Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Autonomní kombajny a traktory se v Anglii osvědčují, provozovatelé ale řeší jeden problém

Zveřejněno: 5. 6. 2019

Projekt Hands Free Hectare, zřízený anglickou univerzitou Harper Adams a společností Precision Decisions, rozšiřuje autonomní zemědělský projekt. Za poslední dva roky byl obděláván pouze jeden hektar, v příštím roce to už bude 35 hektarů.

Nová sklízecí mlátička Claas v projektu Hands Free Hectare. Traktory Iseki zůstávají

Nová etapa projektu si vyžádá investici dva miliony liber a potrvá další tři roky. Za projektem stojí univerzita Harper Adams a společnost Precision Decisions. Sponzorem je společnost Innovate UK. Díky naleznutí dalšího sponzora, australského specialisty na přesné zemědělství, Farmscan AG, může projekt pokračovat minimálně další tři roky. Projekt bude navíc rozšířen a technika vylepšena.

Jako tomu bylo v posledních letech, tak i následující léta budou po kampusu anglické univerzity v Shropshire jezdit autonomní stroje. Technologie si zúčastněné společnosti vyvíjí sami v tzv. areálu Midlands Agri-Tech Innovation Hub. Studenti se tak mohou poučit, sledovat pokrok a zjišťovat, jak dynamický a inovativní je strojírenský průmysl. Počítá se i s tím, že by projekt mohl povzbudit další společnosti, aby přišly otestovat své technologie.

Problémem je komunikace mezi stroji

Od příštího roku by se měly stroje pohybovat po 35 hektarech. Na této rozloze by se mělo pěstovat obilí, ale i fazole. Stroje zůstanou malé. Podle výzkumníků je to jediný způsob, jak zabránit zhutnění půdy. Pro tento projekt jsou využívány tři malé traktory značky Iseki. Doposud jim společnost dělala stará sklízecí mlátička Sampo. Ta však bude vyměněna za novou sklízecí mlátičku Claas. Stroje budou též těžší. Všechny tři autonomní stroje čeká nelehký úkol - pohybovat se po pozemcích s nepravidelným tvarem a řadou překážek a turistických tras (doposud měl jeden hektar pravidelný tvar). Martin Abell, inženýr mechatroniky, hlavně doufá, že vyřeší problémy spojené se správou strojů, logistikou vozidel a navigací, neboť všechny stroje musí být schopny hladce spolupracovat na stejném pozemku.

Zajímavostí je, že autonomní stroje tvoří klasické stroje, které jsou běžně dostupné na trhu. Do strojů je jen nainstalován autopilot a dostupný Open Source software. Využívají se též drony.

Cílem projektu je vytvořit autonomní linku zemědělských strojů, které by provedly výsev, postřik, hnojení a sklizeň bez použití lidských rukou. V budoucnu by měly stroje samostatně jezdit i po polních cestách.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Hands Free Hectare

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.