Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 5.5. – svátek slaví Klaudie

Toto jsou největší farmy na světě. Ta v Číně má rozlohu jako Portugalsko a domov v ní najde sto tisíc krav

Zveřejněno: 21. 2. 2019

Největší farmy na světě se nachází v Číně a Austrálii. Hospodaří až na desíti tisících hektarech půdy, kde najdeme desítky tisíc kusů dobytka. Na největší farmě se praktikuje americký model chovu. Takové zemědělské praktiky velkého rozsahu však představují jednu z největších ekologických hrozeb.

Největší farma na světě je impozantní, co se týče rozměrů.

Ačkoli lidé v Číně většinou netolerují laktózu, cukr v mléce, mléčné výrobky jsou lidmi hodně upřednostňovány. Největší mléčnou farmu na světě mají právě v Číně. Uvedena do provozu byla v roce 2011 a následně rozšířena v roce 2015. Rok 2015 není náhodný, neboť v tomto roce byl zakázán dovoz mléčných výrobků z EU do Ruska poté, co Brusel uvalil ekonomické sankce po krizi na Ukrajině. A právě čínská farma nyní dodává do Ruska mléčné výrobky. Mudanjiang Mega, jak se jí nazývá, se nachází na severovýchodě Číny a je výsledkem spolupráce mezi ruskými a čínskými investory. Farma je třikrát větší než největší farma v USA s 30 000 kravami. Mudanjiang Mega produkuje 800 milionů litrů mléka ročně a její celková rozloha je zhruba stejná, jako Portugalska - 91 054 kilometrů čtverečných.

Tady se nachází Mudanjiang Mega.
Tady se nachází Mudanjiang Mega.

Dojnice na Mudanjiang Mega byly dovezeny z Austrálie, Nového Zélandu a Uruguaye. Je jich 100 000. Krávy jsou neustále drženy uvnitř bez možnosti výběhu. Jako krmení slouží směs zrna namísto pastvy. Uplatnění amerického zemědělského modelu bylo nejvhodnější pro čínský mléčný systém. Podle amerického modelu se krávy chovají v interiéru po celý rok a žijí v temných přístřešcích s omezeným přístupem k slunci. Nicméně, dostatečné větrání a vyhrnování, které se provádí dvakrát denně, udržuje pohodlí krav. Krávy se dojí třikrát denně. Speciální techniky chovu a krmení jsou navrženy tak, aby zvýšily dojivost. Mudanjiang Mega je kritizována řadou malých farmářů, protože podle nich čínská vláda upřednostňuje spíše velké farmy.

Jen v této jedné stáji bylo v počátku výstavby 2 000 krav.
Jen v této jedné stáji bylo v počátku výstavby 2 000 krav.

Další obři se nachází v Austrálii

Druhá největší mléčná farma je také v Číně a byla otevřena v roce 2005. Rozlohu má 44 515 kilometrů čtverečných a 40 000 kusů krav. Farma ale donedávna nebyla moc v zisku, neboť byla obviněna z chovu krav pozitivních na tuberkulózu.

Třetí největší farma se nachází v jižní Austrálii a chová hovězí dobytek s počtem 16 500 kusů. Rozloha farmy činí 24 281 kilometrů čtverečných, což je o něco více, než má Izrael. Dříve se tam prováděl chov ovcí, ale kvůli ztrátám se přešlo na chov skotu.

Čtvrtá největší farma se rovněž nachází v jižní Austrálii a má 14 000 kusů hovězího dobytka na 16 997 kilometrech čtverečných. Zajímavostí je, že farma upřednostňuje při přepravě dobytka silnici před železnicí.

Pátou největší farmu na světě řídí pouze 50 zaměstnanců. Nachází se na severu Austrálie a chovají 55 000 kusů hovězího dobytka, převážně plemene Brahman, Belmont a Charbray. Rozloha farmy činí 16 187 kilometrů čtverečných.

Šestou největší farmou je Davenport Downs. Patří mezi největší pro chov hovězího dobytka v oblasti Queensland a je čtvrtou největší v Austrálii. Zaměstnanci se často účastní v regionálních soutěžích a v rodeu. Počet kusů dobytka činí 29 000.

Hrozba pro svět?

Velkokapacitní mlékárenství a chov hovězího skotu přináší kritiku od ekologů i malých farmářů. Ti tvrdí, že toto není zemědělství, ale spíše obchod a ekologové, že se tím degraduje životního prostředí. Obří farmy jsou prý odpovědné za chemické výpary, toxické odtoky a neudržitelné používání vody. „Tovární hospodaření“ je podle některých kritiků neudržitelnou praxí v oblasti výroby potravin, která přeměnila starou tradici zemědělství na masovou, obratově prospěšnou podnikatelskou činnost.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Archiv

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.