Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Víc než jen automatická meteostanice. Meteobot dokáže monitorovat i půdní podmínky

Zveřejněno: 8. 5. 2019

Počasí je v současné době tím nejdůležitějším faktorem, který každý zemědělec pravidelně sleduje. Nejčastěji se používají lokální meteostanice, které ale ve většině případů snímají jen základní informace. Společnost Meteobot nabízí ale mnohem více, k monitorování počasí přidává i monitorování půdy a možnost snížení rizika vzniku chorob. Uživatel tak získá komplexní systém monitoringu.

Meteobot Pro

I přes velice přesné modely předpovědí je nutné mít přehled o aktuálních podmínkách na konkrétním místě. Pro tento účel jsou velice často využívány lokální meteostanice. Na trhu je široká nabídka, která dokáže poměrně přesně snímat důležité informace jako je teplota, síla větru, atmosférický tlak a také srážky. Zde ale ve většině případů jejich funkčnost končí. Právě zde začíná přidaná hodnota komplexního systému monitorování a předpovědi počasí od společnosti Meteobot. Hlavním benefitem je mobilní aplikace, která se přímo spojí s meteostanicí a dokáže tak monitorovat aktuální počasí a také půdní podmínky.

Základní funkce meteostanice Meteobot Pro

Meteostanice Meteobot Pro nabízí kompletní agrometeorologické informace o počasí. Jedná se zejména o úhrn srážek, rychlost větru a jeho směr, půdní vlhkost a teplotu, vzdušnou teplotu, vzdušnou vlhkost a atmosférický tlak a vlhkost na listu (volitelná výbava).

Mobilní aplikace

Aplikace Meteobot je dostupná jak v App store, tak v Google Play. Aplikace nabízí pohled na současná a historická data a nabízí předpověď počasí na základě nejbližší meteostanice. Aplikace je volně dostupná a je plně v češtině. V aplikaci lze využívat i více meteostanic současně.

1. Data o počasí v reálném čase

Aplikace nabídne data z meteostanice v přehledné tabulce a v grafech. Data se aktualizují každých 10 minut. Díky záložní baterii vydrží meteostanice fungovat až 30 dní bez dobíjení přes solární panel.

2. Historická data

Aplikace pečlivě shromažďuje data z meteostanice po neomezenou dobu. Lze vytvářet reporty pro dané období, nebo se jednoduše podívat jaké bylo například počasí před rokem nebo před měsícem.

3. Předpověď počasí a data z meteostanice

Pro co nejpřesnější přehled je v aplikaci kombinována předpověď počasí a současná data v jednom grafu. Můžete tak například vidět, kolik srážek spadlo do tohoto okamžiku a jaká je předpověď na další srážky. Lokální předpověď vychází z nejbližší meteostanice a sleduje srážky, vzdušnou teplotu, vlhkost a atmosférický tlak, rychlost a směr větru. Předpověď počasí je na 10 dní dopředu. Pro první dva dny vychází rozbor z hodinové analýzy počasí, na další dny ze šesti hodinové periody. Předpověď je globální s přesností na 8 km. Předpověď je generována z Evropského centra pro střednědobou předpověď počasí, jejichž modely počasí jsou považovány za jedny z nejpřesnějších na světě.

4. Agronomické indikátory

Na základě dat z meteostanice aplikace generuje tyto nezbytné agronomické indikátory:

  • úhrn srážek za dané časové období
  • součet teplot za dané časové období
  • průměrné denní teploty
  • trvání vlhkosti na listu (hodiny)
  • Jelikož se Meteobot specializuje na zemědělce, zachovává veškerá data v historii. Jediné co potřebujete, je vyznačit si hranice pozemku přímo v aplikaci. Poté je k dispozici kompletní přehled o podmínkách, jaké byly na daném poli na základě dat z nejbližší meteostanice. Hlavní výhodou je, že jsou poskytována data přímo ze stanice v blízkosti pozemku a nikoliv ze stanice vzdálené mnoho kilometrů. Lze zde sledovat tyto faktory:

  • kumulované srážky od setí
  • počet dní od posledního deště
  • začátek vegetace
  • teplotní podmínky v období podzimu během přípravy rostlin na přezimování
  • 5. Upozornění na extrémy

    Aplikace díky datům z meteostanice vypočítá a pošle upozornění pro následující agronomické indikátory:

  • průměrné denní teploty pod 10 °C
  • průměrná teplota půdy pod 10 °C
  • intenzivní déšť (více než 1l/min)
  • první podzimní mrazíky
  • jarní mrazíky
  • Modely chorob

    Meteobot Vám pomůže hlídat i choroby rostlin. Data z meteostanice mohou být automaticky převedeny do modelů chorob, které poté mohou generovat předpověď rizika vzniku chorob.

    Jak to vlastně funguje?

    Model obsahuje pravidla a algoritmy, které vycházejí z mnohaletých zkoumání různých rostlin a také spousty polních pokusů. Algoritmy vycházejí z průběhu srážek, teplot, vlhkosti, vlhkosti na listech, solární radiace a dalších. Například model pro pšenici a ječmen obsahuje doplňující informace o různých růstových fázích rostliny a potenciálních rizicích ovlivňujících výnos. Odolnost (i snášenlivost) na choroby podle různých odrůd je v těchto modelech také zahrnuta.

    Na základě všech těchto možností vytváří model dynamickou předpověď pro daný moment a také stupeň nebezpečí vzniku choroby. Hlavní myšlenkou je aplikovat postřik pouze v případě, že je to nevyhnutelné a také zvolit ten správný aplikační produkt.

    Proč tento model používat?

    Pěstitelé pšenice ušetří v průměru 600 Kč/ha na postřicích a pohonných hmotách. Pro farmu o velikosti 500 ha se jedná o úsporu 300 000 Kč každý rok!

  • postřik pouze v případě kdy je to nutné
  • výběr nejvhodnějšího produktu
  • vyhnutí se rezistenci chorob na aplikované produkty
  • méně stresu pro rostliny v nejdůležitějším období
  • integrovaná ochrana rostlin
  • podpora bio-produkce
  • Modely chorob lze využít pro pšenici, ječmen, jablka, vinnou révu, meruňky, broskve, švestky, třešně. Produkty Meteobot dodává na český a slovenský trh společnost P & L, spol. s r. o.

    Autor: Milan Jedlička
    Foto: P & L, spol. s r. o.

    Tématické tagy


    Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
    Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.