Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Pöttinger Terrasem Classic, nový secí stroj bez sekce na zpracování půdy

Zveřejněno: 4. 1. 2021

Společnost Pöttinger rozšiřuje svou řadu univerzálních secích strojů Terrasem o modely Classic, které nejsou osazeny sekcí na zpracování půdy. Stroj tak může být agregován se slabším traktorem, a přitom dosahovat vysokého denního výkonu. Terrasem Classic bude k dispozici s pracovními záběry 4 až 9 m.

Pöttinger Terrasem C6 Classic pro nejlepší pracovní výsledek

K dispozici je kromě verze Pöttinger Terrasem Classic také verze Terrasem Fertizer Classic s možností přímého hnojení.

Předpokladem pro použití secího stroje Pöttinger Terrasem Classic je dobře připravené seťové lůžko. Semeno pak lze umístit do požadované hloubky. Osvědčený válec tvořený pneumatikami poskytuje před secí botkou nezbytné udusání, aby se vytvořily podmínky pro správné klíčení osiva. Udusání je nutné, protože se předpokládá, že byla půda před výjezdem secího stroje mnohokrát nakypřena. Půdu je třeba spojit s vlhkým podložím, aby se voda dostala k osivu a zajistila optimální vlhkost potřebnou ke klíčení.

Secí stroj je osazen dvoudiskovou secí botkou DUAL DISC, která je vhodná pro setí v náročných podmínkách. Tyto botky rovněž rovnoměrně formují a čistí osevní drážku. Na botku je vyvíjen tlak tak, aby byla zajištěna dostatečná hloubka výsevu i v oblastech s nízkými srážkami nebo prodlouženými fázemi většího sucha.

Přesné podélné i příčné kopírování pozemku

Rovnoměrná pracovní hloubka je předpokladem pro optimální klíčení osiva. Secí stroj včetně zadního válce zajišťuje přesné kopírování terénu po celém pracovním záběru.

Nový Pöttinger Terrasem Classic zaujme přesným uložením osiva
Nový Pöttinger Terrasem Classic zaujme přesným uložením osiva

Pro vysoký výkon je k dispozici zásobník na osivo o objemu 3 000 litrů (u strojů do pracovního záběru 6 metrů) nebo 3 950 litrů, pokud je stroj vybaven nástavcem zásobníku. U strojů s pracovním záběrem mezi 8 a 9 metry a u všech secích strojů Pöttinger Terrasem Fertizer Classic má zásobník na osivo objem 4 000 litrů nebo působivých 5 100 litrů (s nástavcem).

Kombinace osiva a hnojiva

Kromě klasických obilovin a drobných semen je Terrasem Fertizer Classic schopen aplikovat mezi výsevní otvory také hnojivo. Pomocí botky FERTILIZER PRO se během výsevu může aplikovat i hnojivo. Hnojivo je aplikováno mezi řádky se semeny. Hloubku ukládání hnojiva lze plynule nastavovat pomocí hydrauliky. Pro urovnání půdy před setím slouží přední sekce. K prokypření tvrdých kolejí od pneumatik traktoru jsou k dispozici pružinové kypřiče stop.

Autor: Jakub Tutsch1)
Foto: Pöttinger

1) z podkladů Pöttinger

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.