Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Státní zkušebna strojů a.s. je mezinárodně uznávaným nezávislým pracovištěm

Zveřejněno: 29. 4. 2018

Zkušebna strojů v České republice působí již přes 60 let. Za tu dobu stihla několikrát změnit název i právní formu, dnes nese jméno Státní zkušebna strojů a.s. a patří mezi uznávané nezávislé pracoviště v ČR i v zahraničí.

Státní zkušebna strojů a.s. na základě pověření Ministerstva dopravy České republiky v rámci své odborné činnosti připravuje podklady ke schválení zemědělské techniky k provozu na pozemních komunikacích (EU schválení typu, národní typové schvalování, schvalování jednotlivých vozidel). Zkoušky a posuzování probíhají buď v areálu Státní zkušebny strojů a.s., nebo přímo u zákazníka. Následně vypracovává a předává příslušnou dokumentaci na Ministerstvo dopravy České republiky. Děje se tak za cílem ověřit a vyzkoušet stroje a zařízení z hlediska obecného zájmu uvádět na trh pouze bezpečné výrobky. Státní zkušebna strojů dále pomáhá zákazníkům (výrobcům a dovozcům) s uváděním jejich výrobků na trh a v rámci svých oprávnění provádí další činnosti.

Společnost dokáže otestovat prakticky každou mechanizaci jakékoliv velikosti a značky. Od zemědělských strojů, přes stavební, lesní až po komunální techniku. Kromě standardních strojů a zařízení zkouší Státní zkušebna strojů a.s. také stroje a jejich vlastnosti dle potřeb zákazníků pro tuzemský i zahraniční trh. Takovým příkladem je testování svahové dostupnosti svahové sekačky, jejímž výstupem byl certifikát Státní zkušebny strojů a.s. Aby bylo ověřeno, že zkoušky a měření splňují nejvyšší technické standardy, je potřeba získat odpovídající akreditace, certifikace, osvědčení, autorizace a pověření. To vše Státní zkušebna strojů a.s. má, včetně speciálních pracovišť a laboratoří, tudíž může nabízet i služby spojené s posuzováním výrobků, certifikací výrobků, schvalování zvláštních vozidel anebo například může provádět homologaci strojů.

Státní zkušebna strojů a.s. je:

  • Notifikovaná osoba NB 1016 pro strojní zařízení a hluk
  • Akreditovaný certifikační orgán č. 3062
  • Akreditovaná zkušební laboratoř 1054
  • Technické pracoviště autorizované MD ČR
  • Centrum technické normalizace při ÚNMZ č. 2017/0043/SC

Kontakt: Státní zkušebna strojů a.s., Třanovského 622/11163 04 Praha 6 – Řepy, e-mail: info@statnizkusebna.cz, www.statnizkusebna.cz

Autor: Ing. Zbyněk Jeřábek, MBA, Ph.D., Milan Jedlička
Foto: Ing. Lubomír Hudec, Miroslav Javorský

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.