TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

CLAAS vyrobil 100. Claas Jaguar Terra Trac. O polopásové řezačky je největší zájem v USA

Zveřejněno: 10. 3. 2022

Po necelých třech letech výroby dodá společnost CLAAS jubilejní sklízecí řezačku Claas Jaguar Terra Trac s číslem 100. Stroj sjel z montážní linky v Harsewinkelu 4. února a nyní bude expedován do Spojených států amerických – na nejdůležitější trh pro tento typ stroje.

Největší počet vyrobených řezaček Claas Jaguar Terra Trac míří do USA.

Na konci roku 2018 CLAAS představil polopásový podvozek Terra Trac pro samojízdné sklízecí řezačky Claas Jaguar. Na veletrhu SIMA 2019 byla tato inovace oceněna zlatou medailí. Polopásový podvozek chrání půdu během otáčení řezačky na souvrati. O další vývoj pásových jednotek Terra Trac se osobně zasadil Helmut Claas. Cílem bylo vyvinout pro zemědělce řezačku s vysokou trakcí, která je současně šetrná k půdě při sklizni kukuřice v obtížných půdních podmínkách. Polopásový podvozek přináší i další výhody jako je eliminace vzniku smyku při jízdě na svahu.

CLAAS nabízí podvozek Terra Trac pro dva modely řezaček – Claas Jaguar 960 s výkonem 653 koní a Claas Jaguar 990 s maximálním výkonem 925 koní. Pásové jednotky Terra Trac díky své konstrukci chrání půdu a eliminují vznik vyjetých kolejí. Na silnici zůstává Jaguar s pásy širokými 635 mm (na vnější šířce) široký pod 2,99 m.

Pásová jednotka Claas Terra Trac.
Pásová jednotka Claas Terra Trac.

Největší počet vyrobených řezaček Claas Jaguar Terra Trac míří do USA, i když zde hraje přepravní šířka podřadnou roli. „Pro mléčné farmy na východě země, kde se prodávají přibližně dvě třetiny dovezených sklízecích strojů Claas Jaguar Terra Trac, jsou pásy Terra Trac jakousi pojistkou úrody, protože mohou sklízet píci bez ohledu na počasí. Technologii Claas Terra Trac však oceňují i zákazníci ve Wisconsinu, Minnesotě a na západě. Díky délce pásu a prodlouženému rozvoru ve srovnání s kolovým strojem je Claas Jaguar Terra Trac bezkonkurenčně tichý, zejména při sklizni na zavlažovaných nebo kropených polích," uvádí Dominik Grothe ze společnosti CLAAS.

Stý Claas Jaguar Terra Trac s výrobním číslem 49900100 je nyní na cestě do Severní Ameriky, kde bude zpočátku využíván k technickému výcviku na dubnovém CLAAS JAGUAR EXPERT CAMPu. Největší zájem mezi zemědělci je o vlajkový model Claas Jaguar 990 Terra Trac. Sklizeň pícnin a silážní kukuřice na zavlažovaných polí, zejména v jižních státech, přináší velmi vysoké výnosy, které vyžadují vysoký výkon motoru. Právě zde je potřeba maximální výkon 925 koní, který nabízí model Claas Jaguar 990 Terra Trac.

Jako světová jednička na trhu sklízecích řezaček nabízí CLAAS v současné době 13 základních modelů řezaček Claas Jaguar o maximálním výkonu od 408 do 925 koní. Sklízecí řezačky se vyznačují nízkými náklady na údržbu a velkým množstvím jedinečných vlastností, jako je široká škála variant drtičů od INTENSIVE CRACKER a MCC CLASSIC až po MCC MAX a MCC SHREDLAGE® apod.