Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 4.5. – svátek slaví Květoslav

Claas otevřel nové zkušební centrum v Harsewinkelu. Zkrátí se doba vývoje strojů

Zveřejněno: 29. 3. 2019

Nové zkušební centrum v Harsewinkelu bude sloužit ke zkoušení nových zemědělských strojů. Do stavby bylo investováno 15 milionů eur, z čehož 3,2 milionu eur tvoří čistě zkušební technologie.

Zkušební centrum umožní testovat až 12m žací lišty.

Není to tak dávno, kdy Claas otevřel nové centrum pro vývoj elektroniky v Dolnosaském Dissenu. Nyní byla dokončena další stavba. Stavba zkušebního centra začala v roce 2017. O dvacet dva měsíců později je vše připraveno a funkční. Claas totiž usiluje o zkrácení doby vývoje sklízecích mlátiček, řezaček a traktorů.

V budově je umístěno třináct zkušebních buněk, které slouží k simulaci různých sil, se kterými se stroj setká během sklizně po celém světě. Zkušební zařízení jsou poháněna elektricky, zkoušky strojů probíhají 24 hodin denně, sedm dní v týdnu.

Technické specifikace budovy jsou působivé. Topný výkon budovy činí 1200 kW, což odpovídá 120 rodinným domům. Na více než 7 000 m² celkové podlahové plochy vznikly i moderní kanceláře pro přibližně 200 zaměstnanců.

Největší zkušební zařízení váží přes 600 tun a je určeno pro testování až 12m žacích lišt.

Laboratoř elektroniky není o nic méně působivá: kompletní elektronika strojů se montuje do počítačových systémů (ve velikosti krabičky). Jedna sklízecí mlátička má 30 řídicích jednotek a až 50 000 testovacích fází může být provozováno plně automaticky.

Po ukončení testovacích fází stroj vyráží na pole, které nenahradí ani ta nejlepší laboratoř. Na poli se provádí finální zkoušky s cílem otestovat spolehlivost strojů.

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička
Foto: Claas

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.