50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Česká premiéra nového traktoru CLAAS NEXOS proběhla na ovocnářském dni

Zveřejněno: 23. 9. 2022

Českou premiéru si nový CLAAS NEXOS odbyl počátkem srpna na tradičním ovocnářském dni, který se konal v sadech společnosti AGROSAD Velké Bílovice.

Českou premiéru si nový CLAAS NEXOS odbyl počátkem srpna na tradičním ovocnářském dni, který se konal v sadech společnosti AGROSAD Velké Bílovice.

Václav Němec, produktový manažer pro traktory CLAAS ze společnosti AGRALL zemědělská technika, traktory představil. Na úvod zmínil, že úzkorozchodné traktory CLAAS NEXOS dostaly nové označení. Modely CLAAS NEXOS VE, VL a F s vnější šířkou 1,0; 1,25 a 1,45 metru jsou nyní označovány jako CLAAS NEXOS S, M a L. Nově pak do nabídky přibyly modely CLAAS NEXOS XL s vnější šířkou 1,55 metru, užší modely CLAAS NEXOS MD s šířkou 1,25 metru a NEXOS LD s šířkou 1,45 metru určené do sadů. Stroje CLAAS NEXOS MD a CLAAS NEXOS LD jsou k dispozici pouze bez kabiny, zatímco u traktorů CLAAS NEXOS L a NEXOS XL je kabina k dispozici na přání.

Každá řada traktoru CLAAS NEXOS zahrnuje modely 220, 230 a 240 s výkony 85, 92 a 103 koní a s výbavou Trend (bez kabiny) nebo Comfort (s kabinou). Do nabídky přibyl také jeden z nejvýkonnějších úzkorozchodných traktorů na trhu – model CLAAS NEXOS 260 o výkonu 120 koní. Model je součástí sortimentu CLAAS NEXOS S, M, L a XL. Vznikl na popud sadařů a vinařů, kteří vyžadují výkonný traktor pro práci s taženým sklízečem.

Traktory CLAAS NEXOS získaly nový design ve tvaru písmene Y. Kapota se vyznačuje výraznými obrysy, které ji činí tuhou a zároveň dodávají celému traktoru dynamický vzhled.
Traktory CLAAS NEXOS získaly nový design ve tvaru písmene Y. Kapota se vyznačuje výraznými obrysy, které ji činí tuhou a zároveň dodávají celému traktoru dynamický vzhled.

Traktory CLAAS NEXOS získaly nový design ve tvaru písmene Y. Kapota se vyznačuje výraznými obrysy, které ji činí tuhou a zároveň dodávají celému traktoru dynamický vzhled. Profil kapoty snížený oproti předchozím verzím o 10 cm umožňuje řidiči lepší výhled dopředu. Tento design byl představen již v roce 2019 a aktuálně jsou jím opatřeny sklízecí mlátičky CLAAS LEXION a CLAAS TRION.

Rozvor, optimální rozložení hmotnosti a nízko položené těžiště poskytují novým traktorům větší stabilitu. Traktory si ponechaly osvědčenou odpruženou víceprvkovou přední nápravu PROACTIV s regulací úrovně.

Motor a převodovka traktoru CLAAS NEXOS

Všechny modely traktoru CLAAS NEXOS jsou vybaveny novým 3,6litrovým čtyřválcovým motorem FPT, který díky filtru pevných částic DPF a systému SCR (Hi-eSCR2) splňuje emisní normu Stage V. Interval výměny oleje činí šest set provozních hodin. Dobrá přístupnost hlavních součástí, jako je baterie, vzduchový filtr a chladič, umožňuje rychlou a bezpečnou údržbu. Naftová nádrž má standardně objem 75 litrů, na přání u modelů CLAAS NEXOS M, L a XL v konfiguraci Comfort pak 100 litrů.

Všechny modely traktoru CLAAS NEXOS jsou vybaveny novým 3,6litrovým čtyřválcovým motorem FPT.
Všechny modely traktoru CLAAS NEXOS jsou vybaveny novým 3,6litrovým čtyřválcovým motorem FPT.

Převodovka TWINSHIFT powershift poskytuje 30 rychlostních stupňů vpřed a 15 vzad (s mechanickým řazením 30 vzad). Nejvyšší silniční rychlosti 40 km/h lze u verze ECO dosáhnout při úsporných a tichých 1 700 otáčkách za minutu, což je v této třídě traktorů nevídané. Pokud jde o způsob změny směru jízdy, mohou si zákazníci stejně jako dříve vybrat mezi mechanickým reverzem a pohodlným hydraulickým reverzem REVERSHIFT. V budoucnu by měla nabídku obohatit plynulá převodovka. Traktory CLAAS NEXOS mohou být volitelně vybaveny funkcí Smart Stop, která při sešlápnutí brzdového pedálu automaticky odpojí převodovku, již pak po uvolnění pedálu znovu zapne. Snazší a bezpečnější je díky tomu jak brzdění, tak opětovné rozjíždění na svazích a manévrování.

Kabina traktoru CLAAS NEXOS

Šestisloupková kabina je zavěšená na silentblocích. Verze Comfort má rovnou podlahu, a nepřekáží zde tudíž žádný tunel uprostřed podlahy. Zvláštní pozornost byla při vývoji věnována pracovnímu prostoru napravo od řidiče, který nyní působí přehledněji. Například krátká řadicí páka umožňuje rychlejší a přesnější řazení a zjednodušuje proces nastupování a vystupování z kabiny pravými dveřmi. Ovládací panel vpravo od řidiče s vylepšeným uspořádáním páček a tlačítek vyhovuje i vysokým požadavkům na ergonomii pracovního prostoru. Volitelný systém dynamického řízení navíc snižuje počet otáček volantu při manévrování.

Zvláštní pozornost byla při vývoji věnována pracovnímu prostoru napravo od řidiče, který nyní působí přehledněji.
Zvláštní pozornost byla při vývoji věnována pracovnímu prostoru napravo od řidiče, který nyní působí přehledněji.

Kabina traktoru CLAAS NEXOS disponuje plně integrovaným filtračním systémem (lze jednoduše přepínat mezi kategoriemi 2 a 4), přičemž již není zapotřebí měnit uhlíkový filtr. Filtrace kategorie 4 se používá v případech, kdy traktor aplikuje postřik. Filtraci kategorie 2 pak uplatníte v prašném prostředí. Pečlivě utěsněná kabina zabraňuje pronikání škodlivých látek do interiéru a současně snižuje hladinu hluku. Střecha může být z výroby vybavena až osmi přídavnými pracovními světly, nově i typem LED.

Až tři pracovní operace při jednom přejezdu

Nářadí pro ošetřování stromů či vinic lze zavěsit na přední a zadní závěs a do prostoru mezi nápravy traktoru. Traktor CLAAS NEXOS tak může provádět až tři pracovní operace při jednom přejezdu.

Výztuhu podél motoru a převodovky vyvinul CLAAS společně s firmou BRAUN, která se zabývá výrobou vinohradnického a sadařského nářadí.
Výztuhu podél motoru a převodovky vyvinul CLAAS společně s firmou BRAUN, která se zabývá výrobou vinohradnického a sadařského nářadí.

Výztuhu podél motoru a převodovky vyvinul CLAAS společně s firmou BRAUN, která se zabývá výrobou vinohradnického a sadařského nářadí. Výztuha slouží pro snadné připojení nejrůznějšího nářadí. Už není zapotřebí svařovat svépomocí speciální konzole.

Model traktoru CLAAS NEXOS prezentovaný na ovocnářském dni měl mezi nápravami uchycenou okopávačku. Jejím nosným prvkem byl hydraulicky výškově stavitelný sloupek BRAUN. V předním závěsu měl traktor zavěšeny čtyřhvězdicový disk a plecí kolo. Rotační hvězdicový disk BRAUN slouží k prokypření půdy a současně likviduje plevel v příkmeném pásu. Hroty hvězdice jsou tak zakřivené, aby při své rotaci nezanechávaly v půdě vyhloubenou brázdu. Disk navíc nezanechává po provedené práci v půdě zaříznutou hranu, čímž významně snižuje riziko vyplavování půdy ve svazích. Hvězdicový disk, který jede první, prokypří a vypleje půdu do větší hloubky ve vnější části příkmenného pásu. Plecí kolo následně prokypří a vypleje příkmenný pás mezi kmeny stromů. Gumové prsty plecího kola jsou pružné, a umožňují tak obdělání půdy v těsné blízkosti kmenů bez jejich poškození.

Traktory CLAAS NEXOS se mohou pochlubit vysokou nosností obou závěsů – až 3,11 tuny vzadu a až 2,8 tuny vpředu.
Traktory CLAAS NEXOS se mohou pochlubit vysokou nosností obou závěsů – až 3,11 tuny vzadu a až 2,8 tuny vpředu.

Traktory CLAAS NEXOS mají integrovaný přední závěs, který snižuje celkovou délku traktoru a přední převis. Pokud zákazník nevyžaduje přední ramena, je možné traktor pořídit pouze s montážní deskou, kterou lze dodatečně vybavit závažím. V případě zájmu je možné traktor opatřit i přední vývodovou hřídelí s otáčkami 1000 a 540 ot/min. Traktory CLAAS NEXOS se mohou pochlubit vysokou nosností obou závěsů – až 3,11 tuny vzadu a až 2,8 tuny vpředu – a standardně se dodávají se zadním vývodovým hřídelem s 540 otáčkami za minutu (volitelně je k dispozici také dvojitý vývodový hřídel s 540/540E nebo 540/1000 otáčkami za minutu). V zadní části traktoru přibyla ISOBUS zásuvka pro agregaci moderních zemědělských strojů.