Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Elektrické hadice místo hydraulických. Weidemann ukázal plně elektrické řešení nakladače a nástroje

Zveřejněno: 17. 12. 2018

Elektrifikací se zabývá řada zemědělských výrobců techniky. Plná elektrifikace má zatím největší potenciál u malých strojů. Weidemann na veletrhu EuroTier představil plně elektrický nakladač s agregovaným předním nástrojem – též na elektrický pohon.

Elektrický nakladač nalezne využití zejména v uzavřených budovách.

Na německém veletrhu EuroTier se představil plně elektrický nakladač eHoftrac 1160. Nutno podotknout, že Weidemann, německý výrobce nakladačů, tento elektrický model vyrábí již řadu let. Nyní výrobce pokračuje v jeho rozvoji. Zajímavostí tak byl na vystaveném modelu agregovaný zametač/kartáč.

Společnost Weidemann začala spolupracovat s firmou Bema. Firmy společně na veletrhu představily zametací kartáč, který je poháněn elektricky. Elektrický kabel tak nahrazuje hydraulické hadice. Elektrický kabel vede od samotného nakladače k přednímu nástroji, v tomto případě kartáči/zametači. Tento kabel přenáší energii z baterií do elektromotorů pohánějících hlavní kartáč, boční zametač a válce. Výrobce udává, že stroj na jedno nabití dokáže pracovat tři hodiny.

Vystavený prototyp na veletrhu naznačuje, že Weidemann má v úmyslu dále rozvíjet a rozšiřovat sortiment elektricky poháněných přídavných zařízení.

Vystavený prototyp na veletrhu
Vystavený prototyp na veletrhu

S prvním elektricky poháněným nakladačem 1160 eHoftrac udělala společnost Weidemann v roce 2014 úspěšný krok směrem k pohonu budoucnosti. Od dubna 2015 je stroj vyráběn sériově a je o něj velký zájem. Standardní baterie má 48 V a kapacitu 240 Ah, baterie dostupná jako volitelné příslušenství má při 48 V kapacitu 310 Ah. Baterie nabízí vyšší stupeň účinnosti a lepší předávání výkonu při stejné kapacitě, stejně jako zvýšenou schopnost rekuperace (zpětné získávání energie). Nabíjení je bez problémů možné z každé zásuvky 230 V s trvalým proudovým zatížením 16 A. Kdykoliv je možné průběžné nabíjení.

Stroje na elektrický pohon naleznou velké využití v uzavřených prostorech nebo tam, kde je zkrátka hluk nepřípustný (práce se zvířaty atd.).

Autor: Milan Jedlička
Foto: Weidemann

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.