Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Secí stroje Amazone slaví 75 let

Zveřejněno: 17. 3. 2024

Letos si připomínáme 75. výročí prvního secího stroje Amazone. Dva metry široký stroj D1 tažený koňmi byl uveden na trh v roce 1949.

Secí stroje Amazone slaví 75 let.

Od té doby došlo k mnoha milníkům, včetně uvedení první secí kombinace Amazone (rotační brány Amazone RE se secím strojem Amazone D4) v roce 1967. Dodnes je to pro společnost úspěšná koncepce. Ročně se kombinací rotačních bran se secím strojem prodá tisíce kusů.

V roce 1970 byl v německém Oldenburgu slavnostně otevřen výrobní závod firmy Hude, který se věnoval výrobě secích strojů a využíval kovodělníky propuštěné v důsledku kolapsu loďařského průmyslu v severním Německu. Společnost Hude stále vyrábí součásti secích strojů, ale montáž se nyní přesunula o kus dál do výrobního závodu s 18 linkami v Altmoorhausenu.

Nesené secí stroje s rotačními branami má Amazone stále v nabídce.
Nesené secí stroje s rotačními branami má Amazone stále v nabídce.

K nejvýznamnějším secím strojům Amazone ze 70. let 20. století patřil model Amazone D7, první komerčně vyráběný secí stroj se systémem tramline. Dalším výtvorem 70. let byl secí stroj Amazone EV Garant, který otevřel dveře k pracovním záběrům 9 metrů při přepravní šířce pouhých 3 metrů. Ve stejném desetiletí se také rozběhla výroba secího stroje NoTill, protože se stal populárním přímý výsev. V nabídce jej má firma dodnes pod názvem Amazone Primera. Vyrábí se v závodě nedaleko města Bramsche.

NoTill secí stroj Amazone ze 70. let minulého století.
NoTill secí stroj Amazone ze 70. let minulého století.

Pneumatické secí stroje Amazone Airstar, představené v 90. letech minulého století, používaly centralizovaný dávkovací systém a rozdělovací hlavu, která zásobovala jednotlivé secí botky proudem vzduchu z ventilátoru. To umožňovalo úplné vyprázdnění zásobníku, což bylo ideální pro drobná osiva.

Zavedení pneumatických rozdělovacích systémů vedlo k většímu pracovnímu záběru tažených secích strojů, jako je Amazone Airstar Xact. V polovině listopadu 2019 opustil továrnu 250 000. secí stroj Amazone.