Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Současné možnosti precizních systémů a jejich příspěvek k protierozní ochraně

Zveřejněno: 13. 12. 2019

Kousek od Prahy se po roce opět uskutečnil den zaměřený na precizní technologie, které ve službách zemědělství otevírají až nepředstavitelné možnosti. Ukázky novinek v oblasti navigačních systémů, servisní podpory a ukázek realizací z praxe se chopil lídr v oboru, firma AGRI-PRECISION s.r.o.

Připojení rozmetadla k ISOBUS přes IBBC konektor, hydraulický ventil nářadí s řídicí jednotkou, WAS senzor pro snímání natočení kol, GNSS přijímač Raven 500S, náklonoměr a jednotka pro monitoring traktoru

„Firma AGRI-PRECISION s.r.o. od roku 2011 působí na českém a slovenském trhu. Co se týče navigací a autopilotů, z našeho sortimentu je nejznámější firma Raven, z monitorovacích systémů a telematiky firma Itineris a z ručních přístrojů firmy South a Leica. Naším dodavatelem navigací Raven jsme hodnoceni v nejvyšším možném režimu/úrovni, patříme tak mezi tři nejlepší dealery v celé Evropě. Co se týče Itineris, monitoringu strojů, patříme mezi dva nejlepší dealery v Evropě.“ seznámil úvodem účastníky Dne precizního zemědělství s dosaženými úspěchy AGRI-PRECISION s.r.o. na trhu pan Ing. Michal Krutiš, jednatel firmy a specialista na speciální a variabilní aplikace. AGRI-PRECISION oficiálně na českém trhu zastupuje společnosti Raven, Itineris, eFarmer, Leica a Topsoil Mapper, což jsou výrobní a vývojářské společnosti zabývající se navigacemi, automatizací strojů, monitoringem provozu, farm managementem a bezkontaktním průzkumem půdních vlastností. Firma nedodává na český trh jen systémy pro precizní zemědělství, ale i ucelené technologie, které jsou nezbytné pro celý proces fungování strojních linek – od navádění, přes řízení, aplikaci, monitoring až po vyhodnocování.

„Za informacemi nemusíme chodit, informace přijdou za námi“

Dni precizního zemědělství s tématem Precizně a variabilně ihned a za rozumnou cenu poskytla zázemí společnost RAVA zemědělský podnik, spol. s r.o., která uplatňuje čtyřletý osevní plán a v současnosti obhospodařuje 1500 hektarů u Prahy. Rozhodující osoby v podniku využívají služeb AGRI-PRECISION a Varistar. A jak sami říkají: „Za informacemi nemusíme chodit, informace přijdou za námi.“

Chce-li zemědělec variabilně aplikovat hnojiva, přípravky na ochranu rostlin, provádět variabilní výsev, zásobní hnojení či zpracování půdy, je pro tyto činnosti nezbytné získat dlouhodobá a aktuální data o vegetaci. Na Dni precizního zemědělství hovořil zástupce společnosti Varistar, která vyhodnocuje snímky ze satelitů poskytující informace o stavu porostu. Z těchto dat a osevních plánů, termínů sklizní, výnosů za posledních deset let, z dat ze zemědělských strojů, rozborů půdy a rostlin pak firma zpracovává aplikační mapu. Aplikace či zpracování půdy na základě této mapy už je jen na technice. Mnozí farmáři ale nemají vždy nejmodernější nebo dostatečně vybavenou techniku. V tom případě nastupuje firma AGRI-PRECISION s.r.o. se svými navigacemi, autopiloty, ručními GPS a telematikou.

Nejžádanější monitory Raven s mnoha funkcemi

„Z produktů nabízíme přístroje, které dokážou různými způsoby navádět stroje. Umožňují navádět stroje do pruhů, opticky ukazovat, kam máte jet, kde se již aplikovalo a kde ne. Například levný systém od firmy Leica představuje základní navigaci. Vystaven máme i pokročilejší systém, který je kompatibilní s ISOBUSem a lze jej kdykoliv nadstavit třeba autopilotem,“ představil možnosti pan Krutiš. V nabídce firmy jsou autopiloty v různých přesnostech: od základních 10 – 15 cm až po RTK o přesnosti 2 cm pro běžné zemědělské práce. V nabízeném sortimentu hraje prim značka Raven, která se specializuje převážně na práce s vysokou přesností vyžadující kromě precizního řízení traktoru i něco navíc. Typicky se jedná o zpracování půdy a setí technologií strip-till, meziřádkové kultivace či zakládání sadby. Nejčastěji se instalují monitory Raven CR7 nebo CR12. Model CR12 nabízí pokročilé funkce, jako je plánování operací či aktivní řízení přesného nářadí různými způsoby.

Vlevo polní počítač s optickým naváděním a vpravo pokročilý polní počítač Raven CR12. Uprostřed joystick pro ovládání různých funkcí přípojné zemědělské techniky
Vlevo polní počítač s optickým naváděním a vpravo pokročilý polní počítač Raven CR12. Uprostřed joystick pro ovládání různých funkcí přípojné zemědělské techniky

Instalace autopilota může být provedena dvěma způsoby – Raven RS1 představuje sdruženou jednotku umístěnou na střeše kabiny traktoru. Uvnitř jednotky se nachází vše potřebné, jako je řídicí jednotka autopilotu, modem či přijímač signálu (monitor se nachází uvnitř traktoru). Toto řešení, které je vhodné zejména pro stroje s přípravou pro autopilota, nabízí řadu výhod. Mezi ně patří méně kabeláží a pokročilejší diagnostické možnosti. U druhého způsobu jsou výše zmíněné komponenty odděleny, což přináší vysokou flexibilitu, výhodnější cenu a použitelnost u starších traktorů.

Monitory Raven využívají koncept dotykem ovládaných polních tabletů nabízejících snadné nastavení a ISOBUS kompatibilitu. Vhodné jsou pro použití při různých polních činnostech včetně těch vyžadujících nejvyšší přesnost. Monitor je rozložen do přehledných částí zobrazujících aktuální polohu, provozní a pracovní data strojů a nastavení. Už cenově dostupný model CR7 s optickou navigací umožňuje dálkový přenos souborů (např. aplikačních map), vzdálenou podporu a automatické řízení, jako je autopilot, automatické vypínání sekcí, řízení variabilní aplikace hnojiv a podobně, a to prostřednictvím propojení se systémem řízení stroje, hydraulického ventilu, elektrického volantu či funkce Task Controller, jež umí komunikovat s kompatibilním softwarem v řídící jednotce nářadí. Rozměrnější a funkcemi pokročilejší model CR12 poskytuje autopilota pro stroje s přípravou nebo i bez přípravy pro autopilot. Dokáže řídit záběr u variabilního pluhu, aktivně řídit sazeče, secí stroje a meziřádkové kultivátory. Monitor usnadní práci ve speciálních aplikacích, jako je práce ve sponu při zakládání vinohradů, školek a sadů nebo při tvorbě záhonů pro pěstování zeleniny – tam přijde vhod i možnost použití autopilota v ultraplazivých rychlostech.

Autopiloty a výše zmíněné monitory jsou schopny spolupracovat se systémy pro aktivní řízení, které se napojují na řídicí kola stroje, řídicí disky, oje, posuvný mezirám nebo výkyvnou tažnou lištu - umožňují hýbat s nářadím a automaticky řídit přípojné zemědělské stroje. V praxi to funguje například u secího stroje a traktoru s aktivně řízeným závěsem tak, že při otočce na souvrati se secí stroj ihned vyrovná do roviny. Pro porovnání - souprava bez tohoto systému musí po otočce jet několik metrů, než se vyrovná do roviny, což je u přesného setí nežádoucí.

Vizuální navádění postřikovače

„Raven letos přichází na trh se systémem, jenž poskytuje nejenom GPS, ale i optické řízení. Přišel s kombinací GPS a kamery. Převážně je určen pro samojízdné postřikovače pracující v řádkových kulturách (kukuřice, sója apod.). Kamera dokáže částečně převzít řízení stroje, systém je konstruován až do rychlosti 40 km/h,“ představil novinku poprvé v Česku pan Krutiš. Nový způsob navádění Raven VSN má snížit únavu obsluhy, zvýšit produktivitu, rychlost postřiku a minimalizovat poškození plodin. Systém využívá kameru, která sleduje již vzniklé řádky plodin, podle kterých je postřikovač naváděn. Obsluha se tak nemusí soustředit na to, aby se držela přesně v meziřádcích a může se věnovat důležitějším provozním parametrům a okolí. Raven VSN disponuje třemi režimy práce: 1 - pouze GPS (pro autopilot), 2 - pouze kamerové navádění a 3 - kamerové navádění se zálohou GPS. Pokud kamera nevidí řádky s 50% jistotou (vynechávky, nepravidelný řádek, zaplevelené oblasti), přebírá řízení GPS na nezbytně nutnou dobu. V krajním případě dojde na vyzvání obsluhy k manuálnímu řízení. Systém budou moci využívat každé stroje s autopilotem Raven RS1 nebo SC1. Kamera je připojena ke sběrnici CANBUS stroje.

Vlastní řešení korekčních signálů a monitoring strojů

Veškeré přijímače signálů v základní výbavě využívají střední přesnost 10 až 15 cm se systémem dopřesnění Glide pro spolehlivý provoz a eliminaci výpadků. Pro běžné práce jako je setí poskytuje AGRI-PRECISION signál GS Satelite s přesností 3,8 cm a s překlenutím dlouhodobých výpadků. Navigace využívající tento signál je pak výrazně levnější než s RTK přesností. Co se týče RTK, firma investovala do vlastní IT platformy, která je schopna poskytovat a kombinovat různé zdroje RTK signálů. Do sítě stanic v ČR a SR byly zakomponovány vlastní zdroje signálů AGRI-PRECISION, jedná se tak o nejhustější a nejstabilnější síť korekčních stanic u nás. Uživateli to mimo jiné přináší přepínání signálu v případě poruchy referenční stanice a diagnostiku poruch a výpadků. Korekční data mohou pocházet ze čtyř satelitních systémů: GPS, GLONASS, GALILEO a BeiDou. Signál RTK je nezbytný při zpracování půdy a setí například technologií strip-till, v zelinářství a při zakládání vinic a sadů.

Vlevo systémy pro monitoring techniky a vpravo dálkové ovládání vlastní výroby AGRI-PRECISION
Vlevo systémy pro monitoring techniky a vpravo dálkové ovládání vlastní výroby AGRI-PRECISION

U instalací autopilotů je standardem monitoring strojů Itineris. Ten představuje komplexní systém pro správu vozového parku určeného převážně pro využití v zemědělství. Majitel stroje má k dispozici data na mobilu, tabletu nebo ve stolním PC téměř v reálném čase. Monitorovat je možné cokoliv, co se provozních dat strojů týče (pohyb a využití strojů a další). Systém je možné propojit i s účetními a evidenčními programy. Výhodou je, že systémem Itineris lze vybavit každý stroj nehledě na značku nebo rok výroby. Systém se skládá z jedné krabičky a případně ovladače, který se připojí ke stroji. Pokud majitel chce vědět více informací, připojí se k CANBUS systému, kde se následně odečítají otáčky a zatížení motoru, spotřeba atd. Používá se výhradně tzv. pasivní odečet z elektroniky stroje, což znamená, že Itineris do elektroniky traktoru žádná data neposílá. Uplatňují se bezkontaktní čtečky, které nenarušují kabeláž elektronické sítě stroje. Výhoda tohoto řešení tkví v bezpečnosti, jež spočívá v nenarušené záruce. „Stroje dokážeme vybavit systémem monitorování, telematikou a vzdáleným dohledem. U určitých typů přijímačů antén jsme také schopni navýšit přesnost, a to i u navigací jiných výrobců. Do starých strojů jsme schopni nainstalovat kompletní ISOBUS kabeláž, kterou je v  případě prodeje stroje možné demontovat a s mírnými úpravami zpět namontovat na jiný stroj,“ představil nekonečné možnosti pan Krutiš.

Servisní podpora dostává nový rozměr

Pořekadlo „Prodejem nic nekončí, ale začíná“ platí i v případě instalací firmy AGRI-PRECISION. Na akci byly divákům předvedeny současné možnosti v oblasti servisu a podpory. Pokud si obsluha neví rady s naváděcím systémem či nastavením stroje, technik firmy AGRI-PRECISION se může k monitoru vzdáleně připojit a je mu tak zpřístupněno ovládací menu například rozmetadla hnojiv. Rozmetadlo a data z něj lze tedy ovládat a spravovat na dálku, aniž by technik vyjel do terénu.

Zajímavá byla také ukázka živého přenosu obrazu z mobilního telefonu do kanceláře technika (tzv. videoservis). Výsledkem je eliminace prostojů, v jejichž rámci by obsluha stroje stála na souvrati a čekala na vyhodnocení situace týkající se navigace ze strany servisního technika. Zapotřebí je pouze pořízení „chytrého“ telefonu a stažení příslušné mobilní aplikace, jež je dostupná zdarma. Obsluha pak kdykoli přes aplikaci zahájí živý přenos, který vidí technik ve své kanceláři a může tak obsluhu lépe navigovat (třeba kde vede kabeláž apod.). Kdyby si i přesto obsluha nevěděla rady, technik dokonce může v reálném čase označovat šipkou místa na obrazovce, na která se má obsluha zaměřit!

Speciální aplikace a konkrétní realizace

Od roku 2011 má společnost AGRI-PRECISION na kontě řadu zajímavých realizací, a to včetně těch speciálních. Kterýkoliv postřikovač je schopna vybavit nejen naváděním, ale i systémy pro variabilní dávkování, vypínání sekcí/trysek či vyrovnávání ramen. Postřikovač je též schopna vybavit přímou injektáží a jiné stroje i dávkovacími systémy. U speciálních aplikací uvedli do provozu i automatickou nivelaci. K starším strojům, které mají monitor s omezenými funkcemi, je možné dodat monitor od AGRI-PRECISION a provést propojení ISOBUS. Na monitoru se pak může například objevit funkce postřikovače – vypínání sekcí, variabilní dávkování či vzdálený přenos dat, které by jinak stávající monitor na stroji neuměl.

Speciální vozítko určené pro zakládání porostů na pokusných parcelách
Speciální vozítko určené pro zakládání porostů na pokusných parcelách

Z konkrétních realizací lze zmínit traktor Zetor, který obecně s ISOBUS nebo navigací nemá nic společného. Firma jej však vybavila autopilotem Raven instalovaným do hydrauliky traktoru. Obsluha používá monitor od Raven. Traktor má ve výbavě i ISOBUS systém a je připraven pro vypínání sekcí u přípojného nářadí a pro variabilní aplikaci. Variabilní mapy může vzdáleně přenášet. V současnosti traktor provádí ty nejpřesnější práce při sázení v záhonech. Další neméně zajímavá instalace proběhla na soupravě složené z výkonného traktoru Claas Xerion se zásobníkem Väderstad, strip-till stroje Sly a secího stroje Väderstad. Traktor je osazen autopilotem Raven Viper 4 TWIN RTK, kde se za pomocí jedné antény řídí traktor a za pomocí druhé řiditelná náprava na strip-till stroji (pro precizní najíždění do řádků). Přes monitor Raven CR7 a ISOBUS je ovládáno automatické vypínání sekcí u secího stroje a přihnojení u strip-till stroje. Možné je variabilně aplikovat až tři produkty, provádět výsev, přihnojovat k osivu a přihnojovat ke strip-till. Soupravu navíc monitoruje systém Itineris. AGRI-PRECISION, jenž mimo jiné disponuje vlastním vývojovým oddělením, vyrábí na zakázku i různé aplikační nástavby pro hnojiva či vápenec (osadí se dávkovacími systémy, řídicí jednotkou, regulačním ventilem, přijímačem, vysílačem atd.). Vývojáři provádí doplňkový vývoj automatizačních funkcí k autopilotům, systémů pro vzdálené ovládání traktorů pro sady a vinice, výrobu a úpravu kabelových svazků a 3D tisk komponentů. Účastníci přednášky si mohli fyzicky prohlédnout speciální vozítko určené pro zakládání porostů na pokusných parcelách. Vozítko ovládá autopilot a na jeho monitoru je možné spravovat rozměry pokusných parcel, čímž zaměstnancům osivářské firmy odpadá vyměřování pozemků. V navigaci je možné nastavit různé body – nepravidelné, trojúhelníkové či obdélníkové. V těchto bodech pak systém vykoná určitou práci, jako je třeba pojezd traktoru nebo spuštění určitého pracovního cyklu. Tento postup usnadní a zautomatizuje zakládání vinic, sadů a sázení stromů a konstrukcí vinic, k vyměřování tak není potřeba geodet. Vozítko osivářské firmy při dosažení bodu například zapíná a vypíná výsevek. Při práci se též automaticky tvoří příčné kolejové řádky, které slouží jako navigační linie pro postřikovače.

Vyměřování půdních bloků

Ruční GPS přístroje pro snadné vyměřování půdních bloků v terénu
Ruční GPS přístroje pro snadné vyměřování půdních bloků v terénu

Výše zmíněné přístroje a systémy také výrazně pomohou při protierozních opatřeních. Součástí dne byla přednáška pana Ing. Martina Mistra, Ph.D. (Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy) týkající se změn ve vyhodnocení erozní škodlivosti, které poskytnou pro zemědělce sice více volnosti, ale také míst, kde může dojít k chybám. Navigace Raven jsou však schopny nejen vyměřovat hranice pozemků, ale také je importovat ve formátu Shapefile z portálu farmáře LPIS. Zobrazují se na ní jednak silniční mapy, jednak půdní bloky. Součástí navigací je funkce Plánování pracovních operací, přes kterou je možné snáze definovat oblasti, pracovní zóny, souvratě a linie. Přes systém Itineris lze zase prohlížet hranice půdních bloků, erozní zóny či ochranná pásma a používat agronomický software. Prakticky byl zástupci firmy AGRI-PRECISION představen ruční GPS přístroj South pro snadné vyměřování půdních bloků v terénu. Přístroj je zkonstruován pro použití v zemědělství a disponuje programem Geodis v českém jazyce. V tomto programu je možné načítat různé mapové podklady (z LPIS nebo ČÚZK – zóny, pásy, eroze atd.) pro orientaci v terénu a měřit v několika režimech. Přenos dat se provádí skrze USB nebo bezdrátově přes integrované cloudové služby Google Drive a Dropbox například do terminálů či dalších systémů.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička, Věra Hejhálková, DiS.

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.