TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Elektrický nakladač bude kvůli úspěchu dále vyvíjen

Zveřejněno: 10. 12. 2016

S prvním elektricky poháněným nakladačem 1160 eHoftrac® udělala společnost Weidemann v roce 2014 úspěšný krok směrem k pohonu budoucnosti. Od dubna 2015 je stroj vyráběn sériově, již se hojně používá v terénu, a nyní se dočkal prvního velkého dalšího vývoje. V elektrických vozidlech je vždy limitující baterie. Od roku 2017 bude do nakladače eHoftrac® zabudovávána vysoce kvalitní baterie AGM společnosti Hoppecke.

Weidemann

Zkratka AGM znamená „Absorbent Glass Mat“, u tohoto typu baterií je elektrolyt navázán do rouna ze skelných vláken. Jedná se přitom o systém, který je díky uzavřené vaně baterie bezpečný proti netěsnostem. Baterie je méně citlivá na změny teplot a při nabíjení a provozu vytváří méně tepla. Díky malé potřebě větrání je nabíjení bezpečnější. Navíc odpadá doplňování destilované vody. K dispozici jsou dva stupně výkonu. Standardní baterie má 48 V a kapacitu 240 Ah, baterie dostupná jako volitelné příslušenství má při 48 V kapacitu 310 Ah. Nové baterie AGM navíc s sebou přinášejí celou řadu výhod pro manipulaci s nakladačem 1160 eHotrac®: Vyšší stupeň účinnosti a lepší předávání výkonu při stejné kapacitě, stejně jako zvýšená schopnost rekuperace (zpětné získávání energie). Baterie AGM má vestavěnou nabíječku („onboard“) a v provozech již tedy není potřebná žádná další pevně stojící nabíjecí stanice. Nabíjení je bez problémů možné z každé zásuvky 230 V s trvalým proudovým zatížením 16 A. Při rozhodování pro bateriemi poháněný stroj se zákazníci až do dnešního dne potýkali s nesouladem mezi dlouhým časem potřebným k nabíjení a koncentrovanými dobami používání, které byly často vnímány jako krátké. Pravděpodobně největší výhoda technologie AGM spočívá v tom, že je kdykoliv možné průběžné nabíjení, a proto je tedy možné na tyto myšlenky úspěšně zapomenout. Stroje, které se již u zákazníků používají, mohou být například při výměně baterie, také dovybaveny k používání s novou technologií AGM

Stroje na elektrický pohon naleznou velké využití v uzavřených prostorech nebo tam, kde je zkrátka hluk nepřípustný (práce se zvířaty atd.)

Autor: Weidemann
Foto: Weidemann

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.