AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Šnekový dopravník Cross Flow slaví úspěch, nyní je k dispozici i pro menší žací stroj

Zveřejněno: 23. 4. 2020

Rakouský Pöttinger stále rozšiřuje nabídku žacích strojů s unikátním šnekovým dopravníkem Cross Flow. Výrobce sortiment nyní obohatil o nový model Novacat 302 Cross Flow, který zaujme především soukromé zemědělce a malé až středně velké zemědělské podniky.

Pöttinger slaví úspěch s technologií Novacat Cross Flow

Výrobce zemědělské techniky Pöttinger slaví úspěch s technologií Novacat Cross Flow (ideální pro listnaté rostliny). Tato technologie je složena z šneku, který sloučí řádek posečené hmoty – bez použití kondicionéru. Šnek Cross Flow je již k dispozici pro žací stroje Novacat A10 a Novacat 352 s pracovním záběrem 3,5 m. Pöttinger nyní představuje ekonomickou verzi se záběrem 3,0 m - Novacat 302 Cross Flow.

Žací stroj Novacat 302 Cross Flow vyžaduje méně výkonu než jeho větší bratr – to by mělo přinést úsporu nafty. Žací stroj je určen pro traktory o výkonu od 100 koní. Pro ještě větší pohodlí mají nyní všechny modely žacích strojů se šnekem Cross Flow hydraulicky otevíratelný zadní kryt. Ovládání je snadné – pomocí malého terminálu v kabině traktoru.

Šnekový dopravník Cross Flow umožňuje během sečení dopravit materiál do jednoho řádku bez použití kondicionéru – materiál není nutné shrnovat. Tím se eliminují další pojezdy po poli a s materiálem je co nejméně manipulováno, čímž nedochází ke zbytečné kontaminaci. Šnek má nízkou hmotnost, a tedy šetří palivo a je šetrnější k porostu. Velkou výhodou tohoto šneku z hlediska účinnosti je úspora následného procesu shrnování: sklizeň řádku probíhá přímo pomocí lisu nebo samosběracího vozu. „Šnekový dopravník dopraví sklízenou hmotu přímo na řádek až z deseti metrů záběru, jedná se o nejčistší sklizeň. Často se uvádí, že je v případě použití Cross Flow řádek hmoty hutný, nahoře přeschlý a dole mokrý. Uživatel však může zvolit ukládání hmoty na široko – kryt žacího stroje se totiž může hydraulicky sklopit. Další možná volba spočívá ve výběru mezi šnekem, válci či kondicionérem. V nejlepším případě by měl mít zemědělec žací stroje se šnekovým dopravníkem i s kondicionéren a podle aktuální potřeby technologie sklizně stroje zaměňovat. S jednou žací lištou by se neměly provádět všechny technologie sklizně, ať už se jedná o vojtěšky, GPS nebo trávy,“ řekl pan Bílý (obchodní zástupce) při naší návštěvě výstavní plochy firmy Pöttinger na veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru.

Tady můžeme stroj vidět při práci.

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Pöttinger

1) čerpáno z materiálů Pöttinger


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.