Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

John Deere představuje inovace u sklízecích mlátiček pro nadcházející sezónu 2020

Zveřejněno: 20. 6. 2019

John Deere těsně před letošní sklizňovou sezónou představil inovace u sklízecích mlátiček John Deere pro rok 2020. Z výčtu inovací je patrný další posun v oblasti automatizace a komfortu.

Sklízecí mlátička John Deere řady S.

Sklízecí mlátičky řady S700 sází na koncepci jednoho rotoru o velkém průměru. U těchto modelů byl systém automatické regulace plnění (Harvest Smart) optimalizován a měl by lépe spolupracovat se systémem automatického nastavení mlátičky ICA2. Pokud systém ICA2 nedosáhne požadované kvality zrna nebo se překročí úroveň ztrát, systém ICA2 zasáhne do systému Harvest Smart. Tím se upraví rychlost a současně se zatížení motoru udrží na požadované úrovni.

Praktického vylepšení se dočkal i proces rozhozu sklizňových zbytků. V případě, že obsluha nastaví systém rozhozu tak, aby kompenzoval příčný vítr, a aktivuje systém Auto Swap, sklízecí mlátička při otáčení na souvrati automaticky změní směr rozhozu. Systém Auto Swap používá k určení směru jízdy technologii GPS.

U systému Active Yield, který automaticky provádí průběžnou kalibraci výnosoměru bez nutnosti jakéhokoli vstupu obsluhy, se ruší ruční kalibrace. Systém bude navíc od roku 2020 doplněn o velmi přesné měření vlhkosti. Tím by se měl zpřesnit sběr dat při nízké nebo vysoké vlhkosti. Také zde není nutná kalibrace a údaje o vlhkosti budou uloženy v dokumentačním softwaru mlátičky.

Sklízecí mlátičky řady W a T budou k dispozici s novým displejem čtvrté generace - Greenstar 4640. Všechna nastavení mlátičky jsou nadále prováděna přes loketní opěrku, displej ale umožní přístup k funkcím řízení, dokumentace, přenosu dat a systému Machine Sync - ten zvyšuje efektivitu logistiky během sklizně. Začíná to u přehledu naplněnosti zásobníků právě sklízejících mlátiček pro obsluhy odvozových souprav. Dále možnost pro obsluhy mlátiček si “zavolat” odvoz v případě zcela naplněného zásobníku. Dále si pomocí tlačítka může obsluha mlátičky regulovat pojezdovou rychlost traktoru s návěsem pro snadné vysýpání za jízdy.

John Deere dále uvádí na trh novou žací lištu 700X. Se svým 1.200 mm dlouhým stolem je ideální pro sklizeň řepky. Díky vylepšené konstrukci zvládne i lépe sklízet kratší materiál, jako je jarní ječmen. Některé celky žací lišty byly zesíleny pro delší životnost. John Deere představil i vylepšený sklizňový adaptér využitelný při dvoufázové sklizni řepky.

V amerických tiskových materiálech je ještě navíc uvedeno (možná se to tedy netýká evropských modelů), že u řady mlátiček S700 bude zvýšena výška výložníku, aby bylo snadné plnit i vyšší odvozní prostředky. Dodatečná výška výložníku je obzvláště výhodná pro obsluhy, které plní odvozy při jízdě v nepříznivých podmínkách.

Autor: Milan Jedlička
Foto: John Deere

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.