Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Desítky ruských sklízecích mlátiček si našly české a slovenské majitele. Rostselmash boduje u menších zemědělců

Zveřejněno: 15. 5. 2021

Stroje společnosti Rostselmash se těší zasloužené popularitě nejen mezi ruskými, ale už i evropskými zemědělci. Soukromí zemědělci s menší a střední výměrou orné půdy se vyznačují pragmatickým a vyváženým přístupem k vynakládání finančních prostředků. Nabídka sklízecích mlátiček výrobce Rostselmash je uzpůsobena právě pro tuto zákaznickou skupinu.

Pro zemědělce, kteří obhospodařují menší výměru je určen konvenční model NOVA, využívající klasický jednobubnový mláticí systém s jednoduchou konstrukcí. Zdroj foto - tisková zpráva Rostselmash

Vysoká poptávka a velký objem výroby a prodejů umožňují výrobci Rostselmash vytvářet takové cenové nabídky, které jsou pro zákazníky zajímavé. Rostselmash věří, že nové stroje, na rozdíl od těch z druhé ruky, umožní zemědělcům dosahovat při sklizni vyšší produktivity. Výhradním dovozcem sklízecích mlátiček a řezaček pro český trh je nyní třetím rokem firma KomAgrartechnik CZ s.r.o. Prodej a servis je zajišťován přes regionální distribuční a servisní síť obchodních partnerů. Zemědělci také mohou získat individuální finanční plán a nezbytnou poradenskou podporu od nejbližšího prodejce Rostselmash. Centrální sklad náhradních dílů pro Evropu se nachází v maďarském Győru a v německém Melle. Na díly se proto nemusí dlouho čekat. Každý obchodní partner má ty nejžádanější díly skladem. Sklízecí mlátičky se navíc skládají i z dílů od evropských předních výrobců komponentů.

Rostselmash věnuje pozornost střední Evropě

Stroje společnosti Rostselmash se těší zasloužené popularitě nejen mezi ruskými, ale už i evropskými zemědělci. Rostselmash je přítomen na mnohých evropských trzích včetně České a Slovenské republiky. Tuzemské zemědělce nejvíce oslovují sklízecí mlátičky modelové řady NOVA a VECTOR, pro větší zemědělské firmy a podniky služeb má však Rostselmash v nabídce ještě výkonnější a větší modely RSM161 či TORUM.

Soukromí zemědělci s menší a středí výměrou orné půdy se vyznačují pragmatickým přístupem k vynakládání finančních prostředků. Mnoho zemědělců stále provozuje sklízecí mlátičky z minulého století, na kterých se už podepisuje stáří. Problémem je také nedostupnost náhradních dílů. Provozovat nespolehlivou sklízecí mlátičku v době žní je proto všeobecným riskem, který může vyústit ve sklizeň úrody ve špatné kvalitě a problémy související s nutnými opravami. Mezi hlavní investice menších zemědělských podniků proto patří strojní vybavení. Už přes padesát českých a slovenských zemědělců si přitom z uvedených důvodů pořídilo sklízecí mlátičky značky Rostselmash (často jako obměnu za zastaralé mlátičky Fortschritt), které se vyznačují svou cenovou dostupností (ve srovnání s konkurenčními stroji podobné koncepce).

NOVA vhodná pro soukromníky

Pro zemědělce, kteří obhospodařují menší výměru je určen konvenční model NOVA, využívající klasický jednobubnový mláticí systém (šířka 600 mm, délka 1 185 mm a úhel opásání 154 stupňů) s jednoduchou konstrukcí. V dané kategorii sklízecích mlátiček je tento stroj unikátní svým dvojsekčním mláticím ústrojím s velkou mláticí a separační plochou o velikosti 0,93 m3. Vzhledem ke své velikosti tedy mlátička dosahuje poměrně vysoké výkonnosti. Čištění mají na starost čtyřstupňová vytřásadla a dvoustupňový systém čištění s celkovou plochou sít 3,59 m2, nechybí též šestisekční ventilátor. Sklízecí mlátičku pohání čtyřválcový turbo-diesel Cummins o výkonu 175 koní a se zdvihovým objemem 4,5 l, který je spojen s třístupňovou hydrostatickou převodovkou. NOVA je vybavena silentbloky odpruženou klimatizovanou kabinou Comfort Cab s elektronickým informačním systém a LCD displejem Adviser II. Z kabiny lze pohodlně ovládat například zpětný chod žací lišty, nastavení mláticí mezery či rychlost ventilátoru. Svými malými rozměry, příznivým poloměrem otáčení, vysokým výkonem, zásobníkem o kapacitě 4500 l, výškou plnění 4 m a rychlostí vyprazdňování zásobníku pod dvě minuty je NOVA vhodnou náhradou dosluhujících mlátiček na mnohých menších farmách.

Jeden z největších mláticích bubnů v kompaktním balení

Větším modelem je VECTOR 425 vybavený jedním mláticím bubnem a konvenčním systémem vytřásadel. Tady mláticí buben dosahuje následujících rozměrů: průměr 800 mm a šířka 1 200 mm, čímž se řadí mezi největší na trhu. K tomu nechybí ani velký separační koš a čtveřice sedmistupňových vytřásadel. Toto řešení napomáhá k maximální separaci jakýchkoliv plodin během sklizně. Zatížení hlavního mláticího bubnu snižuje nezávisle rotující domlacovací ústrojí. Další funkcí tohoto ústrojí je zefektivnění výmlatu. Přítomen je i dvoustupňový systém čištění, horní síta jsou vybavena technologií, jenž zajišťuje rovnoměrnější distribuci toku vzduchu a předchází ulpívání materiálu na sítech. Rovněž nechybí šestisekční ventilátor ovládaný z kabiny. Proces čištění dále zlepšuje velká vzdálenost mezi prsty sítového nástavce a horním sítem. Celková plocha sít je 3,59 m2. Mlátičku pohání šestiválcový motor Cummins o objemu 6,7 litrů a výkonu 228 koní. Ani u tohoto modelu nechybí komfortní klimatizovaná kabina s joystickem pro ovládání funkcí stroje.

Větším modelem je VECTOR 425 vybavený jedním mláticím bubnem a konvenčním systémem vytřásadel.  Zdroj foto - tisková zpráva Rostselmash
Větším modelem je VECTOR 425 vybavený jedním mláticím bubnem a konvenčním systémem vytřásadel. Zdroj foto - tisková zpráva Rostselmash

Špičkový model

Větší kategorii tvoří šestivytřásadlový model RSM s patentovaným dvoububnovým systémem výmlatu, s hlavním bubnem, domlacovačem a podávačem umístěným mezi nimi. Výmlat u tohoto modelu probíhá v pěti fázích. Šířka mláticího bubnu činí 1 650 mm, průměr mláticího bubnu 800 mm a separačního bubnu 750 mm. Velký průměr bubnů zajišťuje efektivní výmlat a minimální poškození zrna a slámy. Ústrojí též zvládne proměnlivé proudění hmoty během sklizně. Mláticí buben má dlouhý moment setrvačnosti, sklidí tedy prakticky cokoliv včetně těžko zpracovatelných plodin.

Šestivytřásadlový model RSM s patentovaným dvoububnovým systémem výmlatu.  Zdroj foto - tisková zpráva Rostselmash
Šestivytřásadlový model RSM s patentovaným dvoububnovým systémem výmlatu. Zdroj foto - tisková zpráva Rostselmash

Vytřásadla mají velkou separační plochu na úrovni 6,1 m2 a plocha dvoustupňového čisticího systému činí 7,1 m2. Zajímavostí je, že síta lze nastavovat jak elektronicky z kabiny, tak ručně. Ústrojí je snadno přenastavitelné na jakoukoliv plodinu za pomoci předem naprogramovaných nastavení. Flexibilně nastavitelný koš a větší mláticí mezera, jež lze elektrohydraulicky nastavovat, minimalizují poškození zrna. Mezera je stále stejná po celé ploše koše, nikoliv jen při vstupu a výstupu. K odstranění a vyfouknutí lehkých příměsí slouží šestisekční ventilátor se zaoblenými lopatkami a zvláštní zónou sání poskytující rovnoměrný proud vzduchu. RSM161 pohání šestiválcový motor Cummins o výkonu 380 koní.

K výše zmíněným sklízecím mlátičkám jsou dodávány sklízecí adaptéry Power Stream uzpůsobené pro sklizeň nejrůznějších plodin v pracovních záběrech od pěti do devíti metrů.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Rostselmash

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.