Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Rostselmash dobývá evropský trh se sklízecími řezačkami, v Německu byla předvedena vlajková loď

Zveřejněno: 18. 9. 2019

Ruský výrobce sklizňové techniky produkuje stroje nejen pro východní část trhů, ale snaží se vyvíjet také globální platformu sklízecích řezaček pro evropské trhy. Dlouhodobým cílem Rostselmash je nabídnout stroj, který osloví každého zákazníka, nehledě na jeho velikost hospodářství či společnosti. Podle toho také vypadá aktuální nabídka modelů, které jsou již na první pohled střiženy do evropského stylu.

Řezačka RSM F 2650 se letos představila v Německu. Pro řadu řezaček F byl vyvinut speciální řezací buben s hydraulickou reverzací.

Pokud jde o počet nových produktů na metr čtverečný, tak Rostselmash na minulém ročníku mezinárodního veletrhu zemědělské techniky Agritechnica 2017 jednoznačně vedl. Kromě sklízecích mlátiček a originálně pojaté prezentace sklizňových ústrojí, byly představeny zbrusu nové modely řezaček. Nejvýkonnější model, který byl letos poprvé předveden na poli u německého Mnichova, jezdí dodnes předváděcí akce po Německu.

Rostselmash úspěšně vstoupil do moderního zemědělství. Úspornější stroje a jejich minimální negativní dopad na životní prostředí – to jsou aktuální zásady, které Rostselmash prezentuje při představování svých nových strojů. Patří mezi ně právě i řezačky modelové řady RSM F (F 2450 – 462 k/340 kW, F 2550 – 544 k/400 kW, F 2650 – 626 k/460 kW) lišící se od sebe pouze rozměry a výkonem motoru, ústrojí zůstává téměř identické.

Evropská vlajková loď

Nejvýkonnější řezačkou je model RSM F 2650. Stroj pohání řadový šestiválcový motor MTU od Mercedesu, přesněji typ ОМ 473LA s jmenovitým výkonem 626 k/460 kW, vyráběný v souladu s platnými emisními normami. Převodovka a spojka jsou namontovány na hnací hřídeli motoru, čímž je zajištěn pohon čerpadel. Pohon řezacího bubnu je řešen přímým odběrem výkonu z klikové hřídele motoru. Motor je v prostoru určeným pro něj umístěn příčně tak, aby bylo zajištěno optimální rozložení jeho celkové hmotnosti. Nádrž na naftu pojme 1500 l, což je množství dostačující pro celodenní provoz. Hnaná náprava a elektrohydraulicky ovládaná převodovka umožňují maximální přepravní rychlost až 40 km/h.

Pro řadu řezaček F byl vyvinut speciální řezací buben s hydraulickou reverzací. Má průměr 630 mm a jeho rychlost otáčení činí 1200 ot/min, nechybí ani vyztužené čepy a ložiska pro spolehlivější provoz. Jsou na něm přišroubovány nože v jedné rovině. Jednotlivé nože jsou na buben upevněny čtyřmi šrouby. Uspořádání nožů je do tvaru písmene V, což umožňuje plynulý a úsporný řez. Toto uspořádání též napomáhá k toku materiálu více ke středu bubnu.

Hydraulicky poháněné vkládací ústrojí je složeno ze čtyř válců. Konstrukce ústrojí umožňuje nastavovat délku řezu od 4 mm do 22 mm s úplnou sadou nožů nebo od 8 mm do 44 mm s poloviční sadou. Vkládací ústrojí kopíruje terén, takže rázy, vzniklé provozem řezačky na nerovnostech, tlumí hydraulický tlumič. V případě aktivace ústrojí a dosažení provozní rychlosti válců se automaticky aktivuje detektor kamene a kovu – tato výbava je standardem. Ostření nožů se provádí automaticky. Posuvná konstrukce procesoru nevyžaduje demontáž při přechodu na sklizeň pícnin, ovládání se provádí hydraulicky z kabiny.

Pro koncentrované konzervační látky je k dispozici 10l nádrž, dávka je nastavitelná od 0,3 do 6 l/h. Možností je ředění vodou z 360l nádrže, čímž je možné aplikovat 10 až 300 l/h. Mezi volitelnou výbavu řezačky patří naváděcí systém GPS, pohon všech kol, videokamery, měřiče vlhkosti a různé speciální sady nožů pro sklizeň kukuřice a senáže.

Řezačky řady F jsou vybaveny klimatizovanou odpruženou kabinou Comfort Cab II s panoramatickým výhledem a zdokonalenou zvukovou izolací. K pohodlí přispívá i nastavitelné sedadlo a řada úložných prostor s klimatizovanou přihrádkou. Kromě multifunkčního joysticku pro ovládání klíčových funkcí stroje jsou přítomny i výstupy z kamer umístěné na výsypné rouře či zadní straně řezačky. Obsluze při sklizni pomáhá hlasový informační systém Adviser III, který nepřetržitě monitoruje veškerý provoz a parametry.

Jednoduchá mechanická řezačka

Dalším modelem řezačky je RSM F 1300. I když má v označení též písmeno F, výrobce jej nezařazuje do modelové řady F k výše popsaným typům. Možná právě proto, že je konstrukčně ještě jednodušším a více mechanickým strojem. Řezačku pohání přeplňovaný dieselový motor Cummins L9 o výkonu 430 koní. Na rozdíl od ostatních modelů řady F je pohon vkládacího ústrojí řešen mechanicky a nastavení délky řezu se neprovádí plynule z kabiny. Možnosti délky řezanky jsou 4/7/10/17 mm (i zde najdeme 48 nožů). Nenachází se zde ani automatický systém ostření nožů, ale pouze poloautomatický. Převodovka je ovládána mechanicky, stejně tak parkovací brzda (nikoliv elektrohydraulicky). Řezačka dokáže vyvinout rychlost na silnici maximálně 25 km/h.

 RSM F 1300 je oproti ostatním modelům jednodušším a více mechanickým strojem.
RSM F 1300 je oproti ostatním modelům jednodušším a více mechanickým strojem.

V kabině je nejvíce viditelná řadicí páka a ovládací joystick, který není multifunkční a plně integrován do ovládacího panelu.

Technicky velmi podobně je na tom i nejslabší model RSM 1403. Osazen je šestiválcovým motorem MTU od Mercedesu o výkonu 500 k/368 kW. Vkládací ústrojí má mechanický reverz. Průměr řezacího bubnu zůstává 630 mm, avšak jeho délka je o 3 mm kratší, tedy 700 mm. Počet nožů je zde poloviční – 24 umístěných do tvaru V, avšak s automatickým broušením. I zde se nastavení délky řezu neprovádí z kabiny a délky řezu jsou stejné jako u modelu RSM F 1300. Průměr urychlovacího rotoru je menší – 510 mm, stejně tak jeho otáčky jsou nižší - 2 160 ot./min.

 RSM 1403.
RSM 1403.

Univerzální tažená řezačka

Na český trh je dodávána tažená řezačka STERH 2000 (pracovní záběr dva metry), která je určena pro menší hospodáře. Díky speciálně tvarovaným nožům rotoru je schopna účinně sklízet kukuřici na siláž (nebo i jiné vysoké rostliny – slunečnice, čirok apod.) či sbírat řádky posečené píce.

Řezačka Sterh 200 disponuje hydraulicky natáčecí výsypnou rourou ovládanou pohodlně z kabiny traktoru. Dokáže sklízet do rychlosti 7,2 km/h.
Řezačka Sterh 200 disponuje hydraulicky natáčecí výsypnou rourou ovládanou pohodlně z kabiny traktoru. Dokáže sklízet do rychlosti 7,2 km/h.

Řezačka disponuje hydraulicky natáčecí výsypnou rourou ovládanou pohodlně z kabiny traktoru. Je tak možné plnit souběžně jedoucí odvozní prostředky nebo vzadu agregovaný vlek. Drtič dosahuje rychlosti 1000 ot/min, výrobce uvádí výkonnost až 38 t/h. Stroj vyžaduje jen nejnutnější údržbu, ke které není potřeba žádné speciální nářadí (ani k výměně nožů). K všem řezačkám je dodáván sklízecí adaptér vlastní konstrukce – pro sklizeň kukuřice senáže nebo pro přímou sklizeň. Adaptéry jsou vyráběny v různých šířkách v závislosti na typu řezačky. Českým prodejcem strojů Rostselmash je firma N&N KOŠÁTKY s.r.o., která poskytuje i záruční a pozáruční servis včetně dodávky náhradních dílů.

Na řezačku RSM F 2650 jsme se byli podívat v německém Reinsdorfu.

Detailní fotografie řezačky RSM F 2650

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička, Rostselmash

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.