Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Investicí do stroje Holmer Terra Felis 3 evo Agrodružstvo Katusice zkvalitnilo proces čištění a nakládání řepy

Zveřejněno: 19. 4. 2022

Čištění řepy a její nakládání z polní skládky je prakticky poslední možností, jak může pěstitel ovlivnit kvalitu bulev před jejich dodávkou do cukrovaru. Obě pracovní operace zajišťuje samojízdný nakládací čistič řepy, přičemž v zemědělských podnicích v okolí Mladé Boleslavy je to konkrétně Holmer Terra Felis 3 evo. Právě díky této investici realizované Agrodružstvem Katusice došlo k významnému zkvalitnění celého postupu.

Čištění a nakládka řepy pomocí Holmer Terra Felis 3 evo probíhá na přechodných přícestných polních skládkách v okolí Katusic a Mladé Boleslavi.

Agrodružstvo Katusice bylo založeno v roce 1975 jako sdružení zemědělských podniků. V současnosti se vedle nákupu a prodeje hnojiv a paliv zabývá také poskytováním zemědělských služeb. Z 36 % je firma vlastněna koncernem Agrofert, její většinovou část drží zemědělské podniky se sídlem v nedalekých obcích Skalsko, Čistá, Krásná Ves, Bukovno a další.

„Pro stroj Holmer Terra Felis 3 evo jsme se rozhodli proto, že naše členské podniky využívají sklízeče řepy Holmer Terra Dos a jsou s nimi spokojené. Mohli jsme si vybrat i stroj konkurenční značky, avšak pro Holmer rozhodla mimo jiné pozitivní zkušenost se servisní podporou.”
Drahomíra Marečková, ředitelka Agrodružstva Katusice

Dle vyjádření ředitelky Agrodružstva Katusice, Drahomíry Marečkové, je hlavní činností společnosti poskytování zemědělských služeb (mimo jiné i těch spojených s aplikací hnojiv a vápence) členským podnikům. Středisko v Katusicích slouží ke skladování hnojiv. „Od roku 1975 je na středisku sklad na 5.000 tun hnojiv. V průběhu let byly postavené další haly. Některé haly začaly sloužit ke skladování paliv, která jsme začali prodávat po revoluci. Před osmi lety jsme postavili další dvě haly na uhlí a hnojivo. Provozujeme DAMové hospodářství (kapalné dusíkaté hnojivo) a velkou výhodou je, že máme k dispozici vlastní vlečku, která ulehčuje hnojivovou logistiku,“ představila nám areál v Katusicích ředitelka. Firma provozuje hlavně stroje na aplikaci hnojiv, ale do její gesce spadá i čištění a nakládání sklizené řepy.

Pozitivní zkušenosti s vyorávači Holmer Terra Dos vyústily v pořízení nakládacího čističe řepy téže značky

Čištění a nakládka řepy probíhá na přechodných přícestných polních skládkách v okolí Katusic a Mladé Boleslavi. 70 % těchto skládek se nachází na nezpevněném podkladu, na němž se uplatní samojízdný nakládací čistič řepy Holmer Terra Felis 3 evo. Zbylých 30 % řepných skládek leží na zpevněném podkladu, kde se používá traktorem tažený čistič řepy, do něhož řepu nakládá nakladač. Každoročně Agrodružstvo Katusice vyčistí a naloží do kamionových návěsů zhruba 150.000 tun řepy. Jde nejen o úrodu pocházející z pozemků členských společností, ale i ostatních zemědělských podniků kolem Mladé Boleslavi, kam v rámci spolupráce vysílá nakládací čističe řepy vedení cukrovaru v Dobrovicích.

Holmer Terra Felis 3 evo v pracovní pozici.
Holmer Terra Felis 3 evo v pracovní pozici.

K nakládání a čištění řepy z polních skládek využívalo Agrodružstvo Katusice celých patnáct let samojízdné stroje značky KLEINE (postupně se vystřídaly dva kusy). Jelikož se však tento typ nakládacího čističe už nevyrábí a náhradních dílů této značky je na českém trhu stále méně, rozhodli se v Katusicích z vlastních naspořených financí investovat do samojízdného nakládacího čističe řepy Holmer Terra Felis 3 evo. „Pro stroj Holmer Terra Felis 3 evo jsme se rozhodli proto, že naše členské podniky využívají sklízeče řepy Holmer Terra Dos a jsou s nimi spokojené. Mohli jsme si vybrat i stroj konkurenční značky, avšak pro Holmer rozhodla mimo jiné pozitivní zkušenost se servisní podporou,“ uvedla Marečková. Stroj má za sebou již první úspěšnou sezonu.

Jednodušší ovládání stroje Holmer Terra Felis 3 evo a delší čisticí cesty

Holmer Terra Felis 3 evo zajišťuje jak čištění, tak překládání cukrové řepy do kamionových návěsů, které jezdí do cukrovaru v Dobrovicích. Stroj je osazen motorem Mercedes Benz OM 936 se zdvihovým objemem 7,7 l a výkonem 280 kW (381 koní). Díky technologii AdBlue a filtrům pevných částic splňuje emisní normu Stage V. Obsluha, která má patnáctileté zkušenosti s provozem toho typu techniky, na stroji oceňuje maximální přepravní rychlost 40 km/h umožňující rychlé přesuny po pozemní komunikaci.

Stroj Holmer Terra Felis 3 disponuje výškově hydraulicky nastavitelnou kabinou. Lze ji zdvihnout až na 5,10 m či posunout dozadu až o 1,24 m.
Stroj Holmer Terra Felis 3 disponuje výškově hydraulicky nastavitelnou kabinou. Lze ji zdvihnout až na 5,10 m či posunout dozadu až o 1,24 m.

Holmer Terra Felis 3 evo má mnohem delší čisticí cesty než dva předešlé stroje provozované Agrodružstvem Katusice. Tato skutečnost nabývá na významu zvláště při jeho provozu v nepříznivých podmínkách: Nový čisticí nakladač totiž zvládá eliminovat problém se zbytkovou zeminou na bulvách, a cukrovar se tedy nemusí potýkat s neúměrně znečištěnou plodinou, přičemž uspoří nemalé finanční prostředky. „Přes válce nabíracího mechanismu se řepa rovnoměrně rozprostře do stran a až pak putuje na čisticí pásy, zatímco předešlý stroj vše hrnul na prostředek, vlivem čehož jsme museli stroj častěji čistit. Holmer Terra Felis 3 evo netvoří během čištění hromady hlíny jako dříve používané stroje. Když bylo hodně hlíny, stroje moc dobře nepracovaly,“ uvedla obsluha stroje.

Holmer Terra Felis 3 evo má mnohem delší čisticí cesty než dva předešlé stroje provozované Agrodružstvem Katusice.
Holmer Terra Felis 3 evo má mnohem delší čisticí cesty než dva předešlé stroje provozované Agrodružstvem Katusice.

Regulace otáček nabíracího mechanismu nového stroje Holmer Terra Felis 3 evo je plynulá. Stisknutím tlačítka lze zvolit buď vysoký počet otáček pro zdvojnásobení délky čisticí dráhy, nebo šetrné nastavení, kdy je řepa ihned přiváděna ke středovému pásu. Nabírací mechanismus disponuje robustními válci (o velkém průměru) s manuální či automatickou reverzací. Řepa z něj následně putuje na široký pás s odpruženým kaskádovým systémem a odolnými unašeči, odtud pak na prosévací pás (pro dodatečné čištění). Dráhu čištění lze flexibilně nastavit. Stroj je opatřen patentovaným systémem Holmer VarioPick určeným k regulaci nabíracího mechanismu, díky němuž je možné individuálně upravovat výkon čištění a úhel nabírání. Zvyšuje se tak čisticí výkon a zamezuje prokluzování nabíracího mechanismu.

Stroj Holmer Terra Felis 3 evo disponuje výškově hydraulicky nastavitelnou kabinou. Lze ji zdvihnout až na 5,10 metru či posunout dozadu až o 1,24 metru. Díky tomu obsluha získává lepší výhled do kamionových návěsů a na jednotlivá ústrojí stroje. Nakládací čistič je navíc opatřen systémem Holmer DynaFill, jež dokáže pomocí laserových senzorů skenovat návěs, a automaticky tak řídí proces plnění. Laser je umístěn na překládacím ramenu, který snímá ložnou plochu a získané informace posílá stroji. Překládacímu ramenu s délkoupřekládání 15 metrů, výškou 6 metrů a otočí 332° nevadí ani příkopy a jiné překážky.

Obsluha stroje Holmer Terra Felis 3 evo si pochvaluje také jednodušší způsob ovládání stroje – prostřednictvím terminálu Holmer EasyTouch s úhlopříčkou 12,1 palců a joysticku s možností individuálního nastavení. Stroj Holmer Terra Felis 3 evo je vybaven kamerovým systémem, který operátorovi poskytuje maximálně možný přehled o okolí stroje. Obsluha oceňuje zejména jednoduchou sklápěcí automatiku umožňující ve velmi krátké době stroj rozložit z přepravní polohy do pracovní polohy a opačně. Jediným stisknutím příslušného tlačítka lze sklápět kabinu, překládací rameno, nádrž, nabírací křídlo i další segmenty.