TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

AMAZONE spolupracuje s AgXeed na vývoji závěsné techniky pro polní roboty

Zveřejněno: 15. 12. 2021

Amazone se o autonomní zemědělské stroje zajímá už od roku 2008. Nově tato německá společnost navázala spolupráci s firmou AgXeed.

Amazone vyvíjí závěsnou techniku a různé systémy pro polní roboty.

Pro Amazone jsou autonomní zemědělské stroje v popředí zájmu již od roku 2008, kdy byl společně s Vysokou školou aplikovaných věd v Osnabrücku a společností Robert Bosch GmbH zahájen projekt BoniRob. Polní robot BoniRob byl milníkem v robotice a předběhl svou dobu. Stále však nebylo vyjasněno mnoho technologických a právních otázek. Na trhu pro něj ještě není místo. BoniRob se dodnes používá v různých výzkumných projektech na Vysoké škole aplikovaných věd v Osnabrücku.

Úspěšná spolupráce Amazone s FarmDroid, dánským robotickým start-upem

FarmDroid FD20 se během několika let stal jedním z nejúspěšnějších polních robotů v Evropě. Robot zvládne přesné setí a meziřádkovou a řádkovou kultivaci. FarmDroid FD20 je ekonomicky výhodný zejména při ekologickém pěstování cukrové řepy a zeleniny, protože výrazně snižuje náklady na mnoho pracovníků potřebných k ručnímu okopávání. Cílem je, aby bylo v budoucnu možné snížit používání herbicidů (a insekticidů) na minimum díky vysoce automatizovanému, solárně poháněnému robotu FD20. Robot nově zvládá i tzv. bodovou aplikaci postřiku. V současné době probíhají první testy na pokusném poli na experimentální farmě společnosti Südzucker AG v Kirschgartshausenu u Mannheimu v Německu.

Robot FarmDroid FD20 zvládne přesné setí a meziřádkovou a řádkovou kultivaci.
Robot FarmDroid FD20 zvládne přesné setí a meziřádkovou a řádkovou kultivaci.

Společnost Amazone pro FarmDroid FD20 dodala vysoce přesné zařízení pro bodový postřik. V rámci zkušebního projektu s partnerskou společností Südzucker AG bylo prokázáno, že cukrovou řepu lze pěstovat s 90% snížením spotřeby herbicidů.

Partnerství Amazone s AgXeed při zavádění autonomních procesů

Vedle specializovaných polních robotů, jako jsou BoniRob nebo FarmDroid FD20, je slibným tématem do budoucna také autonomizace klasických pracovních operací na poli. Klíčovým vývojovým tématem pro Amazone je autonomizace závěsné techniky, a především pracovních procesů. Od letošního roku Amazone spolupracuje s nizozemským start-upem AgXeed, který se mimo jiné snaží standardizovat robotické zemědělské stroje.