Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Červená revoluce ve střední výkonové třídě

Aktualizováno: 3. 12. 2016

Rok 2016 bude u Case IH Axial Flow bez nadsázky přelomový. Výrobce si přichystal celou řadu inovací a zcela novou, od základu přepracovanou řadu Axial Flow 140, která nyní nese přívlastek Cross Flow.

Case IH

Změny se týkají především řešení systému pohonů včetně pojezdu, distribuce posklizňových zbytků, manipulace se zrnem, a zejména systémem svahového vyrovnávání, který dosud na této modelové řadě chyběl. Současně s tímto byly provedeny změny, které vedou k vyšší kapacitě sklízecí mlátičky a přepracována byla rovněž sítová skříň tak, aby zvládala zvyšující se nároky na maximální čistotu zrna. Myšleno bylo i na obsluhu, která stráví samotnou údržbou a celkovým nastavením mlátičky mnohem méně času, čímž bude mít více prostoru věnovat se sklizni. Výkonové spektrum řady Axial Flow 140 Cross Flow zůstává nezměněno a zahrnuje stále tři modely o výkonu od 312 do 449 koní.

Nové pohony 

Pohony sklízecího ústrojí doznaly značných změn. Většina pohonů byla přesunuta na pravou stranu mlátičky, což zajistí snadný a přímý přístup do oblasti sítové skříně. Zredukovány byly i počty řemenů. Z dvou řemenů pohonu vysýpání zůstal pouze jeden. Další řemen byl nahrazen hydromotory, a to pro pohon rozmetadel. Ten tak již není pouze dvourychlostní, ale otáčky lze plynule měnit stiskem tlačítka v kabině. Naopak jeden řemen přibyl v oblasti drtiče, kde se změna otáček nyní provádí pouze přesunutím převlečné spojky mezi řemenicemi. Celkově tak oproti svému předchůdci došlo ke snížení množství řemenů a vzhledem k tomu, že je každá řemenice na své vlastní hřídeli, i k usnadnění případných servisních zásahů. 

Nový je i pojezd mlátičky. Tři mechanicky řazené převody byly zredukovány na dva a jejich změna probíhá pomocí otočného ovladače. První převod je určen pro sklizeň a druhý pro přesun mlátičky na silnicích. Tyto mechanické převody jsou navíc doplněny dvourychlostním pohonem hnané nápravy s možností řadit pod zatížením. Novinkou je možnost tuto řadu mlátiček osadit pásovým podvozkem, který není z produkce Case IH, ale dodává ho německý výrobce Zuidberg. Výhodou je dodatečná montáž na jakoukoli kolovou mlátičku Case IH Axial Flow 140 Cross Flow bez nutných zásahů do samotného hnacího ústrojí. 

Jednoduchá údržba a nastavení mlátičky 

Špičkové sklízecí mlátičky Axial Flow jsou známé pro svou unikántí jednoduchost a velmi snadnou údržbu. Ovšem jak je vidět i v tomto směru je stále co zlepšovat a rozdíly oproti svému předchůdci jsou značné. Novinkou jsou dělené mláticí koše, které nyní váží 17 kg oproti původním 35 kg. Jejich montáž je tak mnohem snazší a realizovatelná pouze v jedné osobě. Mnohem více prostoru je i u přístupu do rotorového prostoru, a to zejména na pravé straně stroje, kde byl kláskový dopravník více napřímen, což umožnilo změnit polohu variátoru pro pohon ventilátoru. Tím, že byl kláskový dopravník napřímen, dochází nyní k dopravě klásků do vrchní části rotoru a nikoli do boční části.

Malá mlátička s prvky z nejvýkonnějších strojů

Největší změnou je systém svahového vyrovnávání. Tento systém funguje na principu bočního pohybu horního síta tak, aby byl materiál rovnoměrně rozvrstven pro maximálně kvalitní čištění. Změna bočního pohybu horního síta je realizována pomocí pístnice ovládané elektromotorem. V praxi to funguje tak, že v kabině je umístěn snímač, který kontroluje příčné vychýlení mlátičky. Pakliže je mlátička vychýlena z vodorovné osy, např. sklízí ve svahu, který je vpravo po směru jízdy, dojde pomocí pístnice ke změně geometrie pohybu síta tak, aby byl materiál aktivně vrhán proti svahu a došlo k jeho rovnoměrnému rozprostření. Tento systém je schopný kompenzovat boční náklon mlátičky až do svahu 12˚ čemuž odpovídá boční vychýlení síta o 44 mm.

Z velkých řad byl převzat způsob distribuce posklizňových zbytků a přenastavení mlátičky na systém řezání je nyní otázkou minuty. Šíři rozhozu i otáčky rozmetadel lze nyní regulovat z kabiny. Pro snazší přístup do sítové skříně např. pro výměnu sít pro sklizeň kukuřice lze celé metače vyklonit do boku mlátičky. Velice snadná je změna z drcení na řádkování, které se děje pouhým stisknutím tlačítka, čímž se přestaví záď mlátičky. Novinkou je naklápěcí koncovka vysýpání, která usnadňuje plnění odvozu. Převzat a kapacitně přizpůsoben pro velké toky zrna byl z velké řady výnosoměr zajišťující velmi přesné měření bez nutnosti kalibrace.

Zajímavou funkcí, kterou ocení především osiváři, je automatické vyčistění mlátičky. V okamžiku, kdy jsou sklízeny vzorky zrna a je nutno často přecházet z plodiny na plodinu s dosažením co nejvyšší čistoty zrna, disponuje mlátička funkcí automatického vyčištění stroje. Na vyvolání obsluhy se aktivuje ventilátor na maximální otáčky a síta se maximálně otevřou. Zbytkové zrno je tak vyfouknuto ven z mlátičky. Zrno, které mohlo zůstat ve šnekových dopravnících zrna a klásků může být jednoduše vysypáno po otevření dna těchto dopravníků, což je realizováno jednoduchým vysunutím tvrzených plastových vaniček.

Opomenuta nebyla ani obsluha, která má nově možnost vybírat mezi několika sedadly, přičemž nejvyšší volba výbavy zahrnuje odvětrávanou / vyhřívanou sedačku doplněnou aktivním tlumičem kmitů.

Autor: Agri CS
Foto: Case IH

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.