Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

BEDNAR TERRALAND TN půdu zpracuje až do hloubky 65 cm. Ve verzi Profi ji dokonce připraví k setí během jediného přejezdu

Zveřejněno: 8. 9. 2020

Dlátové pluhy jsou díky své konstrukci stále populárnější jako nástroj odstraňování utužených půdních vrstev. Pracovní sekce za radlicemi mohou upravit povrchovou strukturu po hlubokém nakypření pro následné setí, což šetří čas a peníze.

Cutter disky naleznou využití v suché půdě, kde se tvoří hroudy

V minulém článku jsme psali o secím stroji OMEGA českého výrobce BEDNAR, který zvládne zasít jak do nepřipravené, tak do připravené půdy po zásahu dlátového pluhu TERRALAND TN_PROFI, o němž byla řeč na červencovém školení prodejců techniky BEDNAR a John Deere.

Bytelná konstrukce

Stroje na zpracování půdy mají za úkol propracovat orniční profil půdy, obnovit její strukturu, upravit režimy v půdě a připravit zeminu pro růst kořenů plodin. Většina uživatelů využívá dlátový pluh jako prostředek snahy o zmírnění extrémního zhutnění podorničních profilů, jehož důsledkem je vysoká spotřeba nafty během zpracování půdy či tvorba dlouhodobě mokrých ploch. BEDNAR má ve výrobním sortimentu několik verzí dlátového pluhu s různou šířkou pracovního záběru a počtem radlic.

Verze prezentovaného dlátového pluhu má dvě řady radlic
Verze prezentovaného dlátového pluhu má dvě řady radlic

Konstrukce dlátových pluhů TERRALAND TN, respektive jejich rám z vysokopevnostní oceli Alform, je natolik bytelný, že stroje zvládnou zpracovat půdu do hloubky až 65 cm. V tomto případě lze už hovořit o hloubkovém kypření, což je zásah výslovně agromeliorační. Většina uživatelů těchto dlátových pluhů zpracovává půdu do hloubky kolem 50 cm.

Vlevo půda zpracovaná s Cutter disky a vpravo bez
Vlevo půda zpracovaná s Cutter disky a vpravo bez

Jedním přejezdem je pozemek připraven k setí

Na akci se prakticky prezentovala verze TERRALAND TN 3000 HD 7R PROFI – označení vypovídá o konfiguraci stroje. Číslo značí šířku pracovního záběru tři metry, písmena TN nesenou verzi, písmeno D schopnost zpracovávat půdu do velké hloubky až 65 cm (pokud by v označení bylo písmeno M, značí zpracování půdy do hloubky 55 cm). Verze s označením M se od D téměř neliší – rám stroje je shodný, avšak u verze M je slupice o 10 cm kratší. Díky světlé výšce rámu je možné dlátový pluh využívat na podzim při vysoké vlhkosti a podrývání pozemku s větším množstvím posklizňových zbytků, třeba kukuřice.

Sekci s Cutter disky lze kdykoliv vyřadit z činnosti
Sekci s Cutter disky lze kdykoliv vyřadit z činnosti

Písmeno H v označení ukazuje na to, že jsou slupice jištěné hydraulickým non-stop jištěním vhodným do těžkých podmínek. Kdyby tam toto písmeno nebylo, jsou slupice jištěné mechanicky tažným šroubem. Hydraulické jištění se skládá ze slupice, tažného šroubu a dusíkového akumulátoru, kde je zvýšením nebo snížením tlaku regulován přítlak na slupici. Maximální tlak činí 150 barů. Dlátové pluhy od českého výrobce mají dvě řady radlic. Výsledkem práce je hladké zpracování půdy, kdy první řada radlic zpracovává tvrdší povrch a druhá řada už měkčí. Číslo s písmenem 7R nebo 5R v označení zase znamená počet radlic. Verze dlátového pluhu s třímetrovým pracovním záběrem disponuje sedmi radlicemi. Hraničním výkonem traktoru je 280 koní v případě, že se má zpracovávat půda do hloubky 40 cm. Pětiradličná verze je určená pro slabší traktory o výkonu zhruba 180 koní. Pokud byste se podívali na pole zpracované verzemi 7R a 5R, nepoznáte rozdíl.

Bočnice dlátového pluhu nejsou vařené, disponují šroubovým spojením, a tak nepraskají
Bočnice dlátového pluhu nejsou vařené, disponují šroubovým spojením, a tak nepraskají

Za sekcí radlic následují hydraulicky nastavitelné dvě řady hrotových válců se samočisticím efektem, prostřednictvím kterých se nastavuje pracovní hloubka. Předváděný stroj měl ještě za touto sekcí dvě řady Cutter disků (proto má v označení PROFI), které naleznou využití v suché půdě, kde se tvoří hroudy – perfektně je disk rozřeže a pozemek je během jednoho přejezdu připraven rovnou k setí. Díky hydraulickému rameni lze disky podle potřeby kdykoliv vyřadit z činnosti. Kdo uvažuje o pořízení dlátového pluhu TERRALAND, měl by nad touto sekcí popřemýšlet, neboť zpětně jí nelze stroj dovybavit.

Tři úhly zpracování půdy

Radlice dlátového pluhu je lomena pod třemi úhly, nedochází tak k negativnímu efektu vytahování mrtvé půdy nahoru. Dláto půdou projede, naruší utužení a pracovní hloubku udržuje například na stanovených 40 cm. Hlína se jen sveze a nevyjede nahoru, takže nedochází k víření a mísení půdy. K promísení půdy a rostlinných zbytků dochází až v místě zlomu radlice, napomáhají tomu i křídla radlice, která jsou výškově nastavitelná. V případě zpracování půdy do hloubky až 45 cm jsou křídla umístěná nahoře a při zpracování půdy do menších hloubek, třeba 25 cm, jsou umístěná dole – aby bylo 15 cm půdního profilu vhodně podříznuto. Je na volbě agronoma, zda křídla zvolí či nikoliv – třeba v případě kamenitých nebo jílovitých půdách, kde nechce půdní profil otáčet.

BEDNAR nabízí několik druhů dlát pro různé provedení slupic. Radlice je možné osadit dláty pro intenzivní kypření nebo dláty pro náročné podmínky a hlubokou práci. Slupice jsou k dostání v provedení pro aktivní míchání nebo kruhové míchání
BEDNAR nabízí několik druhů dlát pro různé provedení slupic. Radlice je možné osadit dláty pro intenzivní kypření nebo dláty pro náročné podmínky a hlubokou práci. Slupice jsou k dostání v provedení pro aktivní míchání nebo kruhové míchání

BEDNAR nabízí několik druhů dlát pro různé provedení slupic - v klasickém provedení nebo karbidovém pro delší životnost. Radlice je možné osadit dláty o šířce 70 mm pro intenzivní kypření nebo dláty o šířce 40 mm pro náročné podmínky a hlubokou práci. Slupice jsou k dostání v provedení pro aktivní míchání nebo kruhové míchání. Oboustranná dláta lze velmi snadno měnit.

Přehled strojů představených firmou BEDNAR na školení prodejců.