Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Continental přemýšlí nad tím, jak sklízet pampelišky. Chce je použít na výrobu pneumatik

Zveřejněno: 18. 3. 2019

Ať už pro osobní automobily, nákladní automobily nebo traktory - každá pneumatika je do jisté míry vyrobena z přírodního kaučuku. V tuto chvíli se pneumatiky vyrábí z kaučuku získávaného z kaučukovníků. Ty se ale vyskytují převážně v pásu kolem rovníku, výměra je též omezená, doprava drahá a neudržitelná. Pneumatikářský koncern Continental ale našel řešení.

Pneumatika vyrobená z pampelišek

Pneumatikářský koncern spolu s Fraunhoferovým institutem pro molekulární biologii se zabývají vývojem pneumatiky vyrobené z pampelišek již několik let. Dnes se vývojem navíc zabývá další spolupracující instituce Julius-Kühn a společnost Aeskulap. Continental nyní otevřel také novou vlastní výzkumnou laboratoř v Anklamu. V budoucnu se zde bude zkoumat pěstování a zpracování ruských pampelišek.

Jak a s čím sklízet pampelišku?

Continental chce pampeliškový kaučuk průmyslově využívat a nahradit tak tradiční kaučuk, který se při výrobě pneumatik používá. I když před lety Continental představil první vyrobenou pneumatiku z pampelišek (zimní pneumatiku, protože právě ta obsahuje velký podíl přírodního kaučuku), vývoj bude trvat ještě zhruba deset let.

Podle vědeckých studií existuje na 1200 druhů rostlin, z nichž by mohl být teoreticky přírodní kaučuk získáván. Continental zvolil ruskou pampelišku, neboť její kořen obsahuje více kaučuku než jiné druhy (např. německá pampeliška). Pampelišku lze také pěstovat na dosud neobdělávané a méně úrodné půdě po celé Evropě v oblastech s mírným podnebím, a tedy i v blízkosti závodů na výrobu pneumatik. Zkrátí se tak přepravní trasy a sníží se dopad na životní prostředí. Množství pro průmyslovou výrobu je však stále nedostatečné. Nenáročná pampeliška navíc není polní plodina, která by poskytovala stabilní výnosy. Musí se tedy zapojit šlechtitelské programy.

Otázkou zůstává, jak a s jakou technikou pampelišku sklidit. S tím by mělo pomoci Státní výzkumné centrum pro zemědělství. Do vývoje stroje pro sběr kořenů ruské pampelišky (z kořene se získává latexové mléko, ze kterého se pak vyrábí přírodní kaučuk) se též zapojí výrobce sklízečů Holmer Maschinenbau GmbH. První stroj schopný sklizně bychom měli vidět na konci roku 2021.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Continental

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.