Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Vyčesávací lišty Shelbourne a sklizňová technika od Soufflet Agro

Zveřejněno: 21. 12. 2023

Firma Soufflet Agro působí aktivně na trhu se zemědělskou technikou již od roku 2005, kdy započal prodej sběracích lišt a adaptérů Den Dekker určených pro sklizeň osivářských porostů. V roce 2023 přibývají vyčesávací lišty Shelbourne Reynolds a shrnovací lišta Tort Talleres.

Vyčesávací lišta Shelbourne Reynolds v ozimém ječmeni. Foto: Jiří Babušník.

Jak nakládat s posklizňovými zbytky, zejména po obilninách, je otázka, kterou si klade velké množství zemědělců vybavených diskovými secími stroji pro přímé setí. Náš tým z projektu SoilTEQ se nechal inspirovat v zahraničí a rozhodl se najít pro Vás efektivní řešení. Naše cesta začala u prvního mezinárodního zákazníka. Ten si v roce 2018 pořídil secí stroj Easy Drill od kolegů ze Soufflet Agro Polska. Pokud chtěl uspět při přímém setí meziplodiny či řepky po obilnině, bylo nutné najít efektivní řešení pro založení porostu. Jeden z problémů při tomto způsobu výsevu spočívá ve velkém množství nadrcené slámy nebo také v jejím nerovnoměrném rozhozu ze sklízecí mlátičky. Při následném přímém setí tak hrozí uložení této nadrcené slámy v seťovém lůžku, což může mít za následek horší vzcházení následující plodiny, jelikož semínko nemá dostatečný kontakt s půdou. Možné řešení je samozřejmě odvoz slámy z pole, nicméně ne všichni zemědělci potřebují slámu pro dobytek a odvoz slámy s sebou nese také odvoz organické hmoty. Jiný způsob tkví ve vyšším sekání obilniny při sklizni, a tedy zachování vyššího strniště. A právě pro vyšší strniště je perfektně uzpůsobená vyčesávací lišta Shelbourne Reynolds, kterou si před 3 lety rozhodl pořídit tento polský zemědělec. Poslední dva roky jsme jej jezdili navštěvovat a sbírali jsme o této liště a jejím využití informace. Tato technologie nás o svém opodstatnění v regenerativním, ale i konvenčním zemědělství přesvědčila.

Od roku 2023 jsme se tak stali dodavateli vyčesávacích lišt Shelbourne Reynolds pro Českou a Slovenskou republiku a první 3 stroje byly v letošním roce dodány k zákazníkům. Stripper header, neboli „vyčesávací lišta”, je typ kombajnové lišty, oddělující zrno od rostliny a ponechávající stéblo na poli. Stroje fungují na principu rotujících prstů schopných zachytit a vytáhnout zrno z klasu. Při jízdě se vyčesávací hlava otáčí proti směru jízdy a 8 řad vyčesávacích prstů svléknou zrno z klasu rostliny. Zrno se pak přes horní deflektor dostane až k šneku, který posunuje materiál do středu, v němž vstupuje do podávacího ústrojí kombajnu. Lištou je už odděleno 85 % zrna, což znamená, že do kombajnu vstupuje převážně zrno, plevy, listy a minimum slámy. Displej v kabině umožňuje obsluze nastavení rychlosti vyčesávacího rotoru. Zobrazuje rychlost rotoru a šneku, dále také upozorňuje obsluhu zvukovým alarmem. Hlavními výhodami jsou: ranější sklizeň, úspora paliva, záchrana ležících porostů, lepší kvalita zrna a vyšší výkonnost během sklizně. Lišta je vhodná pro sklizeň obilnin, lnu, travin a ležících porostů hrachu.

Vyčesávací lišta Shelbourne Reynolds funguje na principu rotujících prstů schopných zachytit a vytáhnout zrno z klasu.
Vyčesávací lišta Shelbourne Reynolds funguje na principu rotujících prstů schopných zachytit a vytáhnout zrno z klasu.

Letošní zkušenosti z České republiky nám potvrdily vysoký výkon této lišty. Pojezdová rychlost kombajnu dosahovala hodnoty až 12 km/h, což při záběru lišty 10,8 metru znamenalo výkon přes 10 ha/h se spotřebou kolem 13 l/ha. Lišty jsou k dispozici v záběrech od 3,6 do 12,6 metru ve dvou hlavních modelových řadách C a X. V řadě C nalezneme lišty v menších záběrech, kdy je lišta lehce vyosena kvůli rozložení váhy. Řada X začíná na záběru 9,6 metru a je posazena na střed kombajnu. To umožňuje použití lišty v systémech CTF. Pružinový systém přípojného adaptéru ve spojení s odpruženými opěrnými koly zajišťuje u lišty kopírování půdní nerovnosti.

Naše nabídka se také rozrostla o shrnovací lištu pro dvoufázovou sklizeň, například množitelských porostů. Značka Tort Talleres nabízí žací ústrojí se shrnovačem připojené do předních ramen traktoru nebo do zadních ramen při možnosti otočení sedačky. Funkce lišty spočívá v pokosení porostu a poté uložení rostliny do řádku pro lepší vyschnutí a následnou sklizeň sběrací lištou. Stroj je k dispozici v záběrech 4,5 metru, 6,5 a 7,5 metru. Výstupy o velikosti 1,4 metru je pak možno mít na jedné straně stroje, na obou pro lepší sušení nebo uprostřed v závislosti na zvolené variantě. Otevírání výstupů se provádí buď hydraulicky, nebo ručně posunutím pásu na liště.

Shrnovací lišta Tort Talleres pro dvoufázovou sklizeň.
Shrnovací lišta Tort Talleres pro dvoufázovou sklizeň.