TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Sklízeče vinné révy PELLENC OPTIMUM 2 disponují systémem průběžného vážení a mapováním výnosů

Zveřejněno: 25. 10. 2022

Francouzský výrobce PELLENC SA je dlouhodobým partnerem českých vinařů, který nyní představuje nové technologie pro multifukční sklízeče PELLENC OPTIMUM 2.

Multifunční sklízeč PELLENC OPTIMUM XL 60.

Inovovaná řada multifunkčních sklízečů PELLENC OPTIMUM 2 je spolehlivým pomocníkem na českých vinicích. Současné modely pod označením M, L a XL nabízejí řešení, které se přizpůsobí konkrétním podmínkám a požadavkům zákazníka. Samozřejmostí je separační systém SELECTIV‘ PROCESS, který byl nyní rozšířen o novinky v oblasti digitálního zemědělství.

Vážení v reálném čase a vytváření výnosových map

Systém vážení umožňuje měřit množství sklizně nepřetržitě v reálném čase. Informace zobrazené na ovládacím panelu sklízeče PELLENC OPTIMUM 2 umožňují řidiči přesně sledovat aktuální hmotnost sklizně v zásobnících, celkové sklízené množství, průměrný hektarový výnos nebo také zbývající množství, které má být sklizeno dle požadavků obsluhy. Design systému zajišťuje vysokou přesnost i při práci ve svazích a na nerovném terénu. Veškerá data lze následně generovat a exportovat prostřednictvím vážních lístků. V kombinaci s telemetrií lze systém vážení následně využít k tvorbě výnosových map pro širší optimalizaci a řízení agrotechnických operací ve vinici.

Ovládací panel sklízeče PELLENC OPTIMUM 2 s informacemi o stavu sklizně a následná výnosová mapa.
Ovládací panel sklízeče PELLENC OPTIMUM 2 s informacemi o stavu sklizně a následná výnosová mapa.

Veškerá data ze senzorů sklízeče jsou dostupná vzdáleně prostřednictvím webového rozhraní PELLENC CONNECT, které zabezpečuje jejich zpracování a umožňuje tak zákazníkovi i distributorovi těžit z klíčových informací, jako jsou lokace stroje, nastavení nosiče a připojeného nástroje, intervaly údržby, sklizené množství, výnosové mapy, chybové kódy nebo servisní diagnostická data.

Bezkonkurenční čistota i při vysokých rychlostech

Sklízecí hlavy s technologií SELECTIV‘ PROCESS umožňují třídění sklizně ihned po uvolnění bobulí díky otevřenému dopravníkovému systému ve tvaru písmene L. Tento systém zamezuje kontaktu šťáv se spodními ventilátory a zajišťuje přepravu již oddělených bobulí do zásobníků sklízeče. O následnou separaci zbylé sklizně se stará dvojice vysokofrekvenčních lineárních odstopkovačů a třídících stolů s technologií pro odstranění řapíků. Sklízecí hlavu je možno opatřit až čtveřicí ventilátorů pro odstranění i těch nejmenších nečistot.

1 vrchní ventilátory, 2 otevřený dopravníkový systém, 3 otvor pro uvolnění letorostů, suchých hlav aj., 4 spodní ventilátory, 5 nastavení výšky ventilátoru.
1 vrchní ventilátory, 2 otevřený dopravníkový systém, 3 otvor pro uvolnění letorostů, suchých hlav aj., 4 spodní ventilátory, 5 nastavení výšky ventilátoru.

Stejnou kvalitu sklizně zabezpečují také tažené verze sklízečů pod obchodním označením GRAPES‘ LINE opět vybavenými technologií SELECTIV‘ PROCESS. Tažené sklízeče lze agregovat s traktory od 80 koní, přičemž minimální spon činí 1,70 metru. Ovládání sklizně probíhá prostřednictvím dotykového displeje a joysticku z kabiny traktoru. Automatizované systémy pak zajišťují navigaci uprostřed řádku a vrovnávání výšky při sklizni a otáčení na souvrati.

Autor: Ing. Jan Seethaler
Foto: PELLENC

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.