Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Zvyšte výnosy žita a snižte množství námele v produkci, díky hybridům SU

Zveřejněno: 2. 7. 2020

Přemýšleli jste nad setím ozimého žita? Jednoznačně sáhněte po hybridní variantě. Pokud navíc zvolíte některý z hybridů společnosti SAATEN – UNION, oproti ostatním získáte hned několik výhod.

Zvyšte výnosy žita a snižte množství námele v produkci, díky hybridům SU, ilustrační foto

V dnešní době se na více než 2/3 celkové výměry žita pěstují hybridy, a to především pro jejich heterózní efekt, robustnější rostliny, vyšší produktivitu a odolnost vůči stresu. Ta je u hybridních variant ve srovnání s populačním žitem mnohonásobně vyšší.

Orientace mezi jednotlivými hybridy je jednoduchá a rozhodně se v ní neztratíte. Celkem společnost SAATEN – UNION CZ nabízí 3 hybridy:

· SU PERFORMERH – nejprodávanější hybridní žito v Česku i Německu

· SU NASRIH – nejvhodnější hybrid na senáž a GPS

· SU SANTINIH – mimořádné výsledky především v suchých oblastech

SU PERFORMERH

SU PERFORMER je polopozdní středně vzrůstný hybrid s odolností proti poléhání na úrovni ostatních hybridů. Své postavení nejprodávanějšího hybridu u nás, ale i v zahraničí si získal především díky jedinečným výnosům zrna a vysoké odolnosti proti všem významným chorobám, které jsou pro žito typické. Špičkové výnosy platí jak pro ošetřenou, tak i neošetřenou variantu pěstování. SU PERFORMER řadíme mezi novou generaci hybridů s minimálním výskytem námele a odlišnou architekturou klasu, která je spojená s dokonalejším opylením.

PŘEDNOSTI ODRŮDY

· Špičkový výnos zrna

· Vynikající potravinářské parametry

· Výtečné zdraví

· Mimořádná plastičnost

SU SANTINIH

SU SANTINI je středního vzrůstu, střední odnožovací schopnosti a střední odolnosti proti poléhání. Vyniká velmi dobrým zdravotním stavem. SU SANTINI není vhodný do těžkých a zamokřených půd. Na druhou stranu exceluje v lehkých, písčitých a kamenitých půdách, stejně tak je vhodný na lokality silně trpící suchem.

Stejně jako SU PERMOFMER se i SU SANTINI řadí do nové generace „turbohybridů“, které jsou charakteristické odlišnou anatomií a stavbou klasu. Díky více otevřenému hranatému klasu tak dochází k snadnějšímu opylení a zároveň se snižuje i náchylnost k výskytu námele.

PŘEDNOSTI ODRŮDY

· Vynikající výnosy zrna

· Dobré pekařské parametry

· Nejlepší výsledky v suchu

SU NASRIH

SU NASRI je nejranější, velmi vzrůstný hybrid senážního žita s vysokým výnosem suché i zelené hmoty, která je ideální pro výrobu kvalitní senáže. Je velmi adaptabilní a dokáže se skvěle přizpůsobit jak suchým, bonitně špatným pozemkům, tak i využít vláhu na vlhkých pozemcích. Další předností tohoto hybridu je jeho odolnost k poléhání a je tedy možné jej pěstovat bez jakéhokoliv fungicidu nebo regulace. Navíc je velmi tolerantní k pozdním termínům setí. Senáž či GPS z SU NASRI najde uplatnění nejen jako velmi kvalitní krmivo pro skot, ale také pro bioplynové stanice.

Unikátní vlastností hybridu SU NASRI pro pěstitele je jeho plná konkurenceschopnost kvalitní kukuřičné siláži. Tam, kde farmáři díky půdně-klimatickým podmínkám nejsou schopni vyprodukovat dostatek kukuřičné siláže, tam SU NASRI bez problémů obstojí.

Na závěr zbývá už jen dodat, že hybridní odrůdy žita jsou nadějí nejen pro obilnářství marginálních zemědělských oblastí, ale i pro horské a podhorské oblasti, kde mohou konkurovat ozimé pšenici, ozimému ječmeni nebo tritikale. Jejich vlastnosti je také předurčují pro oblasti s nařízeným režimem hospodaření, jako jsou chráněné krajinné oblasti a pásma hygienické ochrany vodních zdrojů.

Foto: SAATEN-UNION

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.