Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

JCB Fastrac v lesní úpravě se téměř nevidí, tento zdolával těžký terén kolem Orlíku

Zveřejněno: 24. 2. 2020

Traktory JCB Fastrac má většina z nás v povědomí jako rychlé traktory vhodné pro práce spojené s dopravou. Traktor byl původně pro tento druh činnosti vyvinut. Obecně se uplatňuje v zemědělství i v komunálním sektoru. O tom, že se neztratí ani v lesnictví, svědčí JCB Fastrac 2135, který jezdil čtyři roky u pana Langa v jižních Čechách.

JCB Fastrac 2135 s lesnickou nástavbou Ritter S66

V jižních Čechách podniká pan Martin Lang v oblasti služeb v lesním hospodářství. Zabývá se převážně těžební činností, zajišťuje ale i pěstební činnost a výkon OLH (Odborný lesní hospodář). Provozuje pět harvestorových uzlů a k tomu vlastní i 60 hektarů plantáží vánočních stromků.

Poslední čtyři roky ve firmě pracoval traktor JCB Fastrac 2135 z roku 1999. „Hledali jsme do plantáží traktor se silnou hydraulikou a v Německu jsme objevili Fastrac s lesní nástavbou. To mě zaujalo, protože jsme tím měli pro něj využití po celý rok – sklizeň na plantážích a přes rok práce v lese,“ uvedl pan Lang. Traktor musel splňovat následující požadavky – silná hydraulika, vysoká pojezdová rychlost pro rychlé přesuny a dostatečný výkon.

Traktorů JCB s kompletní lesní nástavbou u nás nejezdí mnoho. Dle slov pana Langa jeho Fastrac bez problémů přibližoval dřevo (utáhne prý až 10 m3), a to zejména v těžce dostupných lokalitách okolo přehrady Orlík – svahy okolo řek, rokle a strže. „Nahrazovali jsme jím lanovku, přibližovali jsme stromy včetně korun na dostupná místa pro harvestory. V předvánočním období jsme traktor používali v paletizační formě na stromky (včetně stromků – váha cca 3,5 t na tříbodový závěs v patřičné páce),“ zmínil majitel. Traktor je osazen navijáky 2x 8t s dostatečnou kapacitou lan (2x 120 m). Navijáky jsou hnané předním vývodovým hřídelem a umístěné vpředu pro maximální využití tažné síly přední i zadní nápravy. „Traktor disponuje celkovým ochranným rámem a pancéřovaným podvozkem. Dále má hydraulické zamykání zadní nápravy směrem dopředu i dozadu a také směrem nahoru a dolů. Při přibližování je vyvíjen obrovský tlak na zadní poloosy zejména při zatáčení v těžkém terénu. Původně byl traktor osazen ještě hydraulickou rukou, kterou původní majitel demontoval. Celá nástavba je vybavena kvalitní novou radiostanicí s bezproblémovým dosahem až 300 m. Jen pro představu, traktor stál původně 95 tis. EUR a nástavba s úpravami 135 tis. EUR,“ upřesnil majitel s tím, že traktor nyní nabízí k prodeji za cca půl milionu korun bez daně. Důvodem prodeje je pořízení ještě výkonnějšího stroje.

Jak jsme se dále od majitele dozvěděli, traktor Fastrac je se svou silou, zpřevodováním rychlostí a výkonem do těchto prací vhodný, musí být však konstrukčně upraven. „Na podvozku je spousta elektriky, čidel, hadic a trubek, které se mohou poškodit větvemi, bahnem atd. Pokud je dobře vyrobena nástavba, tak lze traktor velmi dobře využít i v takto těžkých podmínkách,“ zmínil majitel a závěrem odpověděl na otázku ohledně spolehlivosti, nedostatků a předností: „Nejdůležitějším prvkem je obsluha, tedy člověk. Ale to je všude. Na Fastraku je znát, že je to stroj stavěný převážně pro zemědělství. Lesnické speciály jej předčí zejména při hrubším zacházení obsluhy. Pokud je na stroji (Fastraku) inteligentní operátor, dokáže eliminovat jeho slabosti v nebezpečí poškození podvozku a využít jeho přednosti výkonu, komfortu jízdy a prostoru kabiny. Silná hydraulika, vývodový hřídel, 4 hydraulické okruhy skýtají dostatečné vybavení pro plné využití v zemědělství.“

Traktor s lesní nástavbou Ritter S66 má v současnosti odpracováno 5100 motohodin. Stroj pohání šestilitrový šestiválec o výkonu 135 koní. Pojezdová rychlost na silnici činí až 60 km/h. Majitel k traktoru nabízí i dvě sady kol včetně disků (zemědělské 3x 80 %, 1x 100 %), lesnické (4x 15 %) a štít na tříbodový závěs.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Martin Lang

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.