Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Sám si vyrobil meziřádkový kypřič, který se přizpůsobí půdním podmínkám

Zveřejněno: 20. 12. 2018

Pro hubení plevelů u některých plodin má v celém komplexu metod své nepostradatelné místo meziřádkový kypřič pro mechanickou likvidaci plevele. Ne všude se ale pěstuje ve shodných půdních podmínkách, takže vhodnou volbou se jeví kypřič, který umí reagovat na aktuální stav. Takový kypřič, vlastnoručně vyrobený, používá i podnik služeb TEIML s.r.o.

Kypřič je k dostání s variabilní roztečí 45 až 75 cm,

TEIML s.r.o. je čistě malou rodinnou firmou se sídlem nedaleko města Slaný, které leží severozápadně od Prahy. „Agroslužbami se zabýváme čtvrtým rokem. Jsme zaměřeni výhradně na cukrovou řepu, protože jak děda, tak i otec, se léta věnují právě jejímu pěstování. Začali jsme nejprve nabízet sklizeň, pak setí a nyní přibyla meziřádková kultivace,“ představil profil firmy pan Jaroslav Teiml. Společnost dále hospodaří na vlastních pozemcích o výměře 50 hektarů v okolí Žižic.

Dlouholeté zkušenosti s cukrovou řepou

Meziřádkovou kultivaci na vlastní výměře i ve službách okolním pěstitelům cukrové řepy provádí kypřičem vlastní výroby. „Mám takový koníček, kromě kypřiče jsem si vyrobil speciální box a aktuálně pracuji na secím stroji na cukrovou řepu, protože nikdo neprodává stroj podle mých představ. Ke sklizni řepy využíváme výhradně sklízeč Holmer, ale děláme si na něm rovněž vlastní úpravy v oblasti míst, kde se chytá hodně tráva apod.,“ pochlubil se pan Teiml. Návrhům, konstrukci a výrobě strojů se pan Teiml věnuje hlavně přes zimní období, sám totiž přes sezónu jezdí u zákazníků.

Kypřič v přepravní poloze.
Kypřič v přepravní poloze.

Nejnovějším počinem je právě meziřádkový kypřič. S prvním vyrobeným kusem má již přes letošní sezónu odpracováno přes 1000 hektarů. S kypřičem nejen že poskytuje služby, ale nabízí ho i potenciálním zájemcům ke koupi, přičemž vývoj a výrobu stroje provádí vlastnoručně. V případě zakoupení techniky je i zajištěn servis a dodávka náhradních dílů. „Většinu ze stroje si zhotovuji doma a výpalky vyrábí subdodavatel v Klíčanech. Nakreslím si v inventoru konstrukci, firmě na výpalky zašlu výkres a požadavek na tvrdost materiálu. Zbytek si vyrábím sám. Kupuji materiál, soustružím čepy, svařuji, brousím, barvím a kompletuji. Samozřejmě pístnice, radlice a ložiska nakupuji,“ popsal pan Teiml a dodal: „Baví mě vyrábět stroje, kreslit, vyvíjet, kompletovat a vidět, jak to roste.“

Pohled na pracovní orgány.
Pohled na pracovní orgány.

V několika verzích

Univerzální meziřádkový kypřič nese název Fox-line a je určen pro narušení půdního škraloupu a regulaci plevelů v porostu kukuřice, slunečnice, cukrové řepy a jiných plodin. Kypřič je k dostání s variabilní roztečí 45–75 cm ve verzích 12/18/24 řádků (45 cm) a 8 řádků (75 cm). Největším zástupcem je hydraulicky sklopný Fox-Line 24.45 se záběrem 24 řádku s roztečí 45 cm. Stroj lze již v základní výbavě připojit s předním i zadním TBZ kategorie 2 a 3. V závislosti na podmínkách je možné kypřič vybavit různými typy pracovních orgánů jako jsou radličky, dláta, nože nebo speciální široké radličky pro likvidaci plevelné řepy. „Kypření je hodně o půdě – jakým způsobem a čím byla připravena, kolik napršelo, jaké jsou plevele, podle toho se musí volit i použití radlic. Nejde říci, že jedna kombinace radlic je vždy optimální. A to je problém ostatních kypřičů, ne všechny jsou totiž určeny do daných podmínek,“ řekl pan Teiml. Kypřič lze vybavit ještě zavlačovači, které mají výhodu v tom, že v malé řepě vytahají plevel ven a ten se už neuchytí.

Středový nosník je daleko jednodušší, než mají ostatní výrobci. Přítlak obstarává pružina.
Středový nosník je daleko jednodušší, než mají ostatní výrobci. Přítlak obstarává pružina.

Výhody oproti konkurenci

Kypřič má dokonce možnost variabilního nastavení přítlaku. „Přítlak obstarává pružina, čím níž dám celý rám, tím větší je přítlak na pracovní orgány. Což je například výhoda při kypření písčité půdy. Když nemá kypřič variabilní přítlak, půdu bude hrnout, ale já přítlak můžu snížit a v tvrdé půdě zase zvýšit. Pracuji na inovaci, že místo pružiny bude použita pístnice, která se bude zvedat podle systému Section Control,“ prozradil pan Teiml. Zákazník si tak bude moci vybrat variantu přítlaku. Pracovní rychlost činí 12 km/h, jelikož kypřič nemá navádění, optimální rychlost je tedy mezi 8 km/h až 10 km/h. Ve větší řepě se může jet rychleji, než v menší. Navádění je podle pana Teimla na kypřiči zbytečné, což soudí dle svých praktických zkušeností: „Když se hodně práší, je navádění většinou slepé, velké zatáčky na souvrati a práce v noci jsou rovněž problémem, stejně tak řádky splývající s plevelem. Navádění tak není nikdy 100%. Kypřič, se kterým jezdím, nemá navádění, a přesto se letos zvládlo ‚na ruku‘ přes 1000 hektarů.“ I tak svým zákazníkům tuto možnost výbavy chce nabídnout: „Navádění budu zkoušet také, ale přes hmatače, nikoliv přes optiku, abych se dostal na příznivou cenu,“ dodal pan Teiml. Právě příznivá cena je výhodou meziřádkového kypřiče oproti konkurenci. „Oproti konkurenci máme výhodu v ceně a kvalitě. Dále může mít náš kypřič dláta, radličky i nože. Středový nosník je daleko jednodušší, než mají ostatní výrobci. Kypřič je vyroben tak, aby splnil účel a fungoval ve specifických podmínkách každého zemědělce,“ zmínil pan Teiml a zároveň prozradil, jaké inovace se chystají pro následující rok – podpěrná kola budou odpružená a výkyvná pro lepší kypření v zatáčkách a při vysokých rychlostech.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička. Jakub Nitran

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.