50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Terminál CLAAS CEMIS 1200 v dalších strojích. CLAAS zahájil spolupráci s Trimble

Zveřejněno: 15. 9. 2022

Nový ovládací terminál CLAAS CEMIS 1200 se poprvé objevil v nových sklízecích mlátičkách CLAAS TRION v roce 2021. Nyní je k dispozici také pro samojízdné sklízecí řezačky CLAAS JAGUAR a sklízecí mlátičky CLAAS LEXION. Terminál vznikl ve spolupráci značek CLAAS a Trimble.

Terminál CLAAS CEMIS 1200 má 12palcový dotykový displej s možností přepínání mezi nočním a denním režimem.

CLAAS navázal strategickou spolupráci v sektoru naváděcích systémů na bázi GNSS se společností Trimble. Společně se budou zabývat oblastí satelitního navádění, systémy precizního zemědělství a infrastrukturou ISOBUS. To vše výhradně pro stroje značky CLAAS.

CLAAS již nyní odebírá od společnosti Trimble přijímač GNSS SAT 900, speciálně určený pro novou generaci systému CLAAS GPS PILOT.

„Společnost Trimble, jako zkušený a inovativní dodavatel systémů řízení, byla naší první volbou pro strategickou spolupráci,“ vysvětluje Carsten Hoff, jednatel společnosti CLAAS E-Systems a dodává: „Řídicí systémy Trimble jsou již řadu let využívány v mnoha oblastech světa. Nabízejí vysoce přesné a spolehlivé navádění a řadu užitečných funkcí. Výrobce poskytuje celosvětově dostupné satelitní a korekční služby a umožňuje také přenos a plánování naváděcích linií,“ Stephan Vormbrock ze společnosti CLAAS E-Systems pokračuje: „Jako celosvětově působící výrobce zemědělských strojů na společnost Trimble spoléháme jako na technologického partnera, který je zastoupen ve více než 40 zemích s vlastními pobočkami.“

CLAAS bude nadále svépomocí vyvíjet i nástroj pro dokumentaci CLAAS TELEMATICS a CLAAS connect (správa strojů CLAAS ve strojovém parku) s možností propojení se službou 365FarmNet. V tiskové zprávě společnost též oznámila, že externí platformy Climate FieldView nebo OMNIA budou nyní obsahovat DataConnect (výměna dat o strojích) a CLAAS API (vytváří rozhraní mezi CLAAS Telematics a zemědělskými informačními systémy třetích stran).

Nový terminál CLAAS CEMIS 1200

Jedním z výsledků spolupráce obou firem je ISOBUS terminál CLAAS CEMIS 1200, který nahradí dříve dostupný terminál S10. Od roku 2021 je již k dispozici pro sklízecí mlátičky CLAAS TRION, nyní bude dostupný i pro traktory CLAAS ARION a CLAAS AXION, sklízecí mlátičky CLAAS LEXION a sklízecí řezačky CLAAS JAGUAR.

Nový terminál CLAAS CEMIS 1200 je dostupný pro více strojů značky CLAAS.
Nový terminál CLAAS CEMIS 1200 je dostupný pro více strojů značky CLAAS.

Terminál CLAAS CEMIS 1200 má 12palcový dotykový displej s možností přepínání mezi nočním a denním režimem. Pracovní oblasti terminálu lze individuálně konfigurovat – zejména ty, v nichž se zobrazují údaje o automatickém řízení stroje či dokumentaci dat. Rychlý přístup k důležitým funkcím usnadňují k tomu určená tlačítka. Ovládání terminálu je jednoduché. Snadno se s ním sžijí především pracovníci operující se stroji značky CLAAS, protože jeho design, grafika a ovládání vychází z monitorů CLAAS CEBIS.

Terminál CLAAS CEMIS 1200 je dodáván s přijímačem SAT 900 multi GNSS, jenž podporuje všechny korekční signály (SATCOR od Trimble RTX pro celý svět; EGNOS pro Evropu; RTK NET a RTK, SBAS pro Ameriku a Japonsko) a umožňuje uplatnění družicového systému GPS, GLONASS, Galileo a BEIDOU. Přijímačem a terminálem lze dle aktuální potřeby snadno a rychle osadit různé stroje ve flotile.

Terminál CLAAS CEMIS 1200 je dodáván s přijímačem SAT 900 multi GNSS, jenž podporuje všechny korekční signály (SATCOR od Trimble RTX pro celý svět.
Terminál CLAAS CEMIS 1200 je dodáván s přijímačem SAT 900 multi GNSS, jenž podporuje všechny korekční signály (SATCOR od Trimble RTX pro celý svět.

Terminál CLAAS CEMIS 1200 je standardně dodáván se systémy integrované správy licencí CLAAS a GPS COPILOT pro paralelní navádění s podporou satelitů. Pro automatické, satelitem podporované řízení je k dispozici systém GPS PILOT. Součástí standardní výbavy je i pětiletá licence na korekční signál SATCOR 15 od Trimble, který umožňuje pracovat s přesností +/- 15 cm. Pro přesnější práci je jako alternativa ke korekčním signálům volitelně k dispozici SATCOR 3 s přesností +/- 3 cm. V Severní Americe a Evropě je vedle toho k dispozici také rychlejší SATCOR 3 FAST.

Prostřednictvím rozhraní RTK NET lze využívat různé korekční signály RTK, zejména při práci na poli v režimu CTF (systém jednotných kolejových stop) nebo při pásovém zpracování půdy či setí – tedy všude, kde je po dobu několika let vyžadována vysoká přesnost jízdy v rozsahu +/- 2 až 3 cm. V případě výpadku korekčního signálu je k dispozici signál RTK BRIDGING STANDARD, který zajišťuje bezproblémové záložní korekce na úrovni centimetrů až po dobu 20 minut. Pro neomezený počet záložních korekcí je k dispozici licence RTK BRIDGING PREMIUM.

Terminál CLAAS CEMIS 1200 je standardně dodáván se systémy integrované správy licencí CLAAS a GPS COPILOT pro paralelní navádění s podporou satelitů.
Terminál CLAAS CEMIS 1200 je standardně dodáván se systémy integrované správy licencí CLAAS a GPS COPILOT pro paralelní navádění s podporou satelitů.

Terminál CLAAS CEMIS 1200 je standardně vybaven funkcemi ISOBUS UT/AUX-N a ISO Task Controller TC-BAS a je také uzpůsoben k online přenosu souborů pro dokumentační účely. TC-BAS umožňuje import a export pracovních zakázek s referenčními stopami, hranicemi polí a aktivitami ve formátu ISO-XML (ve spojení s programem řízení farmy). V kombinaci s CLAAS TELEMATICS nebo systémy 365FarmNet a Omnia lze pracovní zakázky posílat online. K dispozici jsou také funkce TC-SC – sekční kontrola pro přepínání dílčích sekcí s kompatibilními přídavnými zařízeními ISOBUS. Je možné ovládat až osmdesát sekcí. Za zmínku stojí i TC-GEO určený ke zpracovávání, přenosu a mapování dat či Variabilní řízení množství (VRA) pro řízení aplikačního množství na základě GPS při setí, hnojení nebo ochraně plodin.