Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Co je nového u sklízecích mlátiček Fendt IDEAL a Fendt Corus?

Zveřejněno: 12. 10. 2022

Fendt přichází na trh s novými sklízecími mlátičkami. Modely Fendt 5185 E a Fendt 5225 E nově nahrazuje řada Fendt Corus se spolehlivou, efektivní a robustní technologií výmlatu. Inovací se dočkala také řada sklízecích mlátiček Fendt IDEAL určená pro větší zemědělské podniky.

Nová modelová řada Fendt Corus 500 nahrazuje předchozí modely Fendt 5185 E a Fendt 5225 E.

Pětivytřasadlová sklízecí mlátička Fendt Corus 500 byla navržena pro flexibilní použití při pěstování různých plodin. Důraz byl kladen na vysokou výkonnost mlátičky, spolehlivou, efektivní a robustní technologii výmlatu. Různé varianty výbavy umožňují používat mlátičku při sklizni širokého spektra plodin: obilovin, kukuřice na zrno nebo hrachu, a to i v obtížných sklizňových podmínkách. Sklízecí mlátička Fendt Corus 500 je ideálním strojem pro soukromě hospodařící zemědělce.

Nová modelová řada Fendt Corus 500 nahrazuje předchozí modely Fendt 5185 E a Fendt 5225 E. Obsahuje tři modely: Fendt Corus 518 (výkon 185 koní), Fendt Corus 522 (výkon 225 koní) a Fendt Corus 526 (výkon 260 koní). Model Fendt Corus 518 pohání čtyřválcový motor AGCO Power o zdvihovém objemu 4,9 l, zatímco modely Fendt Corus 522 a 526 jsou provozovány s pomocí šestiválcového motoru AGCO Power o zdvihovém objemu 7,4 l. Díky oxidačnímu katalyzátoru (DOC) v kombinaci s recirkulací výfukových plynů (SCR) splňují oba motory evropskou emisní normu Stage V.

Pro všechny modely je poprvé k dispozici i nový elektrohydrostatický pohon pojezdu se dvěma režimy – pro jízdu po poli a silnici. Po silnici se mlátička pohybuje se sníženými otáčkami motoru.

Sklízecí mlátičky Fendt Corus 500  disponují novou kabinou s multifunkčním joystickem.
Sklízecí mlátičky Fendt Corus 500 disponují novou kabinou s multifunkčním joystickem.

Sklízecí mlátičky Fendt Corus 500 disponují novou kabinou s multifunkčním joystickem, který mimo jiné umožňuje ovládat rychlost, sklízecí adaptér a výložník. Joystick je spojen s loketní opěrkou. Palubní počítač a dvě kamery poskytují optimální přehled o stroji. Palubní počítač nově informuje o nastavení přední a zadní mezery mláticího koše. Velké panoramatické čelní sklo a nová pracovní světla v přední části kabiny zajišťují viditelnost za všech podmínek.

Sklízecí mlátička Fendt Corus 500 se separačním bubnem Multi Crop

Všechny modely sklízecích mlátiček Fendt Corus 500 je možné volitelně vybavit separačním bubnem Multi Crop. Díky tomuto patentovanému systému může být poloha mláticího koše pod rotačním separátorem optimálně přizpůsobena sklízeným plodinám a převládajícím podmínkám na poli. Za suchých podmínek může být například celý mláticí koš otočen přes rotační separátor, a to pouhým stisknutím tlačítka.

Celková plocha sít u sklízecích mlátiček Fendt Corus 500 činí 4,7 metru2. Síta jsou standardně mechanicky nastavitelná, na přání pak elektricky nastavitelná z kabiny stroje. Pro sklizeň kukuřice je možné použít síta se speciálním tvarem žaluzií. Mláticí koš má průměr 600 mm, šířku 1 340 mm, 8 mlatek a nabízí rozsah rychlostí od 380 do 1 100 ot/min. K dispozici jsou různé typy košů: standardní, univerzální (na kukuřici) a sekční koš – u něj lze přední část zaměnit například za přední část koše pro kukuřici, a tak jej využívat univerzálně pro sklizeň všech druhů plodin.

Slámu lze drtit nebo ukládat na řádek. Ve standardní výbavě drtiče se nachází 52 nožů. Novinkou jsou elektronicky nastavitelné usměrňovače toku materiálu do stran tak, aby posklizňové zbytky nepadaly do nesklizeného porostu. Na přání je možné mlátičku vybavit metačem plev.

Fendt Corus 518 je standardně k dispozici se zásobníkem na zrno o objemu 5 200 litrů.
Fendt Corus 518 je standardně k dispozici se zásobníkem na zrno o objemu 5 200 litrů.

Fendt Corus 518 je standardně k dispozici se zásobníkem na zrno o objemu 5 200 litrů. U modelu Fendt Corus 522, stejně jako u modelu Fendt Corus 522 MCS, lze na přání zvolit zásobník o objemu 6 500 litrů. Modely Fendt Corus 526 a Fendt Corus 526 MCS jsou standardně vybaveny velkým zásobníkem.

Modely Fendt Corus 518, 518 MCS a 518 MCS lze volitelně opatřit nastavitelnou zadní nápravou. Ta umožňuje přizpůsobení mlátičky různým rozchodům a kombinacím pneumatik. Zájemci si mohou vybrat mezi předními pneumatikami 620/75 R30, 650/75 R32, 710/75 R32 nebo 800/65 R32. Pro zadní nápravu jsou k dispozici pneumatiky 400/70 R20 nebo 460/70 R24. Mlátičky Fendt Corus 500 budou dodávané i s pohonem všech kol.

Inovované sklízecí mlátičky Fendt IDEAL

Pro větší zemědělské podniky a poskytovatele služeb má Fendt v nabídce sklízecí mlátičky IDEAL. Řada zahrnuje modely Fendt IDEAL 7 s jedním rotorem, Fendt IDEAL 8, Fendt IDEAL 9 a Fendt IDEAL 10 se dvěma rotory. Jejich charakteristikou jsou nejdelší rotory na trhu. Mláticí část stroje disponuje mlatkami, které mají stejný tvar a žebrování jako je běžně k vidění u tangenciálních mlátiček – avšak jsou uloženy v axiálním směru. Dlouhé rotory poskytují dostatek času na vymlácení plodiny bez poškození zrna. Mláticí koš má rozteč 13 mm a je natolik univerzální, že je s ním možné sklízet širokou škálu plodin. Pro sklizeň kukuřice je možné změnit otáčky rotoru prostřednictvím jednoduché převodovky a páky. Je také možné zaměnit mláticí koš za verzi s roztečí 25 mm.

Od letošního roku jsou mlátičky Fendt IDEAL na přání vybaveny novým drtičem slámy s hydraulicky poháněnými deflektory.
Od letošního roku jsou mlátičky Fendt IDEAL na přání vybaveny novým drtičem slámy s hydraulicky poháněnými deflektory.

Od letošního roku jsou mlátičky Fendt IDEAL na přání vybaveny novým drtičem slámy s hydraulicky poháněnými deflektory, které zajišťují rovnoměrnější rozhoz posklizňových zbytků. Nastavení drtiče se provádí pohodlně z kabiny stroje.

Zásobník na zrno má u mlátiček Fendt IDEAL objem až 17 100 litrů. Zajímavostí je, že výložník nemá nastavitelnou koncovku, ale hydraulicky ovládaná hradítka v pěti stupních, kterými obsluha reguluje průtok zrna výložníkem. V závislosti na modelu má výložník délku 7 metru (pevní provedení), 8,4 metru (pevné i sklopné provedení), 9,9 metru (sklopné provedení).

Mlátičky Fendt IDEAL pro rok 2023 přichází s inovovanou kabinou. Na snímku můžeme vidět ovládání za pomocí joysticků.
Mlátičky Fendt IDEAL pro rok 2023 přichází s inovovanou kabinou. Na snímku můžeme vidět ovládání za pomocí joysticků.

Sklízecí mlátičky Fendt IDEAL je možné pořídit jak v kolové, tak polopásové verzi. Pro Fendt IDEAL jsou nyní k dispozici nové kombinace rozchodu kol a pneumatik. V budoucnu bude k dispozici rozchod kol 76 cm nebo přední pneumatika 800/70 R38 v kombinaci se zadní pneumatikou 520/85 R30 – v takovém případě bude mít mlátička vnější šířku pouhých 3,49 metru.

Při vývoji pásových jednotek vycházeli konstruktéři z osvědčené konstrukce pásových jednotek využívaných traktory Challenger. Vybírat lze ze tří šířek pásů, ta největší činí 91,5 cm. Pro maximální trakci a výkon i v kopcovitém terénu může být pásová jednotka vybavena větším hydromotorem Heavy Duty. V případě polopásové verze je také možné zvolit řízení za pomocí joysticků namísto volantu. Joystickem lze nejen ovládat směr jízdy, ale i směrovky, navigaci a pracovní osvětlení (strnišťová světla).

Mlátičky Fendt IDEAL pro rok 2023 přichází s inovovanou kabinou, která poskytne lepší zvukovou izolaci, nové úložné prostory a nový chladicí box. Na loketní opěrce jsou umístěny dvě nabíjecí zásuvky USB a druhý držák terminálu.

Novinkou je asistent Fendt VariotronicTI, který provede automatickou otočku stroje na souvrati na základě předem vypočítaných a zadaných postupů otáčení.
Novinkou je asistent Fendt VariotronicTI, který provede automatickou otočku stroje na souvrati na základě předem vypočítaných a zadaných postupů otáčení.

Strategie sklizně ulehčí nastavení mlátičky Fendt IDEAL

Prostřednictvím systémů HarvestPlus nebo IDEALharvest může obsluha volit různé strategie sklizně. První jmenovaný systém funguje tak, že si obsluha nastaví v terminálu stroje akceptovatelné ztráty na sítech a maximální zatížení šikmého dopravníku. Mlátička pak dokáže automaticky regulovat pracovní rychlost na základě nastavených hraničních hodnot. Druhý jmenovaný a pokročilejší systém umí přenastavit mlátičku na základě požadavků obsluhy. Pokud není pracovník spokojen se ztrátami na sítech nebo jsou zrna v zásobníku nevyčištěná či poškozená, systém je schopen to napravit otevřením/zavřením sít, snížením otáček rotoru, zvýšením/snížením otáček ventilátoru a nastavením vzdálenosti mezi rotorem a košem. Tímto systémem jsou osazeny všechny pracující mlátičky Fendt IDEAL v České republice.

Se sklízecím adaptérem Geringhoff TruFlex Razor

Pro mlátičky Fendt IDEAL je charakteristická také vysoká nosnost šikmého dopravníku – až 6,5 tuny – a vysoká výška zdvihu. Lze tak snadno připojit sklízecí adaptéry se značným pracovním záběrem a jednoduše je umisťovat na transportní vozíky. Při sklizni polehlého porostu je u šikmého dopravníku možné nastavovat sklon „na patu“ či „na špičku“ – v rozmezí šesti stupňů (aktivace probíhá přes terminál). K šikmému dopravníku lze připojit dvanácti až šestnáctiřádkové kukuřičné adaptéry s možností hydraulického odpružení. Z klasických obilných adaptérů jsou k dispozici modely PowerFlow a adaptéry firmy Geringhoff.

Modely IDEAL je od roku 2021 možné pořídit s pásovým adaptérem Geringhoff TruFlex Razor s pracovním záběrem až 12 metrů.
Modely IDEAL je od roku 2021 možné pořídit s pásovým adaptérem Geringhoff TruFlex Razor s pracovním záběrem až 12 metrů.

Modely sklízecích mlátiček Fendt IDEAL je od roku 2021 možné pořídit s pásovým adaptérem Geringhoff TruFlex Razor s pracovním záběrem až 12 metrů. Je složen ze dvou bočních vkládacích pásů, které centrují materiál na středový pás. Adaptér je rozdělen na několik částí, z nichž dvě boční kopírují povrch půdy. Ovládání rychlosti bočních vkládacích pásů, nastavení sklonu adaptéru a kopírování se provádí přes samostatný terminál umístěný v kabině mlátičky. Adaptér může být provozován i v pevném provedení. Disponuje vlastním hydraulickým okruhem pro pohon pásů a kosy. Jeho předností je také centrální hydraulický pohon kosy, díky čemuž je boční část adaptéru úzká, a lze tak snadno objíždět překážky na poli.