Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Tato nová běloruská bestie je od výrobce, který nikdy nevyrobil traktor

Zveřejněno: 22. 7. 2018

Běloruský výrobce Amkodor zanedlouho zahájí sériovou výrobu svého prvního traktoru. Téměř 16 tun těžký kloubový traktor o výkonu 330 koní nese označení 5300. Poprvé se veřejnosti ukázal na výstavě Belagro v Bělorusku.

Nový traktor Amkodor 5300 při slavnostním otevření nových prostorů výrobce Amkodor

Technických dat výrobce mnoho neuvedl, ale víme, že traktor bude osazen motorem MMZ (Minsk Motor Plant), který je vybaven elektronikou Bosch. Motor spolupracuje s převodovkou powershift (16x2). Traktor je opatřen zadním závěsem a vývodovou hřídelí. Pracovat lze ale jen s otáčkami 1000 ot/min. Maximální hydraulický průtok činí 150 litrů/min. Přední závěs je volitelný, nádrž na naftu pojme 980 litrů.

Traktor je koncipován jako kloubový. Jeho rozvor činí 3,7 m a výška 3,8 m. Se standardními pneumatikami 710/70R42 činí jeho šířka 2,6 m. Amkodor 5300 dosáhne rychlosti 37 km/h.

Je pravděpodobné, že tento traktor bude patřit do ucelené řady menších i větších traktorů. Neexistují žádné podrobnější informace o jeho dostupnosti v EU a to i přes to, že traktor disponuje kabinou, schválenou pro provoz v Evropě. Amkodor navíc vyrábí stavební stroje, které využívají motory Perkins, tudíž mohou být používány v EU.

Od dětských hraček po stavební stroje

Běloruský výrobce Amkodor je známý výrobou krmných vozů, kolových nakladačů, teleskopických manipulátorů a lesní techniky. V nabídce má i stavební techniku v podobě pásových rýpadel s motory Cummins. Mezi hlavní trhy patří východní Evropa, Afrika, Bangladéš, Čína, Kazachstán a Rusko. Výrobce Amkodor byl založen před 91 lety a patří do holdingové společnosti JSC Amkodor, která provozuje 29 podniků a tři továrny. Společnost sídlí v Minsku. V době založení, v roce 1927, společnost vyráběla dětské hračky, ale během druhé světové války byla továrna zničena. Od roku 1951 se výrobce specializoval na výrobu silničních a zemních strojů. Později byla zahájena výroba pásových nakladačů, vysokozdvižných vozíků, lesních strojů a zařízení pro manipulaci se sněhem. Dnes se vyrábí přes 120 druhů strojů a modelů.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Amkodor

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.