Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Na Farmě Tvarůžka mají při výběru kvalitní zemědělské techniky díky BV-Technice jasno

Zveřejněno: 4. 7. 2022

Farma Tvarůžka je vybavena moderní zemědělskou technikou, kterou na farmu již 25 let dodává společnost BV-Technika. S traktory Case IH zde nejčastěji agregují techniku pro sklizeň pícnin značky Krone.

Píci a silážní kukuřici v Hlubočci sklízí loni pořízená samojízdná řezačka Krone BiG X 630 o výkonu 630 koní.

Bratři Jan a Martin Tvarůžkovi působí v obci Hlubočec a jejím blízkém okolí. Zemědělská výroba je v tomto regionu hluboce zakořeněna, jejich rod zde hospodaří nepřetržitě podle matričních záznamu již 260 let. Rodiče a prarodiče bratrů jako jedni z mála soukromě hospodařili i za komunismu, po revoluci se jejich hospodářství postupně zvětšovalo. Již před více než deseti lety čítalo na 400 hektarů, které obdělávali sami bratři společně se čtyřmi zaměstnanci, přičemž se současně zabývali poskytováním zemědělských služeb. V roce 2010 zkrachovalo sousední družstvo, a tak jej převzali. Aktuálně Tvarůžkovi hospodaří na 1200 hektarech zemědělské půdy. Provozují také chov 650 kusů hovězího dobytka – z toho 300 kusů dojnic produkuje mléko, jež odebírá sýrárna Brazzale Moravia v Litovli. Farma Tvarůžka se může pyšnit titulem Nejlepší chov v rámci CRV hodnocení.

Na Farmě Tvarůžka je pěstována široká škála plodin. Vedle klasických plodin jako je pšenice, sladovnický ječmen a kukuřice jde o brambory, krmné žito, hrách, ostropestřec mariánský, speciální odrůdy trav pro krmné účely a jetelotrávy. Farma je také významným dodavatelem ječmene do pivovaru Plzeňský Prazdroj. Na farmě pěstují také řepku, a to výhradně pro potravinářské využití, která putuje k dalšímu zpracování do Polska.

25 let spolupráce s BV-Technikou

Farma Tvarůžka je vybavena moderní zemědělskou technikou, kterou již 25 let dodává společnost BV-Technika. Spolupráci s BV-Technikou bratři hodnotí jako výbornou. Provozují celkem 14 traktorů značky Case IH všemožných modelových řad, kompletní linku pro sklizeň pícnin značky Krone, techniku pro hnojení pevnými a tekutými statkovými hnojivy značek Tebbe a Kotte a od BV-Techniky mlátičku Case IH 7120 Axial-Flow.

Tahově náročné práce na farmě zajišťují Case IH Magnum 315 a nedávno pořízený Case IH Optum 300 CVX.
Tahově náročné práce na farmě zajišťují Case IH Magnum 315 a nedávno pořízený Case IH Optum 300 CVX.

Tahově náročné práce na farmě zajišťují Case IH Magnum 315 a nedávno pořízený Case IH Optum 300 CVX. Oba tyto traktory jsou opatřeny přesnou satelitní navigací. Na farmě se uplatňují také například traktory Case IH Puma (2x 240, 175, 165), Case IH Farmall a Case IH Maxxum (například k přihnojování, sklizni pícnin, přepravě materiálů apod.), s nimiž jsou zde všeobecně spokojeni. Bratrům se obzvláště líbí modelová řada Case IH Puma a dodávají, že klíčovými rysy jimi používaných vozidel jsou spolehlivost a komfort.

Krone zvládá těžké sklizňové podmínky

Technika značky Krone pro sklizeň pícnin byla pro její dlouhou životnost a jednoduchý servis jasnou volbou obou bratrů. Každý rok musí stroje v jednotlivých sečích sklidit jetelotrávy z plochy sta hektarů orné půdy a trávy z luk z plochy dvě stě hektarů. Dané pozemky jsou navíc často poškozovány černou zvěří, a stroje proto musejí zdolávat složitý terén.

Ke sklizni pícnin slouží dvě sestavy diskových žacích strojů s žací lištou Krone EasyCut.
Ke sklizni pícnin slouží dvě sestavy diskových žacích strojů s žací lištou Krone EasyCut.

Nejstarším provozovaným strojem značky Krone je dvourotorový shrnovač z roku 2008, který zde pracoval už za dob fungování zemědělského družstva. O jeho kvalitě svědčí fakt, že je dodnes v provozuschopném stavu. Ke sklizni pícnin slouží dvě sestavy diskových žacích strojů s žací lištou Krone EasyCut. První z nich je složena z traktoru Case IH s čelním žacím strojem a vzadu neseným žacím strojem. Druhá sestava sestává z traktoru Case IH a výkonnější žací trojkombinace. Farma díky dvěma sklízecím soupravám vykazuje vysoké denní výkony a její pracovníci zvládají realizovat včasnou sklizeň pícnin.

Posečenou píci na farmě obrací šestirotorový a novější osmirotorový obraceč Krone KW 11.22.
Posečenou píci na farmě obrací šestirotorový a novější osmirotorový obraceč Krone KW 11.22.

Nejnovější čelní diskové žací stroje Krone EasyCut F disponují samostatným jištěním každého žacího disku, přičemž umožňují rychlou výměnu každého nože a seč bez neposečených pruhů. Stejnými pozitivy se vyznačují i vzadu nesené diskové žací stroje Krone EasyCut R, jež však díky rychle reagujícím, nastavitelným a tažným pružinám nabízí navíc optimální přítlak. Krone nyní vyrábí také žací kombinaci Krone EasyCut B, která je i přes svoji optickou robustnost lehká.

Shrnování hmoty do řádku obstarávají tři středové shrnovače Krone Swadro.
Shrnování hmoty do řádku obstarávají tři středové shrnovače Krone Swadro.

Posečenou píci na farmě obrací šestirotorový a novější osmirotorový obraceč Krone KW 11.22. Jde o novější model nesený v tříbodovém závěsu. Vyznačuje se bohatou standardní výbavou, do které spadá i centrální ovládání hraničního obracení. Obraceč Krone KW 11.22 má stabilní rám i pohony a účinné rotory. Pohony a převodovky stroje jsou bezúdržbové. Stroj využívá Super-C prsty, jež šetrně sbírají píci a jsou odolné proti opotřebení. Úhel rozhozu a sklon rotoru lze nastavit bez použití nářadí.

Farma Tvarůžka je vybavena moderní zemědělskou technikou, kterou již 25 let dodává společnost BV-Technika.
Farma Tvarůžka je vybavena moderní zemědělskou technikou, kterou již 25 let dodává společnost BV-Technika.

Shrnování hmoty do řádku obstarávají tři středové shrnovače Krone Swadro. Jak už bylo zmíněno, jeden je dvourotorový a další dva jsou čtyřrotorové. První čtyřrotorový shrnovač Krone Swadro 1400 – byl pořízen v roce 2012. Jeho vlastníci měli zpočátku obavy z nepraktičnosti provozu tak velkého shrnovače, ale tyto obavy se ihned rozplynuly. S ohledem na kladné zkušenosti z praxe byl letos pořízen druhý kus – Krone Swadro TC 1370. Novější shrnovač má díky sklápěcím prstovým ramenům a podvozku, který lze hydraulicky snížit, přepravní výšku pod 4 m. Umožňuje variabilní nastavování šířky záběru (od 10,80 m do 13,70 m) a elektrickou regulaci výšky rotorů (s možností uložení dvou pozic). Díky systému hydraulického odlehčení rotorů integrovanému ve zvedacích válcích nedochází k poškozování strniště ani v nejobtížnějších polních podmínkách. Přední rotory, které píci rozprostírají na široko před zadní rotory, se točí asi o 25 % rychleji než zadní rotory. Zadní rotory pak následně bez zacuchání vytvoří řádek potřebného obdélníkového tvaru.

Sběrací vozy Krone ZX470 GL se dle bratrů Tvarůžkových v provozu osvědčují.
Sběrací vozy Krone ZX470 GL se dle bratrů Tvarůžkových v provozu osvědčují.

Píci a silážní kukuřici v Hlubočci sklízí loni pořízená samojízdná řezačka Krone BiG X 630 o výkonu 630 koní, která nahradila starší řezačku Krone Big X 500. Byla pořízena v maximálně možné výbavě včetně systému pro snadné měření vlhkosti a složení jednotlivých látek při sklizni. Řezačka má integrované zařízení OptiMaize pro nastavování délky řezanky.

K lisování slámy a sena jsou využívány lisy na hranaté balíky Krone 1290XC BigPack a Krone 1270 BigPack.
K lisování slámy a sena jsou využívány lisy na hranaté balíky Krone 1290XC BigPack a Krone 1270 BigPack.

Řezačky Krone jsou osazené řezacím bubnem MaxFlow s různými počty nožů. V kombinaci s kondicionérem umožňuje řezat řezanku na různou délku v rozmezí od 4 do 30 mm. Široký řezací buben díky své konstrukci zvládne pojmout velké množství hmoty, a to i ve velmi špatných podmínkách. Jednoduchá je i přestavba řezačky Krone BiG X 630 na sklizeň jiné plodiny. Sklizeň plodin na farmě usnadňují asistenční systémy, kupříkladu autopilot kopírující řádek porostu či systém automatického plnění návěsů.

BV-Technika před lety dodala mlátičku Case IH 7120 Axial-Flow.
BV-Technika před lety dodala mlátičku Case IH 7120 Axial-Flow.

Píce z luk je sklízena buď sběracími vozy Krone AX280 a Krone ZX470 GL nebo lisy na hranaté balíky Krone 1290XC BigPack a Krone 1270 BigPack. Sběrací vozy se dle bratrů Tvarůžkových v provozu osvědčují. Jde o víceúčelovou techniku, jež slouží i k odvozu řezanky od řezačky. Nejnovější vůz Krone ZX470 GL má robustní celokovovou nástavbu s hydraulickou zadní stěnou a hydraulicky pohyblivou čelní stěnou. Aby nedocházelo ke ztrátám řezanky během jízdy, ložnou plochu vozů dle potřeby zakrývá plachtovací systém.

Aplikační linka uzpůsobená pro velké objemy hnojiv

Co se kvality půdy týče, ve srovnání s jinými lokalitami Opavska Tvarůžkovi hospodaří spíše na horších půdách. S výnosy jsou však bratři spokojeni. Řepka má průměrný výnos kolem 3,8 tun, pšenice 7 – 8 tun a sladovnický ječmen 6 tun. Pozemky je však potřeba hnojit velkým množstvím organického hnojiva, konkrétně vlastní chlévskou mrvou či kompostem a drůbežím trusem, jež farmáři vykupují v širokém okolí. Disponují proto kompletní a výkonnou linkou, která každoročně aplikuje až 6000 tun organických hnojiv. Složena je z kloubového nakladače a tří traktorů Case IH, z nichž dva využívají jednonápravová rozmetadla Tebbe LS 110. Podle bratrů je až neuvěřitelné, co všechno tato rozmetadla, která pracují na farmě od roku 2013, již zvládla. Považují je za téměř bezúdržbové a nezničitelné stroje. Lehké rozmetadlo Tebbe LS 110 s celkovou hmotností 12 tun a objemem korby 11 m3 má nízké nároky na tažný výkon traktoru a využívá diskové rozmetací ústrojí.

Podle bratrů je až neuvěřitelné, co všechno rozmetadla Tebbe, která pracují na farmě od roku 2013, již zvládla.
Podle bratrů je až neuvěřitelné, co všechno rozmetadla Tebbe, která pracují na farmě od roku 2013, již zvládla.

Se všemi stroji dodanými společností BV-Technika jsou bratři spokojeni. Pokud přesto nastane u některého stroje problém a je třeba rychle servisně zasáhnout, mohou se na BV-Techniku vždy spolehnout. Proto je v případě dalších investicí do moderní zemědělské techniky téměř jisté, že se bratři znovu obrátí na tohoto léty prověřeného obchodně-servisního partnera.