Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Šílený Big Jack se třemi motory

Zveřejněno: 6. 5. 2018

V zámoří v polovině 70. let minulého století rozkvétal trh s výkonnými traktory. V té době však nebylo možné z kompaktního šestiválcového motoru získat výkon vyšší než 600 koní. Hlad po vyšších výkonech byl značný, a tak řada výrobců experimentovala s traktory, které disponovaly dvěma i více motory. Mezi takové výrobce se řadil i tehdejší Steiger ze Severní Dakoty.

Steiger už tak vyráběl nejvýkonnější traktory o výkonu 600 koní. V 70. letech minulého století se ani nebál experimentovat a chtěl ukázat, že je lídrem na poli s výkonnými traktory.  Steiger postavil experimentální stroj, který pojmenoval jménem Big Jack. Traktor byl složen ze tří předních částí modelu traktoru Cougar, tudíž obsahoval rovnou tři motory Caterpillar 3306 (10,5litrový šestiválec), každý o výkonu 250 koní. Big Jack měl symetrický trojúhelníkový tvar.

 Všechny tři jednotky se mohly otáčet, takže všech šest kol zůstalo vždy v kontaktu se zemí, a to i na nerovném terénu. Motory pracovaly nezávisle, ale byly ovládány současně. Výkon přenášený na zem byl překvapivě efektivní. Tři spojky byly hydraulicky ovládané. Výzvou byla ale převodovka.  Spojení otočného čepu oje bylo ovládáno hydraulickým válcem. Dvě ze tří jednotek měly místo kabiny nádrž na palivo. Všechny tři jednotky byly k sobě připojeny za pomocí obřího ocelového nosníku. Traktor disponoval několika okruhy hydrauliky. V zadní části traktoru se nacházel hydraulicky nastavitelný zdvihací mechanismus pro tažené nářadí.

Výkon 750 koní bylo těžké otestovat, protože žádná farma nedisponovala dostatečně velkým nářadím, které by se mohlo agregovat. Big Jack byl od prvopočátku sestrojen jako koncept či experimentální stroj, který měl potenciál přidat další dvě motorové jednotky. Díky tomuto konceptu získal Steiger několik patentů - kloubový traktor s více motory a ovládání škrticí klapky pro kloubový traktor s více motory.

Za projektem stál Paul Nystuen, který pracoval pro společnost Steiger. Jeho vášní byly velké a výkonné traktory.

Steiger o několik let později postavil traktor PT650 Panther se dvěma motory.

Autor: Milan Jedlička
Foto: octanepress, hpj

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.