VariPack V 165 XC Plus a V 190 XC Plus se poprvé spoléhají na čtyři nekonečné pásy

V oblasti žacích strojů, Krone uvádí do prodeje nové čelní a tažené žací stroje. Tři nové modely čelních žacích strojů bez kondicionérů reprezentovaly modely EasyCut F 320 M, F 320 a F360 M s výrazně nižší hmotností (pro lepší kopírování povrchu), mají i moderní zaoblený design a zlepšený přístup k výměně nožů. Komfortním prvkem jsou boční kryty sklopitelné do přepravní polohy bez použití nářadí. Tímto způsobem se snadno zredukuje přepravní šířka do tří metrů. Výrobní program žacích strojů nově obohacuje šest tažených modelů řady EasyCut T s pracovními záběry 3,16 m a 3,60 m. Žací stroje disponují středovou ojí, se kterou lze pracovat vpravo i vlevo za traktorem. Pro větší světlost na souvrati a větší rozsah příčného kopírování žacích strojů byla zvýšena konstrukce nosných rámů. V rámci výbavy lze volit i mezi různými druhy kondicionérů.

Krone představilo tři nové modely čelních žacích strojů bez kondicionérů. Všechny modely jsou v nabídce jak v tlačeném (Push), tak i v taženém (Pull) provedení
Krone představilo tři nové modely čelních žacích strojů bez kondicionérů. Všechny modely jsou v nabídce jak v tlačeném (Push), tak i v taženém (Pull) provedení

Prezentoval se i nový čtyřrotorový shrnovač Swadro TC 1370 se standardně dodávaným hydraulicky nastavitelným odlehčením rotorů, elektrickým nastavením výšky rotorů a nastavitelnou výškou zdvihu rotorů na souvrati. Shrnovač disponuje nově navrženým robustním rámem s trapézovým profilem a změněným závěsným rámem. Na shrnovači si bylo možné všimnout dvoudílné kapotáže chránící elektroniku, hydraulický rozvaděč a ventily. Pozornost návštěvníků na sebe strhávala první samojízdná řezačka Krone s polopásovým podvozkem, jehož součástí jsou dvě pásové jednotky Zuidberg vpředu namísto kol. Zajímavostí je, že Krone poskytuje i funkci snadného navýšení výkonu motoru řezačky BiG X 680 přes speciální internetový obchod či ovládání řezačky přes joystick namísto volantu. Neméně zajímavou novinkou je integrovaná ochrana kukuřičného adaptéru. Firmě Krone se podařilo začlenit ochranný kryt spolu s osvětlením přímo do konstrukce kukuřičného adaptéru XCollect.

¨
Svým novým Swadrem TC 1370 doplňuje Krone výrobní řadu shrnovačů o čtyřrotorový středový shrnovač, který se může pochlubit mnoha technickými novinkami
Svým novým Swadrem TC 1370 doplňuje Krone výrobní řadu shrnovačů o čtyřrotorový středový shrnovač, který se může pochlubit mnoha technickými novinkami

Pro chovatele hospodářských zvířat firma Göweil prezentovala adaptéry a příslušenství určené k manipulaci s balíky. V sortimentu BV Techniky se nachází kleště na manipulaci s hranatými a zabalenými kulatými balíky, vidle a napichovací špice pro transport nezabalených i zabalených balíků. Kleště a vidle disponují komfortním hydraulickým ovládáním a mechanickým nastavováním. Kromě adaptérů se Göweil specializuje také na rozdružovače balíků různých typů. Jeden z rozdružovačů Göweil dokáže rozhodit na větší plochu (a to i dozadu) balíky sena, slámy či senáže. Jeho variabilní upínací systém také umožňuje naložit a vyskladnit balík na libovolnou stranu. Při plnění krmného vozu se zase uplatní adaptér, respektive kráječ, který balík naloží, rozkrojí a případně fólii z balíku oddělí. Samostatně je prodáván i odvíječ kulatých balíků.

Hydraulicky ovládané kleště na manipulaci se zabalenými kulatými balíky
Hydraulicky ovládané kleště na manipulaci se zabalenými kulatými balíky

Větší přesnost při rozmetání hnojiv ve svažitém terénu

BV Technika nabízí rozmetadla umělých hnojiv značky Rauch. Tento specialista na ochranu rostlin vystavil nově vyvinuté pneumatické rozmetadlo s pracovním záběrem 30 m - model AERO 32.1 s moderní elektronikou je ale stále ve stavu prototypu. Koncem roku 2021 však plánuje Rauch uvést na trh pět modelů s pracovním záběrem 30 m, 27 m, 24 m, 21 m nebo 18 m. Dále řadu nesených rozmetadel MDS.2 Rauch kompletně přepracoval. Čtyři základní modely pojmou 500 až 900 litrů. Rozmetadla jsou vybavena novými rozmetacími kotouči, které přesně aplikují hnojivo až do vzdálenosti 24 m. Rozmetací kotouče lze pohodlně, rychle a bez nástrojů přizpůsobit požadovanému hnojivu a pracovnímu záběru. Stříbrnou medaili za inovaci dostal Rauch za automatický řídicí systém HillControl zajišťující rovnoměrnou distribuci hnojiva na rozmetací kotouče i na svažitém terénu. HillControl je založen na algoritmech, které se počítají samostatně pro každý rozmetací kotouč zvlášť v závislosti na letových charakteristikách hnojiva, pracovním záběru a sklonu. HillControl optimalizuje nastavení stroje plně automaticky s ohledem na bod podávání, množství dávky a rychlost kotouče. Pro požadované zvýšení výnosu při současné úspoře hnojiva, maximální ochraně klimatu, půdy a vody, je Rauch schopen pneumatická rozmetadla vybavit pokročilým dávkovacím systémem MultiRate. Jedná se o první dávkovací a distribuční systém na světě pro granulované hnojivo zajišťující přesnou výživu rostlin. U MultiRate lze jednotlivě zapínat a vypínat celkem třicet rozmetacích sekcí. Paralelně je možné aplikační dávku regulovat individuálně pro každou sekci.

S novou, kompletně přepracovanou řadou dvoudiskových rozmetadel MDS.2 stanovuje Rauch nové standardy v této kategorii strojů
S novou, kompletně přepracovanou řadou dvoudiskových rozmetadel MDS.2 stanovuje Rauch nové standardy v této kategorii strojů

„Psí“ chod u dvounápravového rozmetadla hnoje

Výše zmíněné stroje slouží pro aplikaci průmyslových hnojiv. Co ale ta statková? BV Technika pro aplikaci statkových hnojiv či vápna nabízí rozmetadla firmy Tebbe. Tento výrobce na Agritechnice vystavil nové rozmetadlo hnoje řady KS, které pojme až 21 m3 materiálu. Rozmetadlo se vyznačuje konstrukcí zužující se směrem dozadu. Navíc je na dně širší, než nahoře, díky čemuž je podle výrobce rovnoměrně přiváděn do rozmetací sekce těžký materiál. Materiál prochází přes horizontální rozdružovací válce poháněné kardanovým pohonem namísto řetězového pohonu na rozmetací kotouče. Model KS lze dodat na dvounápravovém nebo třínápravovém podvozku – obě verze jsou schopné jezdit v tzv. psím režimu. Model na stánku v Hannoveru byl vybaven nízkotlakými pneumatikami Michelin VF 750/60/R36 pro maximální ochranu půdy.

¨
Nové rozmetadlo hnoje řady KS pojme až 21 m3 materiálu
Nové rozmetadlo hnoje řady KS pojme až 21 m3 materiálu

Naopak, co se týče přepravy a aplikace tekutého statkového hnojiva, v tom má co nabídnout firma Kotte. Ta vystavovala aplikační cisterny, přívozní cisterny a sedlové návěsy v nejrůznější konfiguraci. Za zmínku stojí nově představená dokovací stanice s průtokoměrem a NIR senzorem pro online analýzu živin v tekutině při plnění cisterny.

Firma Kotte vystavovala aplikační cisterny, přívozní cisterny a sedlové návěsy v nejrůznější konfiguraci
Firma Kotte vystavovala aplikační cisterny, přívozní cisterny a sedlové návěsy v nejrůznější konfiguraci

Ze zemědělské dopravní techniky BV Technika nabízí stroje od firmy Brantner, která poprvé na veletrhu ukázala svůj nový komfortnější systém sklápění POWER-LOCK pro třístranné sklápěče všech velikostí. Výrobce má v nabídce širokou škálu přívěsů, přepravníků a návěsů pro použití v zemědělství, stavebnictví a komunálu, s různou celkovou povolenou hmotností, od které se odvíjí i konstrukce a počet náprav sklápěčů.

Firma Brantner ukázala svůj nový komfortnější systém sklápění POWER-LOCK pro třístranné sklápěče všech velikostí
Firma Brantner ukázala svůj nový komfortnější systém sklápění POWER-LOCK pro třístranné sklápěče všech velikostí

Překvapení na výstavní ploše Lemken

Překvapení na návštěvníky čekalo na výstavní ploše Lemkenu v podobě zbrusu nového samojízdného postřikovače Nova 14, jehož objem nádrže bude dosahovat 4800 a 7200 l a pracovní šířka ramen 24 až 39 m. Postřikovač využívá aplikační technologie vyvinuté Lemkenem – jde o upravený systém MegaSpray připojený k terminálům CCI 800 nebo CCI 1200, který mimo jiné zahrnuje i naváděcí systém. Teleskopický podvozek postřikovače umí nastavit rozchod kol od 1,8 do 2,3 m. Hydraulické nastavení podvozku bude výbavou na přání. Díky integrovanému řízení zadní náprava dokonale sleduje trajektorii přední nápravy. Postřikovač bude mít 1,20 m vysokou světlou výšku s možností navýšení na 1,60 m v případě aplikace ve vzrostlém porostu. O komfort jízdy a přesný postřik se postará nezávislé hydropneumatické odpružení kol. Systém Adaptive Balancing Control vyrovnává hliníková aplikační ramena a udržuje jejich výšku nad porostem. Až pět senzorů umožní udržovat rameno v adekvátní vzdálenosti od země. Aplikační trysky půjde ovládat individuálně.

Samojízdný postřikovač Lemken Nova 14
Samojízdný postřikovač Lemken Nova 14

Lemken ale nejsou jen stroje na ochranu rostlin, ale především na zpracování půdy a setí. Reakcí na omezování glyfosátu ve světě, firma prezentovala nový podmítač Koralin kombinující sekce talířů a radliček. Talíře o průměru 510 mm jsou uspořádány symetricky a namontovány na listových pružinách. Hloubka zpracování půdy od 2 do maximálně 10 cm je nastavitelná podle potřeby přes opěrná kola nacházející se vpředu a po stranách. Radličky jsou umístěny též symetricky do tří řad, přičemž vzdálenost mezi nimi je 30 cm a každá se překrývá po 2,5 cm. Talíře by neměly pouze řezat organické zbytky a bránit ucpávání radliček, ale také otevřít tvrdou zem. Stroj je tak vhodný i do suchých podmínek. Pro efektivnější odplevelení půdy může být zadní válec nahrazen jinými druhy válců.

Podmítač Lemken Koralin kombinuje sekce talířů a radliček
Podmítač Lemken Koralin kombinuje sekce talířů a radliček

Na Agritechnice prezentovala i rakouská firma Einböck vyrábějící prutové brány, meziřádkové kultivátory a zařízení pro přísev. Představila celosvětově jedinečný, zcela nový systém kontroly pracovní hloubky u prutových bran. Poprvé je možné pracovní hloubku zadat přímo z kabiny traktoru. Neméně zajímavým strojem byl meziřádkový kultivátor Chopstar-Twin (pro meziřádky 30 cm až 75 cm), se schopností kypřit půdu těsně vedle velmi mladých výhonků. Einböck totiž pracuje s následující filozofií - zaměřit se spíše na řádek rostliny, než na meziřádek. Pracovní šířka kultivátoru může být nastavena pomocí řezacích kotoučů s nastavitelným úhlem. V zadní části kultivátoru jsou umístěna dvě kola sloužící pro hloubkovou kontrolu. Na stánku nechyběla ani aktivní ukázka posuvného rámu, kamerového navádění a výsevního zařízení.

Výstavní plocha firmy Einböck
Výstavní plocha firmy Einböck

Krmný vůz do těžkého terénu

Pro podniky s živočišnou výrobou má BV Technika v sortimentu řešení od firmy Siloking, vyrábějící tažené a samojízdné míchací krmné vozy. Novinkou u samojízdného modelu SelfLine 4.0 System 500+, který pohání šestiválcový motor o výkonu 218 koní, je volitelná možnost pohonu všech kol (50:50) pro provoz v obtížných podmínkách. Vybrané komponenty pohonu všech kol jsou převzaty z největší řady SelfLine 4.0 System 1000+. Inovací se dočkala i řada velkých tažených krmných vozů TrailedLine 4.0, které obsahují novou třístupňovou převodovkou s posilovačem výkonu zabezpečující hladké míchání krmné dávky v zásobníku. Kromě těchto typů strojů má BV Technika v nabídce od Silokingu i stacionární míchací zařízení, budky a aktivní kartáče pro dobytek.

Samojízdný krmný vůz SelfLine 4.0 System 500+ do těžšího terénu
Samojízdný krmný vůz SelfLine 4.0 System 500+ do těžšího terénu

Chovatelé hospodářských zvířat potřebují manipulační techniku, proto BV Technika nabízí kolové nakladače firmy Schäffer. Návštěvníci mohli spatřit nakladač Schäffer 2032 s novým konceptem pohonu, jež tvoří vysokotlaké axiální pístové čerpadlo spolu s motorem Kubota o výkonu 22 kW/30 k. Díky němu je nakladač obratným a rychlým strojem. Parťáka na stánku mu dělal model 2345 T - nejkompaktnější teleskopický nakladač Schäffer. U něj je novinkou kabina - i s ní má nakladač výšku pod dva metry. Další model 5680 T optimalizací nakládacího ramene nyní dosahuje větší výšky zdvihu. Hvězdou stánku byl model 9640 T s novým designem a kabinou.

Schäffer 2032 s novým konceptem pohonu
Schäffer 2032 s novým konceptem pohonu

Kromě výše zmíněných značek výrobců zemědělské techniky a příslušenství společnost BV Technika nabízí čelní traktorové nakladače, závěsy a příslušenství firmy Hauer, horizontální mulčovače firmy Ortolan, baličky píce a čechrače firmy Elho, adaptéry ke sklízecím mlátičkám firmy Capello, přepravní a zastýlací vozy od českého výrobce STS Olbramovice.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička, Archiv firem

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.