Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Kompaktní kloubový nakladač MultiOne je zemědělským, stavebním, lesnickým i komunálním multitalentem

Zveřejněno: 24. 4. 2021

Představte si křížence smykem řízeného nakladače, kolového nakladače a teleskopického manipulátoru - tak by se dala totiž charakterizovat koncepce nakladačů MultiOne. Stejnojmenná společnost se sídlem v Itálii zahájila výrobu kompaktních nakladačů v 90. letech poté, co si všimla mezery na trhu. Vznikl tak univerzální stroj vhodný pro širokou škálu úkonů. Nedlouho po uvedení na trh, v roce 1999, si první stroj odnesl ocenění na italském veletrhu EIMA. Pojďme si nyní představit dva nejžádanější modely na českém trhu.

Koncepce MultiOne spočívá v jednoduchosti. Díky ní, i rozličnému příslušenství nakladač zvládá provádět různé pracovní úkoly, a tím eliminuje potřebu investovat do dalšího jednoúčelového vybavení. Zdroj foto - tisková zpráva MultiOne

Importérem nakladačů na český trh je firma P & L, spol. s r.o., která má v nabídce třináct modelů kloubových nakladačů nejrůznějších konfigurací – od těch nejmenších, přes stroje s integrovanou kabinou až po bateriový kloubový nakladač. Díky své kompatibilitě s širokým portfoliem desítek druhů originálního příslušenství jsou všechny ztělesněním všestrannosti.

Koncepce MultiOne spočívá v jednoduchosti. Díky ní, i rozličnému příslušenství nakladač zvládá provádět různé pracovní úkoly, a tím eliminuje potřebu investovat do dalšího jednoúčelového vybavení, příslušenství a strojů. MultiOne vyrábí více než 100 druhů příslušenství, které se vyznačuje kompatibilitou s nakladači stejné značky – jde o lopaty, vidle, zametače, vrtáky, drapáky, drážkovače, kleště, frézy atd., vše najdete na stránkách.

MultiOne je producentem nakladačů různých konfigurací, od modelů s výkonem 10 koní do hmotnosti 400 kg až po modely s výkonem 78 koní s hmotností nad dvě tuny. Klíčovou prvkem nakladačů je jejich jedinečný teleskopický výložník ve tvaru písmene H (pro zajištění pevnosti a dlouhé životnosti), který nakladače odlišuje od ostatních konkurentů na trhu. Nakladače jsou v závislosti na modelu k dispozici buď s uzavřenou kabinou, s otevřeným pracovištěm obsluhy, nebo s ochrannou stříškou (ROPS). Firma P & L nyní nabízí za zvýhodněnou cenu dva nakladače MultiOne, a sice model MultiOne 8.4SD a MultiOne 5.3K. Pojďme si představit jejich hlavní kvality.

Více síly a pohodlí při plnění náročnějších úkolů

Nakladače MultiOne řady 8 jsou ideálními pomocníky pro ty, kteří potřebují trochu více síly a pohodlí při plnění náročnějších úkolů, jako je třeba nakládání a manipulace s balíky. Zejména model 8.4SD může dosáhnout pojezdové rychlosti až 17 km/h. Váží 1,7 tuny a se zdvihovou sílou 1290 kg a tlačnou sílou 1200 kgf se pyšní působivým poměrem nosnosti ku hmotnosti. Výkon dodává naftový tříválcový motor Yanmar o síle 40 koní. Dělič točivého momentu rozděluje krouticí moment rovnoměrně na všechna čtyři kola.

Nakladače MultiOne řady 8 jsou ideálními pomocníky pro ty, kteří potřebují trochu více síly a pohodlí při plnění náročnějších úkolů. Zdroj foto - tisková zpráva MultiOne
Nakladače MultiOne řady 8 jsou ideálními pomocníky pro ty, kteří potřebují trochu více síly a pohodlí při plnění náročnějších úkolů. Zdroj foto - tisková zpráva MultiOne

Záměna příslušenství je velmi jednoduchá. Místo připojování několika hadic obsluha pouze připojí hydraulickou spojku na daném stroji ke konektoru, připojení příslušenství tak zvládne jedním rychlým pohybem. Jeho následné odpojení je otázkou jediného zatažení za páku a sejmutí hydraulické spojky z konektoru. Nakladač je pak připraven k použití s jiným vybraným příslušenstvím. Rychlou manipulaci s břemeny usnadňuje výkonný motor spolu s hydraulikou (37 l/min).

Od některých běžnějších kolových nakladačů se MultiOne liší provedením teleskopického výložníku. Poskytuje výšku zdvihu až 3 m, díky čemuž je stroj ideální pro nakládání přívěsů s vyššími bočnicemi. U větších modelů, konkrétně u modelu 8.4SD a výše, je k dispozici uzavřená kabina s klimatizací a topením. 8.4SD je vybaven multifunkčním joystickem, který obsluze umožňuje ovládat většinu funkcí připojeného příslušenství a nakladače pomocí jedné páky. Využívá univerzální ovládací prvky, což usnadňuje řízení, které tak bez potíží zvládne i pracovník, jenž s daným modelem doposud nemanipuloval.

Výhoda oproti smykem řízenému nakladači je ta, že nakladač MultiOne disponuje kloubovou konstrukcí řízení a pohonem všech kol, díky kterým je stroj snáz manévrovatelný a ovladatelný – to je zvláště důležité při práci na travnatých plochách, na nichž nepoškozuje agresivním otáčením travní drn a minimalizuje opotřebení pneumatik. Na straně MultiOne se vyskytuje i další výhoda, a sice zdvihová síla, která má většinou lepší hodnotu než smykem řízený nakladač. V některých případech disponuje až dvojnásobnou zdvihovou silou.

Model MultiOne 5.3K patří mezi nejprodávanější. Zdroj foto - tisková zpráva MultiOne
Model MultiOne 5.3K patří mezi nejprodávanější. Zdroj foto - tisková zpráva MultiOne

Menším sourozencem zmíněného mini-nakladače je bestseller model MultiOne 5.3K, který díky tomu, že nabízí výborný poměr výkon versus rozměry, patří u nás mezi nejprodávanější nakladače.

Stroj je taktéž vybaven teleskopickým výložníkem s paralelogramem. Ovládán je multifunkčním joystickem. Do výbavy na přání patří prosklená kabina s topením pro celoroční nasazení stroje. Se svými malými rozměry, malým poloměrem otáčení a hmotnosti 1 050 kg se hodí pro provoz ve starých hospodářských budovách, v zahradnictví nebo v komunální sféře.

Autor: Milan Jedlička
Foto: MultiOne

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.