Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Yanmar vyvíjí polního robota SMASH, zatím se testuje ve špenátu a vinici

Zveřejněno: 24. 4. 2020

V budoucnu bude v zemědělství stále více využívána přesná zemědělská technika. Automatizovaná technika bude schopna monitorovat a ošetřovat rostliny či zpracovávat půdu pomocí vyspělých technologií. Díky rozsáhlým zkušenostem s automatizací a zemědělskou mechanizací firma Yanmar vyvíjí modulární robotickou platformu, která využívá nejnovější technologie informační komunikace pro zkoumání plodin a půd.

Polní robot Yanmar SMASH

Zemědělství patří mezi důležitá ekonomická odvětví a přímo ovlivňuje životy všech lidí na celém světě. Změna klimatu ovlivňuje výnosy a spotřebitelé si stále více uvědomují problém chemických látek používaných při výrobě potravin. Vyžadují udržitelnou výrobu stále chutnějších a kvalitnějších produktů. Uspokojit zemědělce a zároveň spotřebitele může pomoci vyspělá zemědělská technika.

Firma Yanmar provozuje evropské výzkumné středisko v Itálii. Již dva roky pracuje na projektu „SMASH“, který si již vyžádal investici čtyř milionů eur. Na projektu se podílí deset technologických partnerů s cílem vyvinout mobilní zemědělský „ekosystém“ pro monitorování, analýzu a správu zemědělských plodin. SMASH je zkratkou „Smart Machine for Agricultural Solutions Hightech“, tento projekt byl spolufinancován místní samosprávou Toskánska. V rámci projektu se pracuje na modulární robotické platformě, která využívá nejnovější technologie ke komunikaci, zkoumání plodin, analyzování a shromažďování informací. Jednou z mnoha rolí firmy Yanmar bylo vyvinout řídicí systémy pro víceúčelové robotické rameno pro mobilní manipulaci (za úkol by reálně mělo například obstarávat postřik plodin). Yanmar dále integroval senzory pro technologie určování polohy, autonomní navigaci a vyvíjel software.

Existují dva funkční prototypy SMASH - jeden pro vinici a druhý pro špenát. První z nich již podstoupil významné testování ve vinici.

SMASH se skládá z mobilní základny, robotické paže s manipulačními a vizuálními systémy a dronu. Představte si systém, který je navržen tak, aby fungoval napříč celou řadou přesných zemědělských technologií, a který nabízí specifické poznatky o robotice, těžbě dat, strojovém učení atd., přičemž zohledňuje environmentální a sociální problémy, kterým čelí zemědělci.

Řadu činností může vykonávat robotické rameno. Na zadní část stroje lze také upevnit některé nástroje - za účelem mechanického odstraňování plevele nebo zpracování půdy. Robot je technicky komplikovaný a využívá velké množství elektroniky, senzorů, fotoaparátů, GPS přijímačů a elektrických motorů. Všechno ale funguje, dokonce v bahnité vinici.

Díky pokračujícímu výzkumu zemědělské robotiky se firma Yanmar v budoucnu bude snažit ukázat možnosti a potenciální výhody zvýšené přesnosti zemědělské techniky. Zda se automatizované a robotické traktory pracující na polích stanou známým pohledem, je stále otázkou.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Yanmar

1) z podkladů Yanmar

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.