Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Předpremiéra v Rakousku: Case IH představil svůj největší lis LB4 s inovovaným uzlovačem TwinePro

Zveřejněno: 9. 11. 2019

Case IH představil nový lis z řady Case IH LB4, který disponuje novým systémem uzlovačů TwinePro. Model LB436 HD se navíc stává největším lisem, který kdy Case IH vyrobil. Kromě toho je lis ve srovnání se svými předchůdci v několika místech vylepšen, a tak nepřichází jen s novým designem. Dostupný bude od čtvrtého kvartálu letošního roku.

Case IH LB 436 HD

Case IH před pár měsíci při příležitosti představení novinek v Rakousku novinářům exkluzivně představil novou generaci lisů na velké hranolové balíky Case IH LB4. Informace včetně fotografií zveřejňujeme až nyní, neboť veřejnou světovou premiéru bude mít lis už zítra na zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru.

Produktová řada lisů Case IH na hranolové balíky. K dispozici je i nový Case IH LB 436 HD
Produktová řada lisů Case IH na hranolové balíky. K dispozici je i nový Case IH LB 436 HD

Největší novinkou u lisů LB4 je použití nového systému uzlovačů TwinePro, kde byly implementovány nové komponenty. Systém vytváří jednoduchou smyčku s vysokou pevností. Lisovat je tak možné balíky o vysoké hustotě bez rizika prasknutí provázků. Proces uzlování je nastaven tak, aby se eliminovaly odřezky šňůr, které se obvykle uchytí na balík nebo spadnou na pole. Tím by se měla zvýšit kvalita balíků a snížit by se také mělo znečištění životního prostředí. Zástupci firmy Case IH odhadují, že na 10 tisících balících se ušetří až tři kilometry provázků. „Nový systém TwinePro nabízí řadu výhod nejen pro majitele a provozovatele, ale také pro hospodářská zvířata a pro životní prostředí,“ řekl Maxime Rocaboy z Case IH. Uzlovače TwinePro také významně zvyšují pevnost balíku a denní produktivitu díky větší účinnosti lisování se sníženým rizikem roztržení provázku. Jakmile systém TwinePro vytvoří první standardní uzel, je vzápětí vytvořen smyčkový uzel pro další vázání balíku. Takový uzel podle zástupců firmy Case IH poskytuje zvýšenou pevnost až o 30 %.

V Rakousku se nám staticky ukázal konkrétně nový model LB 436 HD s lisovací komorou o velikosti (120 x 90 cm). Tato hodnota je stejná jako u dosavadního top modelu. Nový lis má však zvýšenou výkonnost – za hodinu dokáže slisovat až 80 balíků s 20 % vyšší hustotou ve srovnání s předchozím modelem. Jak jsme se mohli prakticky přesvědčit, lis zvládne vyprodukovat balík o hmotnosti více než půl tuny (sláma). Lis obsahuje novou dvourychlostní převodovku s posilovačem výkonu. Setrvačník se spouští plynule, aby nevyžadoval příliš mnoho výkonu. Hmotnost má setrvačník stejnou, avšak průměr se zvětšil na 1,0 metru. Materiál s řádků sbírá 2,35 m široký sběrač vybavený krytem z kompozitního materiálu. K dispozici jsou tři verze Standard, Packer a Rotor Cutter.

Srovnání - vlevo standardní uzlovač a vpravo nový TwinePro
Srovnání - vlevo standardní uzlovač a vpravo nový TwinePro

Řezací systém může tvořit až 29 nožů a lze jej do strany vysunout – pro pohodlnější údržbu. U vystaveného lisu ještě stál za povšimnutí nový design, tandemová hydraulická náprava s koly obutými do pneumatik s rozměrem 620/55 R26.5 a výškově nastavitelná oj. Přístup na lis usnadňuje žebřík a horní zábradlí, které lze při přepravě sklopit. Rezervní motouzy se přepravují po obou stranách lisu.

Vystavený balík měl dokonce hmotnost přes půl tuny.
Vystavený balík měl dokonce hmotnost přes půl tuny.

Zajištěno je i jednoduché ovládání lisu, buď prostřednictvím monitoru ISOBUS nebo AFS Pro 700 Feedrate Control - ISOBUS Class 3.

Předpremiéra proběhla v Rakousku.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička, Věra Hejhálková, DiS.

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.