Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Viktor Lemken oslavil 85. narozeniny, svou firmu vytáhl na výsluní

Zveřejněno: 11. 10. 2023

Viktor Lemken, dlouholetý akcionář a člen představenstva společnosti Lemken GmbH & Co. KG, se 24. září 2023 dožil 85 let. V šesté generaci rodinného podniku rozšířil někdejší kovárnu na jednu z předních světových společností v oblasti zemědělské techniky.

Viktor Lemken, dlouholetý akcionář a člen představenstva společnosti Lemken GmbH & Co. KG.

Viktor Lemken se narodil 24. září 1938 v Rheinbergu jako druhorozený syn Kathariny a Viktora Lemkenových. Viktor Lemken, který byl již v útlém věku vybrán, aby jednoho dne převzal podnik, objevil svou lásku k technice ještě na internátním gymnáziu v německém Lüdinghausenu. Dodnes o sobě říká, že je „technik celým svým srdcem“.

Než Viktor Lemken mohl prohloubit svou technickou vášeň ve výrobním odvětví v rámci šestiměsíční stáže ve společnosti Fahr v Gottmadingenu, tehdy největší evropské firmě vyrábějící zemědělskou techniku, absolvoval rozsáhlou obchodní praxi. Ta ho kvalifikovala jako průmyslového manažera a své obchodní dovednosti pak rozšířil absolvováním studia v oboru řízení podniku.

V roce 1966 se Viktor Lemken stal 6. generací rodiny, která se připojila k firmě založené v roce 1780. Pracoval v oblasti marketingu a lidských zdrojů a staral se o investice, dokud v roce 1969 nezasáhl osud, když jeho otec zemřel na rakovinu. Viktor Lemken měl pouhé 3 roky na to, aby se seznámil s podnikem, a stal se generálním ředitelem společnosti Lemken. V té době již společnost zaměstnávala ve svém sídle v Alpenu 230 lidí. Viktor Lemken měl k dispozici technického a obchodního manažera, kteří se starali o každodenní chod firmy. Díky tomu se mohl mladý majitel firmy soustředit na odborná témata a registraci patentů.

Lemken je stále rodinnou firmou. Na fotografii současné vedení.
Lemken je stále rodinnou firmou. Na fotografii současné vedení.

Po celá desetiletí byl pluh nástrojem pro zpracování půdy, který Lemken ztělesňoval – vše ostatní bylo spíše vedlejší činností. V roce 1980 patentovaná funkce OptiQuick nakonec zajistila rodinné firmě průlom v oboru a učinila ji lídrem na trhu s pluhy. Filozofií společnosti Lemken vždy bylo „Výhoda díky technologii“, což se odráží i ve firemním mottu „The Agrovision Company“. Dvěma úspěšnými rozšířeními sortimentu – secí technikou v roce 1996 a vstupem společnosti do oblasti techniky pro péči o plodiny v roce 2005 – vytyčil Viktor Lemken směr trvalého, nadprůměrného růstu společnosti navzdory mnoha vzestupům a pádům hospodářského cyklu.

Továrna na pluhy se stala specialistou na nářadí pro zpracování půdy, setí a péči o plodiny. Společnost Lemken, která je stále v rodinných rukou, se etablovala jako přední firma v oboru v Německu, Evropě i ve světě. V současné době má Lemken po celém světě více než 2 000 zaměstnanců a v loňském finančním roce dosáhl obratu 559 milionů eur, z čehož 80 % pochází z více než 50 mezinárodních trhů, na nichž je společnost zastoupena. Viktor Lemken se již více než 50 let podílí na utváření pozitivního vývoje společnosti.

Celý tento růst byl možný jen díky vysoce kvalifikovaným zaměstnancům. Jedním z aspektů, který byl Viktoru Lemkenovi vždy obzvláště blízký, je vzdělávání nové generace kvalifikovaných pracovníků, a to i nad rámec interních personálních potřeb společnosti Lemken: „Nemít práci je špatné. Nemít kvalifikaci je mnohem horší,“ bylo vždy jeho hlavní zásadou. Za svou práci byl Viktor Lemken 4. října 2004 vyznamenán spolkovým prezidentem Horstem Köhlerem Řádem za zásluhy Spolkové republiky Německo. Půda pro další, trvale udržitelný růst a rozvoj rodinné firmy LEMKEN byla připravována již dlouho: Dcera Viktora Lemkena Nicola Lemken je dnes již 7. generací rodiny, která je součástí společnosti.