Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Pöttinger slaví 150 let. Tyto osobnosti stojí za úspěchem

Zveřejněno: 24. 12. 2021

Pöttinger je dnes celosvětově působící výrobce zemědělských strojů Pöttinger se čtyřmi výrobními závody ve třech zemích. Jeho historie sahá do roku 1871, kdy zahájil činnost malý řemeslný podnik v Grieskirchenu (Rakousko). Mnoho věcí prošlo obrovským vývojem, ale jedno zůstává stále stejné: Jsou to hodnoty, které jsou součástí lidí, na kterých je Pöttinger založen.

Zemědělci mají velký zájem o nejnovější technologie.

Zemědělství se za posledních 150 let velmi změnilo a stejně tak i Pöttinger. Ambiciózní zakladatel společnosti Franz Pöttinger sestrojil první stroje ještě ručně s několika pomocníky z nejbližšího rodinného kruhu. Když v roce 1909 převzal společnost jeho syn Alois Pöttinger, zaměstnával již 10 lidí. První logo společnosti znázorňovalo obilný klas a iniciály A a P (Aloise Pöttinger). Teprve v roce 1971 se novým logem stal čtyřlístek pro štěstí. V průběhu let byl dále rozvíjen a upravován.

1871: Juliane a Franz Pöttingerovi.
1871: Juliane a Franz Pöttingerovi.

K identitě společnosti vždy patřily chytlavé názvy výrobků, které jsou u firmy Pöttinger z velké části převzaty ze zvířecí říše – víceúčelové vozy Pöttinger JUMBO (slon), Pöttinger TORRO (býk), rotovátory Pöttinger LION (lev) či krátké kombinace Pöttinger FOX (liška). Významným produktem 80. let byla nová generace žacích strojů Pöttinger CAT (kočka).

Vývoj loga společnosti Pöttinger.
Vývoj loga společnosti Pöttinger.

Také třetí generace rodiny Pöttinger se pustila do práce s odvahou a potřebným podnikatelským duchem: v roce 1958 byl pokořen první milion: celkový obrat tehdy činil 1,4 milionu eur, z čehož pouze 7 % připadalo na export.

Úsvit nové éry Pöttinger

V roce 1960 byla postavena první etapa (rozšíření) dnešního hlavního závodu v Grieskirchenu, kde našlo moderní pracoviště asi 300 lidí. Už tehdy se zaměstnanci mohli stravovat v podnikové jídelně. Již v roce 1970 dosahovala společnost Pöttinger s více než 800 zaměstnanci obratu odpovídajícího 22,5 milionu eur, z čehož přibližně třetinu tvořil export. V roce 1991 - v hospodářsky velmi obtížném období - převzala vedení firmy čtvrtá generace - Heinz a Klaus Pöttinger. Po dvě a půl desetiletí bratři řídili provoz společnosti, podporovali internacionalizaci a položili základy dnešního úspěchu. Vedení společnosti se bratři vzdali v roce 2016 – společnost převzali manažeři.

Ergonomicky navržené pracoviště Pöttinger – 2021.
Ergonomicky navržené pracoviště Pöttinger – 2021.

Dnes má společnost Pöttinger téměř 2 000 zaměstnanců z 36 různých zemí a dosahuje obratu 405 milionů eur, přičemž podíl exportu činí téměř 90 %.

Současné vedení společnosti Pöttinger.
Současné vedení společnosti Pöttinger.

V průběhu posledních 150 let byl podnikatel vždy konfrontován s novými výzvami. Franz Pöttinger (a další generace) hledal nové cesty k řešení úkolů s velkou odvahou a talentem. Pöttinger tak již dávno není čistě strojírenským výrobním podnikem. Pöttinger je technologicky vyspělý podnik, který vyrábí velmi komplexní stroje.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Pöttinger

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.