TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Case IH testuje autonomní Quadtrac

Zveřejněno: 6. 6. 2018

Společnost Case IH údajně již aktivně testuje svoji vlajkovou loď, pásový traktor Quadtrac, v autonomním režimu, informuje časopis profi.

Jeden řidič pro dva traktory.

Autonomní pásový traktor je testován u největšího amerického pěstitele zeleniny - Bolthouse Farms. Case IH již v minulosti představil autonomní traktor Magnum, avšak v akci viděn téměř nikdy nebyl. Tentokrát výrobce začal testovat v reálných podmínkách autonomní traktor Quadtrac. Ten však prý zatím následuje jedoucí traktor před sebou, který řídí člověk (jeden řidič tak řídí dva traktory). Podobný koncept už před několika lety představil Fendt. Stejnou vizi, kdy tři traktory řídí jeden řidič, má Kubota a Yannmar.

V příštích letech tak můžeme očekávat buď vylepšené GPS navigace či přímo autonomní stroj.

Na světě už prakticky není velký výrobce zemědělské techniky, který by nevyvíjel autonomní stroje. Nejdál jsou ve vývoji snad v Asii. Vize, jakou mají mít autonomní stroje velikost, se různí. Jedni říkají, že je budoucnost v malých robotech pracujících v tzv. „rojích“ (nepočítá se s řidičem) a druzí vkládají naději do autonomních strojů klasické koncepce (s řidičem se ještě počítá). Koncem minulého roku byl předán první největší autonomní traktor zákazníkovi. Můžete se podívat i na to, jak jezdí.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Case IH

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.