Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Heinz Dreyer slaví 90. narozeniny. Stojí za úspěchem moderní techniky Amazone

Zveřejněno: 6. 3. 2022

Prof. Dr. Heinz Dreyer, dlouholetý výkonný ředitel společnosti Amazonen-Werke, oslavil dne 19. února své 90. narozeniny. Patří mezi třetí generaci rodiny Dreyerových a sehrál významnou roli v rozvoji zemědělských strojů AMAZONE v moderní rostlinné výrobě.

Prof. Dr. Heinz Dreyer vynalezl první dvoukotoučové rozmetadlo Amazone ZA pro tříbodové závěsy, které se stalo předchůdcem téměř všech rozmetadel hnojiv používaných po celém světě.

V průběhu své činnosti ve vedení skupiny AMAZONE získal řadu významných ocenění za technické vynálezy, které byly následně patentovány.

Na začátku roku 2005 delegoval své manažerské povinnosti na svého syna Dr. Justuse Dreyera. Přesto je však stále v AMAZONE zodpovědný za technologii setí a hnojení a zůstává členem správní rady. Také stále udržuje vazby se Státní zemědělskou univerzitou v Samaře a řadami dalších.

Narodil se v roce 1932 jako nejstarší syn Ing. Heinricha Dreyera, který ho od ranného mládí zaučoval jako svého nástupce. Absolvoval gymnázium v Osnabrücku, fakultu strojního inženýrství na Technické univerzitě v Mnichově a po svém absolutoriu v roce 1956 pokračoval na univerzitě jako nezávislý výzkumný pracovník se smlouvou od Spolkového ministerstva zemědělství, aby mohl dokončit doktorát.

Jeho další plány však byly přerušeny náhlým úmrtím jeho otce v listopadu roku 1957. Heinz Dreyer spolu se svým bratrancem Klausem Dreyerem se ujali vedení firmy AMAZONEN-WERKE. Stalo se tak počátkem roku 1958. Kromě převzetí řízení společnosti Heinz Dreyer se opět vrátil ke svému doktorandskému studiu, které úspěšně zakončil na Univerzitě Justuse Liebiga v Gießenu v roce 1963.

Od počátku se zabýval především vývojem nových produktů pro zemědělství, ve kterém byl velmi úspěšný. Po několika týdnech vynalezl první dvoukotoučové rozmetadlo Amazone ZA pro tříbodové závěsy, které se stalo předchůdcem téměř všech rozmetadel hnojiv používaných po celém světě, kterých se od té doby prodalo více než 750 000 kusů. Podílel se také na dalším vývoji sazečů brambor, vyvinul nový typ rozmetadla statkových hnojiv se širokým rozmetacím ústrojím, vynalezl nové secí stroje pro větší pracovní záběry, a nakonec i nový typ moderního secího stroje, díky kterému společnost AMAZONE získala po krátké době vedoucí postavení na trhu v této oblasti – legendární AMAZONE D4.

V roce 1960 se oženil s Magdalene Teichovou, dcerou obchodníka z Dolního Bavorska. Měl čtyři děti Petru, Nicolinu, Konstanze a Justuse, který se stal jeho nástupcem ve funkci generálního ředitele společnosti.

V rámci obchodu pro něj bylo obzvláště důležité nasměrování společnosti k řízení orientovanému na budoucnost. Navrhl koncept manažerské skupiny, která kromě dvou jednatelů zahrnovala pečlivě vybrané zaměstnance s odpovídajícími hlasovacími právy, tzv. Management Group 1 (FG1), která dodnes představuje vrcholový řídící orgán společnosti. V současné době se skládá z osmi členů, kdy jedním z nich je stále prof. Heinz Dreyer.

Od roku 1975 soustředil své vývojové aktivity na secí stroje pro přímý výsev v Kanadě a vynalezl mimo jiné dlátovou radličku Amazone, která se dodnes osvědčuje v nejrozmanitějších podmínkách použití včetně Ruska. Vzhledem k tomu, že voda je v rozsáhlých oblastech Ruska vzácná, prof. Heinz Dreyer právě zde viděl velkou příležitost pro bezorebné setí a byl zde také mimořádně úspěšný. Je duchovním otcem a vynálezcem secího stroje Amazone Primera DMC a stále s potěšením sleduje, jak se „jeho“ stroj i nadále prosazuje na mezinárodní úrovni.

Prof. Heinz Dreyer oslavil dne 19. února 2022 své 90leté životní jubileum.
Prof. Heinz Dreyer oslavil dne 19. února 2022 své 90leté životní jubileum.

Vzhledem k tomu, že v rozsáhlých oblastech Ruska je nedostatek vody, viděl prof. Heinz Dreyer velkou příležitost k přímému setí tam a byl mimořádně úspěšný. Prof. Heinz Dreyer, duchovní otec a vynálezce Amazone Primera DMC, s potěšením vidí, jak se „jeho“ stroj nadále prosazuje na mezinárodní úrovni.

Jako majiteli rodinného podniku s velkou tradicí je pro něj stále velmi důležitá dobrá neformální pracovní atmosféra, a to ve všech oblastech. Prof. Heinz Dreyer svým zaměstnancům říká: „V Amazone jsme vždy měli štěstí na skvělé zaměstnance, nejen ve strojírenství a designu, ale také ve výrobě a prodeji. Je třeba vytvořit takové klima, ve kterém se zaměstnanci budou cítit pohodlně a jejich práce bude uznávána.“ V mezinárodně úspěšné skupině společností AMAZONE dnes pracuje asi 2000 zaměstnanců v devíti výrobních závodech v Německu, Francii, Rusku a Maďarsku.

Přednosti společnosti AMAZONE v průběhu let prof. Dreyer ukotvil do její DNA. Patří mezi ně mimořádná inovativní síla, vysoké standardy kvality a rovnocenná komunikace s farmáři a vědci celého světa. S neutuchající vášní a vysokým nasazením je vývoj zemědělských strojů záležitostí velmi blízkou jeho srdci a je pro něj klíčem k úspěchu značky AMAZONE: „To, co nás dostalo na vrchol, jsou inovace. Nové nápady, které však musí být opravdu dobré, reálné a musí přinášet technické výhody. Naše stroje musí nejen dobře fungovat, ale musí být spolehlivé více než cokoli jiného. A my jsme společnost, která je tu od toho, aby svým zákazníkům sloužila a starala se o ně.“

Vysoké vyznamenání od univerzity v Samaře

Poté, co se prof. Dreyer v posledních letech stále více zabýval technologií setí pro Rusko, byl zvolen „členem Mezinárodní akademie pro vzdělávání v zemědělství“ v Moskvě. V rámci akademické obce se jedná o jedno z nejvyšších vyznamenání, kterého se mu dostalo.

Jako vědecký poradce na Státní zemědělské univerzitě v Samaře byl také v roce 2001 jmenován jejím čestným profesorem, což je titul, který je nyní uznáván i v Německu. Za zásluhy o vědecký výzkum a vývoj v oblasti zemědělského inženýrství mu byl v létě 2005 udělen čestný doktorát Univerzity v Hohenheimu.

Od Ministerstva zemědělství Ruské federace obdržel v roce 2008 Stříbrný řád za zásluhy. V roce 2009 ocenila jeho celoživotní zásluhy i Asociace německých inženýrů (VDI), která mu udělila čestnou medailí VDI. V roce 2012 byl zvolen „zahraničním členem Ruské akademie zemědělských věd RAAS“. Toto členství je považováno za jedno z nejvyšších vědeckých vyznamenání v Ruské federaci a jen velmi zřídka je udělováno neruským vědcům.

Autor: Mgr. Liliana Geisselreiterová
Foto: Amazone

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.