Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Tady jsou rady, jak předcházet požárům ve žňovém období

Zveřejněno: 1. 8. 2018

Dánská poradenská společnost LMO zveřejnila několik užitečných rad, které mohou zabránit požárům ve žňovém období.

Když už techniku zachvátí požár, zbydou oči pro pláč.

Celá Evropa se potýká s vlnou veder, a tak je zvýšené nebezpečí požárů. Vysoké nebezpečí požárů se ale vyskytuje každý rok během žňové sezóny, kdy se sklízecí mlátičky zakousnou do sklizně, traktory se vydají lisovat a sbírat slámu. Proto je důležité, aby se na případný požár zemědělec dobře připravil – nejlépe však, aby mu i předcházel.

Nutné je dodržovat a respektovat doporučení a výstrahy místních úřadů. Každý zemědělec by si měl také ověřit pojištění, pokud by došlo k nehodě. Měl by též myslet na to, že mu pole může poškodit požár sousední pole, které patří jinému majiteli.

Než čekat na to, kdy stroj zachvátí požár, je dobré požárům předcházet. Má-li obsluha stroje podezření, že stroj hoří, neměla by na nic čekat a jednat. I když se to lehce píše, obsluha by měla požár co nejdříve dostat pod kontrolu. LMO uvádí další doporučení, a sice že by ve sklízecí mlátičce a traktoru měl být umístěn hasicí přístroj. Před výjezdem na pole by měla obsluha stroje zkontrolovat uzávěr hasicího přístroje. Je-li to možné, na pole se doporučuje umístit cisternu s vodou nebo postřikovač. Další variantou je traktor s pluhem či podmítačem. To proto, aby se případný požár nerozšířil na větší plochu. Obsluha sklízecí mlátičky by neměla mít adaptér příliš u země – to proto, aby nezavadil o kámen, který způsobuje jiskření. Všichni pracovníci na poli by se měli vyhnout kouření. Samozřejmostí by mělo být pravidelné čištění techniky, zejména chladičů.

Dále se doporučuje mít v mobilním telefonu nainstalovanou aplikaci, která umožní rychlé vytočení tísňového čísla a předání přesné GPS polohy.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Ilustrační foto, Lost Mountain Studio

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.