Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Uchvácen obecní Kubotou M5111 zahájil testování traktoru Kubota M6142 na vlastní farmě

Zveřejněno: 24. 1. 2022

Na základě zájmu, který Petr Lička projevil na základě pozorování obecní Kuboty M5111 v provozu, mu bylo společností Mitrenga umožněno vyzkoušet si nový traktor Kubota M6142. On neváhal a otestoval ji na vlastní farmě při mulčování a přepravě balíků na dlouhé vzdálenosti.

Traktor Kubota M6 absolvoval trasu s o 30 % nižší spotřebou paliva než starší traktor o výkonu 190 koní a s plynulou převodovkou CVX.

Vedle podnikání v zemědělství je Petr Lička činným také v politice a zastává funkci radního obce Vřesina. Od loňského roku v této obci pracuje traktor Kubota M5111, který provádí nejen běžné obecní práce (svoz bioodpadu, manipulační práce apod.), ale především zimní údržbu. Tu si obec až donedávna nechávala provádět formou služeb, což se však neosvědčilo. Bylo proto vypsáno výběrové řízení na nový traktor s čelním nakladačem, čelní šípovou radlicí a zadním sypačem soli. Mezi hodnoticími kritérii byla mimo jiné cena a délka záruky a v tomto ohledu vyhrála již zmíněná Kubota M5 s tovární zárukou 5 let! Traktor Kubota se při komunálních pracích osvědčuje zejména díky své vysoké manévrovatelnosti – bez problémů vjede do každé ulice i s radlicí a sypačem a vytočí se též ve stísněných místech, což je při zimní údržbě velká přednost. Složité na obsluhu není ani ovládání či údržba traktoru.

„Traktor Kubota M6 absolvoval trasu s o 30 % nižší spotřebou paliva než starší traktor o výkonu 190 koní a s plynulou převodovkou CVX.”
Petr Lička
Obecní traktor Kubota M5111 se zapojuje do zimní údržby.
Obecní traktor Kubota M5111 se zapojuje do zimní údržby.

Využil možnosti půjčit si traktor Kubota M6142

Petr Lička, který uvažuje o koupi nového traktoru, se tedy rozhodl, že si podobný stroj – Kubota M6142 – vyzkouší u sebe na farmě. Se svým bratrem hospodaří na 800 hektarech půdy, provozuje dvě farmy a řeznictví. Na jedné z farem chovají krůty, husy, brojlery, kuřice, na druhé pak pouze kuřice. Maso, uzeniny a další produkty (i od partnerských regionálních farmářů) nabízí ve vlastním řeznictví v Ostravě-Svinov. V rámci rostlinné výroby se bratři Ličkovi zabývají pěstováním pšenice, ječmene, řepky, cukrové řepy, máku a jetele inkarnát. Na obou farmách jsou provozovány traktory různých značek, které musí zvládat nejen polní práce, ale i silniční dopravu, protože obě farmy jsou od sebe vzdálené několik desítek kilometrů.

Obecní traktor Kubota M5111 je využívána i s čelním nakladačem.
Obecní traktor Kubota M5111 je využívána i s čelním nakladačem.

Regionální prodejce traktorů Kubota, společnost Mitrenga, nabízí všem zájemcům k vyzkoušení předváděcí traktor Kubota M6. Petr Lička proto neváhal a loni na podzim si traktor vypůjčil. Jelikož byla již většina polních prací v tu dobu ukončena, traktor vyzkoušel ve spojení s příkopovým mulčovačem s pracovním záběrem 2,29 m. Souprava se zapojila do mulčování souvratí na polích, luk a sadů.

S traktorem Kubota M6 na farmu a zpět s nižší spotřebou

Traktor Kubota M6142 je se svým výkonem 140 koní (s možností navýšení o dalších 20 koní) nejvýkonnějším modelem řady M6002. K navýšení výkonu dochází při rychlosti nad 20 km/h nebo při větším odběru výkonu vývodovou hřídelí, která nabízí čtyři rychlosti 540/540 ECO a 1000 ECO. Stroj je vybaven čtyřválcovým motorem Kubota o objemu 6,1 litrů vyhovující emisní normě Stage V, nechybí proto ani filtr pevných částic a systém SCR s využitím močoviny. Motor spolupracuje s robotizovanou převodovkou Powershift s funkcí automatického řazení s osmi stupni řazenými pod zátěží ve třech skupinách. Díky robotizaci není při volbě těchto skupin nutné zastavovat traktor. Rozsah automatického řazení je zde velký, citlivost řezání lze navíc nastavit pomocí jednoho tlačítka v závislosti na tom, zda traktor pracuje se zátěží nebo ne. Převodovka také disponuje funkcí Xpress restart – při sundání nohy z brzdy se traktor sám plynule rozjede – a je vhodná pro silniční provoz, protože rychlosti 40 km/h lze dosáhnout při 1670 ot/min.

Traktor Kubota M6142 je se svým výkonem 140 koní (s možností navýšení o dalších 20 koní) nejvýkonnějším modelem řady M6002.
Traktor Kubota M6142 je se svým výkonem 140 koní (s možností navýšení o dalších 20 koní) nejvýkonnějším modelem řady M6002.

Petr Lička volil rychlostní stupně během zkoušky traktoru manuálně. Na jednu z farem, situovanou v kopcovitém terénu, vede táhlý kopec, který prověří tah každého traktoru. Podle slov Ličky traktor Kubota zvládl jízdu na výbornou – účinný je údajně i brzdový systém. Traktor se zapojil rovněž do silniční dopravy, kde absolvoval 130km okruh. Lička může navíc směle posuzovat i spotřebu pohonných hmot: Kubota M6 absolvovala uvedenou trasu s o 30 % nižší spotřebou paliva než starší traktor o výkonu 190 koní a s plynulou převodovkou CVX. Pokud by u traktoru Kubota použil automatiku řazení, nejspíše by dosáhl ještě nižší spotřeby.

Překvapením byla velká manévrovatelnost a jednoduché ovládání traktoru Kubota M6

Traktor Kubota M6 využívá osvědčenou a robustní hydraulicky odpruženou přední nápravu s nastavitelnou tuhostí odpružení ve třech stupních. Vybavena je systémem Bi-speed snižujícím poloměr otáčení traktoru při aktivaci pohonu přední nápravy a maximálním úhlu natočení kol. Právě vysoká manévrovatelnost je to, co Lička na traktoru Kubota M6 oceňuje nejvíce. V sadech při mulčování, při otáčení stroje ve stísněných prostorech uvnitř hal, během couvání s vlekem – ve všech těchto případech byla manévrovatelnost traktoru Kubota M6 perfektní. Komfort při jízdě zvyšuje i odpružená kabina. Traktor je celkově nízký (3,30 m), takže na rozdíl od jiných traktorů na farmě mohl vjet i do hal.

V sadech při mulčování, při otáčení stroje ve stísněných prostorech uvnitř hal, během couvání s vlekem – ve všech těchto případech byla manévrovatelnost traktoru Kubota M6 perfektní.
V sadech při mulčování, při otáčení stroje ve stísněných prostorech uvnitř hal, během couvání s vlekem – ve všech těchto případech byla manévrovatelnost traktoru Kubota M6 perfektní.

Pan Petr Lička také ocenil velmi dobrý výhled z kabiny traktoru Kubota, v níž se nachází loketní opěrka s mechanickými pákami a tlačítky pro další nastavení (například tříbodového závěsu či citlivosti řazení automatického režimu převodovky). V loketní opěrce je integrován multifunkční joystick, jímž je ovládáno řazení (včetně aktivace automatiky), reverzace, poloha tříbodového závěsu, tempomat a otáčky A/B. Pouhým pohybem pákou vpřed, případně pomocí dvou tlačítek +/- lze zvolit převodový stupeň 1 až 8. Dalšími tlačítky na loketní opěrce lze ovládat pohon přední nápravy v automatickém režimu, uzavírání diferenciálu, ramena závěsu, regulaci tříbodového závěsu a další. Přítomen je i jednoduchý souvraťový management.

Petra Ličku jednoduché ovládání traktoru Kubota M6 překvapilo, pochvaloval si i jednoduchý displej v palubní desce a že vše je na dosah ruky.
Petra Ličku jednoduché ovládání traktoru Kubota M6 překvapilo, pochvaloval si i jednoduchý displej v palubní desce a že vše je na dosah ruky.

Petra Ličku jednoduché ovládání traktoru Kubota M6 překvapilo, pochvaloval si i jednoduchý displej v palubní desce a že vše je na dosah ruky. Za svůj život vyzkoušel mnoho traktorů, a tak mohl srovnávat.

Zadní tříbodový závěs traktoru Kubota nabízí nosnost sedm tun. Standardně je vybaven třemi hydraulickými okruhy, na přání může být instalován i čtvrtý. Volitelný je také závěsový systém Scharmüller s automatickou hubicí či etážovým závěsem. Hydraulický pohon s Load Sensing regulací (115 l/min) umožňuje připojení moderních zemědělských strojů.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Petr Lička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.