Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Manipulátory Dieci se představují: vyladěný komfort, účinná převodovka a důmyslná řešení

Zveřejněno: 9. 4. 2020

Se slovem DIECI jste se při toulkách po Itálii už určitě setkali. Jde o italské vyjádření slova „deset“, ale také o předního výrobce manipulační techniky na světě. Oblíbené stroje této značky k nám již deset let dováží společnost Agrozet, která nyní představuje modelové řady manipulátorů. Dieci jich v současné době nabízí celkem 145. Dokážou uspokojit požadavky všech zákazníků jak v zemědělství, tak ve stavebnictví.

AgriMax 60.9 VS EVO2 při práci na bioplynové stanici

Víte, že Dieci byl první výrobce manipulátoru v Evropě? Pokud je to pro Vás novinka, tak doplním, že první manipulátor byl zkonstruován v roce 1983 v italském městě Montecchio Emilia a zde společnost Dieci sídlí až dodnes. Nový závod byl otevřen v roce 2007 a skloubeny jsou v něm prvky italského designu s atributy moderního výrobního závodu manipulační techniky. Automatické roboty, automatické zakladače, Kaizen systém výroby (stejný je použit v automobilovém průmyslu), moderní lakovna, testovací polygon, školící zázemí… To vše a mnohem více je v podniku k vidění.

Velkou výzvou v oblasti vývoje v Dieci je udržovat vysokou technickou úroveň strojů při zachování příznivé ceny celku. Společnost se přitom opírá o patentovaná řešení - např. hydraulický paraleogram v hlavní pístnici zdvihu, který eliminuje příčné tahy v hlavním rameni. Sázkou na jistotu je použití hlavních komponentů od renomovaných výrobců Bosch-Rexroth, Bucher, Dana axles, FPT či Kubota. Kde jinde, než u těchto značek můžeme hledat spolehlivost a jistotu. O kabinu s odpovídajícím komfortem a pružením se postarali specialisté s GD studia, kteří jsou podepsáni pod mnohými excelentními vozy z automobilového průmyslu. Obsluha tráví v kabině manipulátoru mnohdy většinu dne a je proto důležité, aby byly minimalizovány veškeré negativní vlivy na ni.

Dieci AgriMax při manipulaci s balíky
Dieci AgriMax při manipulaci s balíky

Úzká spolupráce s výzkumem a vývojem technologických gigantů přineslo společnosti Dieci prvenství v oblasti využití inovativních pohonů - např. na dnes již rozšířené převodovky Dana-Spicer 318 nebo Sauer-Danfoss P-Ecs. Výroba manipulátorů pro ostatní značky na trhu svědčí o dobré pověsti mezi odbornou veřejností.

Dieci Agri pivot v silážní jámě
Dieci Agri pivot v silážní jámě

Dieci nabízí dvě produktové linie. Zeleně označeny jsou zemědělské stroje, zatímco červená představuje stroje pro stavebnictví.

Přehled teleskopických manipulátorů a nakladačů Dieci do zemědělství
Přehled teleskopických manipulátorů a nakladačů Dieci do zemědělství

Mezi zástupce zelené řady určené pro zemědělství patří klasické manipulátory s parametry nosnosti 2 600 kg až 6 500 kg a výškou zdvihu 5,86 m až 10 m. Zařazeny jsou zde i kloubové nakladače pod označením Agri Pivot, které mají výhodu především při manipulaci ve stájích. Oproti klasickým manipulátorům navíc umožňují lepší výhled z kabiny. Předností zemědělských manipulátorů je převodovka pod obchodním označením EVO2, která splňuje nejpřísnější požadavky na manipulaci v zemědělství. Předností této převodovky je vysoký výkon i v nejobtížnějších podmínkách, jako je práce v senážních a silážních jamách, nakládka hnojů v polních hnojištích a doprava při rychlosti kolem 40 km/h. Převodovka se skládá z hydraulického čerpadla a dvou hydromotorů, které jsou navrženy tak, aby obstály při přepravě i v práci na poli, a přitom co nejméně omezovaly výkon stroje. Pomocí voliče si obsluha nastaví pracovní režim, načež převodovka určí optimální režim.

Dieci Apollo 25.8 při odklízení sněhu
Dieci Apollo 25.8 při odklízení sněhu

Pro zákazníky vyžadující vysoký výkon při manipulaci na polním hnojišti anebo při práci na jámě nabízí výrobce stroj se zmiňovanou převodovkou pod obchodním označením Agri Plus 42.7 EVO2 VS. Jde o klasický manipulátor o výkonu 150 koní pro zemědělství a ve stavebním průmyslu se s ním nesetkáte. I tento model je vybaven hydraulickým paralelogramem umístěným uvnitř hlavního hydraulického válce, neustále zajišťuje vyrovnávání polohy pracovního nářadí při změnách polohy ramene. Zvedací válec výložníku má důmyslný systém tlumení rázů. Odpružení se ovládá automaticky podle rychlosti a výšky. Ovládání ramene se provádí přes komfortní joystick.

Video o tom, jak se vyrábí manipulátory Dieci.

Autor: Ing. Lukáš Beer
Foto: Agrozet

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.