Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Rozšířené možnosti traktorů Claas Xerion

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Společnost Claas, která vyrábí známé traktory Xerion, nabídne zemědělcům přesně ten typ traktoru, který bude maximálně vyhovovat, co se týče výbavy. Zároveň firmy SGT a Tebbe představily speciální nástavby pro traktory Xerion.

Claas

Po Evropě jezdí stovky traktorů Xerion, z nich velké množství používají zemědělské služby a velké zemědělské podniky pro široký rozsah polních prací, jako je aplikace kejdy, hnojiv, ale většinou jsou používány jako zdroj výkonu pro obtížné zpracování půdy.  

Řada Xerion obsahuje tři modely: XERION 4000 (435hp), XERION 4500 (490hp) a XERION 5000 (530hp). Všechny tři modely jsou k dispozici buď s centrálně umístěnou pevnou kabinou (Trac), nebo s jedinečnou otáčející se kabinou (Trac VC) - tyto modely se například používají při sečích s žacími trojkombinacemi. Kromě toho, verze XERION 4000 (Saddle Trac) je k dispozici také jako verze s kabinou, která se nachází přímo v přední části, takže je za kabinou dostatek prostoru pro případnou montáž nástavby nebo jiného zařízení.

Při zpracování půdy se od traktoru požaduje optimální energetická účinnost a přenos síly na podložku pro maximální trakci a tažnou sílu. V tomto ohledu je Xerion se čtyřmi stejně velkými koly a převodovkou CVT ideálním strojem. Traktor Xerion je možné dostat bez funkcí, jako je PTO nebo přední závěs. Standardem u všech tří modelů je převodovka Eccom 5.0 CVT. Pro verzi Trac VC je možnost volby převodovky Eccom 4.5 CVT. Mezi další možnosti výbavy patří pomocný výstup high-flow hydrauliky - například pro kalové cisterny. 

Tebbe přichází s novým rozmetadlem 

První rozmetadlo, určené pro aplikaci pevných statkových hnojiv, je nyní k dispozici pro Xerion 4000 Saddle Trac. Výrobce Tebbe umožňuje, aby Xerion byl využit jako samochodné rozmetadlo.

Tato nová nástavba, která může být demontována, má celkovou kapacitu 13,2 m³. Rozmetadlo je vyrobeno z oceli o tloušťce 3 mm. Rozmetadlo je vybaveno dvěma těžkými ocelovými dopravníkovými pásy, které jsou hydraulicky poháněné, a to jak dopředu, tak v opačném směru. 

Xerion 4000 Saddle Trac, který má krátkou celkovou délku a řízení všech čtyř kol, tak bude velmi obratným strojem.

Větší SGT nádrž

Speciálně pro model Xerion 4000 Saddle Trac výrobce SGT, specialista na výrobu nádrží, představil novou nádrž o větší kapacitě. Ve srovnání s předchozí ocelovou nádrží o objemu 14 m³ určenou pro Xerion 3800 SaddleTrac, kapacita nové nádrže byla zvýšena na 16 m³, a je určena pro model Xerion 4000 s delším rozvorem. Místo oceli je nádrž vyrobena s polyesteru, což snižuje hmotnost o 1800 kg. 

Větší nádrž je plněna pomocí předního nasávacího ramene, kterým lze pohybovat. O čerpání se stará čerpadlo Vogelsang (9000 l/min). Pro zvýšení výkonu lze použít čerpadlo o výkonu 12000 l/min, například při použití aplikátoru o délce 24 - 36 m. Nádrž o objemu 16 m³ se může používat samostatně, nebo v kombinaci s taženou aplikační cisternou o objemu 16 m³, takže celkový objem pak bude činit 32 m³.

SGT rovněž navrhl nový montážní systém pro čerpací jednotky.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Claas

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.