Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Statky Potštát nedají dopustit na techniku Krone, jejich lisy už slisovaly desítky tisíc balíků

Zveřejněno: 24. 7. 2023

Společnost Statky Potštát, a.s. spolupracuje s dodavatelem zemědělské techniky BV-Technika a.s. více než 25 let. Ve strojovém parku tak můžeme mimo jiné aktuálně najít i osm strojů pro sklizeň pícnin značky Krone.

Po rozšíření živočišné výroby a výměry travních porostů v roce 2009 vedení Statků Potštát rozhodlo přejít na techniku pro sklizeň pícnin značky Krone. Lisy této značky prokazují vysokou odolnost.

Společnost Statky Potštát, a.s. byla založena v roce 1993 a hospodaří na celkové zemědělské výměře 1 510 ha. Z tohoto čísla připadá 440 ha trvalým travním porostům, 1 061 ha orné půdě a zbytek tvoří úhory. Na orné půdě jsou pěstovány následující plodiny: sladovnický ječmen (300 ha), řepka ozimá (210 ha), potravinářské žito (150 ha), krmná pšenice (60 ha), peluška jarní (50 ha), travní porost na semeno (30 ha), oves (15 ha) a krmné plodiny (246 ha). „Letos požadavky živočišné výroby splníme i přesto, že bylo chladné jaro a v květnu toho moc nenarostlo. Voda naštěstí přišla. Myslím si, že sklizeň bude nadprůměrná. Jak dopadne druhá seč, je otázkou, protože nyní panuje sucho,“ zhodnotil vývoj sklizně travních porostů agronom a mechanizátor Zbyněk Klvaňa.

Společnost Statky Potštát, a.s. hospodaří v bramborářské oblasti na lehkých a kamenitých půdách v nadmořské výšce 500 až 600 m n. m. Živočišná výroba zahrnuje 930 kusů plemene Charolais a Masný simentál bez tržní produkce mléka. Chod společnosti zabezpečuje osmnáct zaměstnanců.

Obraceč Krone KW 6,72/6 byl pořízen v roce 2013.
Obraceč Krone KW 6,72/6 byl pořízen v roce 2013.

Co se strojového parku týče, jsou Statky Potštát, a.s. zcela soběstační. Služby jsou najímány pouze na sklizeň sklízecí mlátičkou. Dodavatelem zemědělské techniky je společnost BV-Technika, a to již od svého založení před více než 25 lety. Společnost Statky Potštát byla dokonce mezi prvními, která od této společnosti zakoupila stroj. V prvních letech byl pořízen nesený postřikovač a nesené rozmetadlo. Po rozšíření živočišné výroby a výměry travních porostů v roce 2009 vedení Statků Potštát rozhodlo přejít na techniku pro sklizeň pícnin značky Krone. V témže roce byl pořízen shrnovač Krone Swadro, následoval lis Krone Comprima F 155 (2010), zadní žací stroj Krone Easy Cut 320 CV-Q (2012), čelní žací stroj Krone Easy Cut 32 CV Float (2013), obraceč Krone KW 6,72/6 (2013), zadní žací stroj Krone Easy Cut R 320 (2014), lis Krone Comprima F 155 (2015) a shrnovač Krone Swadro TS 740 Twin (2018). Všechny vyjmenované stroje sklízí celou výměru trvalých travních porostů a krmných plodin na orné půdě.

„Máme těžké podmínky, svahy a kameny. Stroje Krone u nás jednoznačně vítězí v tom, že jsou opravdu robustní a spolehlivé ve srovnání s jinými stroji.”
Zbyněk Klvaňa, agronom a mechanizátor

Tisíce kulatých balíků ročně

Do kulatých balíků se lisuje prakticky všechno – senáž, seno a sláma. U senáží se navíc balík ovíjí fólií. Roční produkce činí 4 000 kusů senážních balíků, 2 000 kusů balíků sena, 200 tun volného sena a 4 500 kusů balíků slámy. Po slisování senážních balíků jsou balíky za pomocí tří samonakládacích přepravníků SMS Rokycany (taktéž dodala BV-Technika) odvezeny z pole na místo skladování. Tam proběhne ovinutí balíků do fólie prostřednictvím dvouramenné ovíječky TANCO (taktéž dodané BV-Technikou).

Při volbě nového lisu došlo na rozhodnutí pořídit lis Krone Comprima s nekonečně obíhajícím příčkovým dopravníkem s gumotextilními pásy a kovovými příčkami. Tento dopravník má dostatek síly pro zpracování velkého množství vlhké hmoty, jako je senáž.
Při volbě nového lisu došlo na rozhodnutí pořídit lis Krone Comprima s nekonečně obíhajícím příčkovým dopravníkem s gumotextilními pásy a kovovými příčkami. Tento dopravník má dostatek síly pro zpracování velkého množství vlhké hmoty, jako je senáž.

Volba na tuto technologii sklizně padla ze tří důvodů. Naprostá většina sklizně na pozemcích Statků Potštát se odvíjí od trvalých travních porostů. Pracovníci společnosti mají dostatek času si sklizeň naplánovat tak, aby panovaly správné podmínky pro lisování hmoty do kulatých balíků. Dalším důvodem je úložný prostor – balíky lze skladovat téměř kdekoliv. Třetím důvodem je technologie krmení. Balík je umisťován do krmných klecí, kde jej skot rozebere a sežere.

Stroje Krone jsou robustní a v těžkých podmínkách se osvědčují

Oba lisy Krone Comprima se tak v sezónně téměř nezastaví. Jejich práce začíná od začátku června v pícninách a pokračuje ve žních ve slámě. Firma Statky Potštát byla v roce 2010 jedním z prvních uživatelů lisu Krone Comprima. „Máme těžké podmínky, svahy a kameny. Stroje Krone u nás jednoznačně vítězí v tom, že jsou opravdu robustní a spolehlivé ve srovnání s jinými stroji,“ uvedl Zbyněk Klvaňa.

Ve společnosti dříve provozovali svinovací lis s nekonečnými pásy. Podle zkušeností z praxe však pracovníci podniku dospěli k závěru, že pásy jsou spíše vhodné pro sklizeň suchého materiálu, jako je seno a sláma. Při lisování vyšších objemů vlhkého materiálu docházelo k velmi častému praskání pásů. Při volbě nového lisu tedy došlo na rozhodnutí pořídit lis Krone Comprima s nekonečně obíhajícím příčkovým dopravníkem s gumotextilními pásy a kovovými příčkami. Tento dopravník má dostatek síly pro zpracování velkého množství vlhké hmoty, jako je senáž. Důkazem vysoké odolnosti obou lisů Krone Comprima je fakt, že zatímco jeden má již slisováno za 5 let provozu 40 000 balíků, druhý lis přes 60 000 balíků!

U žacích strojů Krone oceňuje mechanizátor jejich robustnost. Spolehlivě fungují již řadu let a potřeba je měnit jen běžné opotřebitelné díly.
U žacích strojů Krone oceňuje mechanizátor jejich robustnost. Spolehlivě fungují již řadu let a potřeba je měnit jen běžné opotřebitelné díly.

Také u žacích strojů Krone oceňuje mechanizátor jejich robustnost. Spolehlivě fungují již řadu let a potřeba je měnit jen běžné opotřebitelné díly. Kombinaci čelního a zadního žacího stroje, případně jen zadního žacího stroje ve společnosti zvolili proto, že pro provoz žací trojkombinace nejsou na pozemcích vhodné podmínky. Žací stroje Krone jsou využívány v konfiguraci s prstovým kondicionérem, který je pro travní porosty ideální.

Od Krone jsou využívány i rotorové shrnovače Krone Swadro.
Od Krone jsou využívány i rotorové shrnovače Krone Swadro.

Kromě již zmíněných strojů Krone, TANCO a SMS CZ společnost BV-Technika do Statků Potštát v průběhu let dodala traktory Case IH řady JX, MXU, Farmall a Puma. Traktory Case IH se zapojují do nejrůznějších pracovních operací – od sklizně pícnin až po zpracování půdy. První traktor značky Case IH byl pořízen v roce 2005 a stále je v provozu.

Zpracování půdy a setí provádí stroje značky Lemken – na fotografii je kombinace secího stroje Lemken Solitair 9 a podmítače Lemken Rubin.
Zpracování půdy a setí provádí stroje značky Lemken – na fotografii je kombinace secího stroje Lemken Solitair 9 a podmítače Lemken Rubin.

Zpracování půdy a setí provádí stroje značky Lemken – šestiradličný pluh Lemken Diamant Vario a kombinace secího stroje Lemken Solitair 9 a podmítače Lemken Rubin. Porosty řepky ozimé a ozimých obilovin jsou zakládány z časových důvodů bezorebnou technologií. Přípravky na ochranu rostlin jsou aplikovány taženým postřikovačem Lemken Primus z roku 2013 a umělá pevná hnojiva neseným rozmetadlem Rauch. Pevná statková hnojiva jsou na pozemky aplikována rozmetadlem Tebbe. Ve strojovém parku také nalezneme prutové brány Einböck. Všechny zmíněné stroje taktéž dodala BV-Technika.

Základní servis strojů si zaměstnanci zajišťují svépomocí a v oblasti dodávek náhradních dílů spoléhají na BV-Techniku.