Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Čtyřkolové aplikátory Vervaet Quad 550 pohání moderní motor Volvo Penta

Zveřejněno: 15. 5. 2023

Když se nizozemský výrobce Vervaet rozhodl rozšířit své portfolio o čtyřkolové samojízdné aplikátory, netrvalo dlouho a našel partnera s motorem, který by byl schopen poskytovat vysoký točivý moment, aniž by zvyšoval složitost konstrukce stroje.

Konstruktéři společnosti Vervaet dbali na to, aby byl k motoru umožněn maximální přístup.

Charakteristické tříkolové a pětikolové samojízdné aplikátory Vervaet se pohybují po celé Evropě i mimo ni. První pětikolový aplikátor Vervaet Trike byl vyroben v roce 1990 v závodě společnosti Vervaet v Biervlietu v jižním Holandsku. Nyní však byla v reakci na vyvíjející se potřeby zákazníků vyvinuta zcela odlišná verze.

„Historicky jsme prodávali mnoho tříkolových a pětikolových strojů Vervaet, ale v zahraničí je poptávka po čtyřkolových, a proto jsme zkonstruovali Vervaet Quad 550, náš dosud nejvýkonnější a technologicky nejpokročilejší aplikátor kejdy,“ vysvětluje Robin Vervaet, spolumajitel a generální ředitel společnosti Frans Vervaet BV. „Před výrobou nového stroje vždy zkoumáme potřeby zákazníka, podíváme se, co nabízí konkurence, a pak zjistíme, co můžeme udělat, abychom to vylepšili. Naší filozofií však vždy bylo udržet stroj co nejjednodušší, protože to pomáhá udržet nízké náklady na údržbu.“

S ohledem na tyto parametry byla oslovena společnost Volvo Penta, aby dodala nejvhodnější motor pro stroj Vervaet Quad 550. Výkonný a přitom kompaktní řadový šestiválcový vznětový motor TAD1385VE Stage V o objemu 12,78 litru, který nabízí 550 koní (405 kW), poskytuje mnoho klíčových vlastností, které vozidlo této velikosti vyžaduje. Jeho výhodou je, že poskytuje až 2 650 Nm již od 1 200 ot/min. Vervaet Quad 550 nabízí maximální točivý moment v klíčovém rozsahu rychlostí 5 – 15 km/h, ve kterém se tyto stroje obvykle pohybují. Díky těmto vlastnostem motoru je Vervaet Quad 550 úsporný. Čerpadlo stroje má průtok až 13 500 litrů za minutu (více než polovina kapacity obrovské nádrže na kejdu). Zadní závěs stroje má nosnost 9 000 kg.

Čtyřkolové aplikátory Vervaet Quad 550 pohání moderní motory Volvo Penta.
Čtyřkolové aplikátory Vervaet Quad 550 pohání moderní motory Volvo Penta.

Motor Volvo D13 má délku 1 251 mm, šířku 923 mm, výšku 1 200 mm a suchou hmotnost 1 215 kg. Konstruktéři dbali na to, aby byl k motoru umožněn maximální přístup. Chladič je umístěn co nejvíce v přední části, kde hrozí menší riziko jeho ucpání prachem a jinými zbytky. Vysoce účinné řemenem poháněné chladicí čerpadlo motoru Volvo D13 a kompaktní, jednoduchý a spolehlivý systém dodatečného zpracování výfukových plynů (EATS) vytváří ideální podmínky pro snížení požadavků na chladicí výkon, což umožnilo montáž menšího chladiče. Vervaet Quad 550 ani při plném zatížení motoru a hnacího ústrojí netrpí žádnou ztrátou výkonu při práci v okolních teplotách až 45°C.

„Ve spolupráci se společností Volvo Penta jsme vyvinuli chytrý systém, v němž jsou všechny důležité komponenty, jako je motor, chlazení a převodovka, dobře sladěny,“ dodává Robin. „Díky sladění motoru a převodovky poskytuje čtyřkolový aplikátor bezkonkurenční točivý moment.“

Společnost Volvo Penta zjistila, že při úzké spolupráci s výrobcem, kdy každá strana spojí své odborné znalosti, lze vždy nalézt řešení, jak překonat jakýkoli problém. Ať už se jedná o poskytování plné podpory při instalaci motoru nebo dokonce o vytváření upravených konstrukcí motorů, je tento přístup mimořádně efektivní metodou vývoje nejlepších možných produktů.

„Dodáváním motoru v jednom kompletním balení spolu s potřebným příslušenstvím, jako jsou kabely, filtry, příruby, chladiče a systém následné úpravy výfukových plynů, navíc společnost Volvo Penta výrazně zjednodušuje výrobní proces daného stroje,“ vysvětluje Anna Maria Ullnertová ze společnosti Volvo Penta. Tím ale vše nekončí. Volvo Penta také poskytuje nepřetržitou servisní podporu po zbytek životního cyklu motoru, aby byl zajištěn jeho efektivní a spolehlivý provoz.

Společnost Vervaet má zastoupení v mnoha evropských zemích včetně České republiky a Slovenska. Vstup firmy na trh členům redakce Agroportal24h.cz předloni na polním dni v Kámeni oznámil Ing. Petr Slavík, který má značku na našem i slovenském trhu na starosti.
Společnost Vervaet má zastoupení v mnoha evropských zemích včetně České republiky a Slovenska. Vstup firmy na trh členům redakce Agroportal24h.cz předloni na polním dni v Kámeni oznámil Ing. Petr Slavík, který má značku na našem i slovenském trhu na starosti.

Spolehlivost a silná globální servisní síť, která by mohla podporovat zákazníky společnosti Vervaet po celém světě, byly také klíčovými faktory při výběru dodavatele motoru. Motor Volvo D13 má celosvětovou homologaci a je ho možné servisovat u kteréhokoli prodejce Volvo, ať už jde o Volvo Penta, Volvo Trucks nebo Volvo CE.

Společnost Vervaet má zastoupení v mnoha evropských zemích včetně České republiky a Slovenska. Vstup firmy na trh členům redakce Agroportal24h.cz předloni na polním dni v Kámeni oznámil Ing. Petr Slavík, který má značku na našem i slovenském trhu na starosti. Během roku a půl se mu povedlo uspořádat předvádění čtyřkolového aplikátoru Vervaet Quad 550 a pětikolového aplikátoru Vervaet Hydro Trike XL u českých zemědělců a poskytovatelů služeb. Vervaet Quad 550 si u nás již našel první zákazníky, kteří stroje obdrží během léta letošního roku. Redakce bude u toho!